Berta Sándor

Van, amikor titkosítás nélkül értelmetlen vállalkozni

A vásárlásról egyre inkább a szolgáltatás, azaz a tényleges használat utáni fizetés felé halad a világ, ami titkosítás nélkül nem megvalósítható. Ennek azonban közzel sem örül minden ország.

A Wibu Systems AG neve viszonylag ismeretlen, ennek ellenére 135 munkatársuk rengeteg sokak által használt terméket őriz, például a Diebold Nixdorf bankautomatáit vagy az autószerelő műhelyek diagnózisrendszereit. A cég megoldásai nem a végfelhasználóknak készülnek, hanem olyan területeken alkalmazzák azokat, ahol az eszközökben vagy a gépekben szoftverek vannak. Az ilyen berendezések száma a digitalizálás miatt folyamatosan nő. A céget Marcellus Buchheit és Oliver Winzenried alapította, a székhelye Karlsruhében van és 1989 óta fejleszt másolásvédelmeket a PC-s szoftverekhez. Ma már megoldásaik az ipari ügyfelek vezérlőrendszereit is védik.

A vállalkozás szemléletmódjára jellemző, hogy a legelső termékükhöz, - amely a Wibu-Key nevet viseli - még mindig adnak ki frissítéseket, akár a legújabb operációs rendszerekre is, annak ellenére, hogy a programot már nem forgalmazzák. Ezt a hozzáállást nagyon honorálja a piac, az ipari ügyfeleknek ugyanis fontos, hogy egy megoldás sokáig elérhető legyen. Egy szerszám akár 20 évig is működhet, de lehetetlen olyan biztonsági funkciókat beépíteni, amelyek ilyen időtávon is kielégítőek. Winzenried álláspontja éppen ezért az, hogy a biztonságnak aktualizálhatónak kell lennie.


A Wibu garantálja, hogy ha egy gyártó például elérhetővé teszi az interneten a különböző adatait, akkor azokat csak úgy lehessen felhasználni, ahogy azt az adott társaság engedélyezte, illetve számos olyan funkciót is kínál, amelyeket az ügyfelek csak egy hónapra vagy évre vásárolnak meg. A funkciók ki- és bekapcsolásáért a szállított hardverek és szoftverek egyaránt felelnek. Az Agfa például röntgenberendezésekhez kínál kezelőszoftvereket, de egyes országok számára ezek túl drágák. Ezért a gyártó felszereli az eszközöket a helyszínen és a kórházak elvégzett vizsgálatonként fizetnek. A Wibu technikája biztosítja, hogy a megoldás jogszerűen működjön.

Oliver Winzenried évente többször felkeresi Ázsiát, különösen Kínában ütközik komoly ellenállásba. Ez arra vezethető vissza, hogy a termékeikben erős a titkosítás. Korábban ezzel kapcsolatban a franciák voltak a legszigorúbbak, de mostanában a kínaiak rendszeresen azt kérdezik tőle, hogy nem akarják-e elérhetővé tenni számukra a titkosítási kulcsokat. A nyomásgyakorlás része volt, hogy egyszer a vámosok lefoglalták az árucikkeiket és átkutatták az irodáikat. A német külügyminisztérium hathatós segítségének köszönhetően egy idő után ismét importálhatták és értékesíthették a termékeiket. A kedvező döntésben alighanem az is szerepet játszott, hogy a Wibu szoftverei keresettek Kínában.

Rendszeresen kiírnak hackerversenyeket, amelyeken a résztvevők megkísérelhetik feltörni a megoldásaikat. A Blurrybox nevű technika esetében például a felajánlott pénzdíj 50 000 euró volt, de senki nem járt sikerrel. Ugyanakkor a menedzser rámutatott: tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy száz százalékos biztonság nem létezik. A licencelés területén a vállalatnak két komoly konkurense van: a holland Gemalto és az egyesült államokbeli Flexera Software. Az idei évre tervezett bevételük 17,6 millió euró, amiből több mint 2 millió eurót fordítanak majd kutatásra és fejlesztésre. Az összeg 40-45 százaléka Németországból, 15-15 százaléka Ázsiából és Amerikából származik. Európában és a másik két kontinensen az éves növekedés 23 és 40 százalék között van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    :)
  • ostoros #6
    Miért akarnának kilépni a világpiacra? Kína a világpiac.
  • Cat #5
    (Kína egyébként ugyanezt csinálja, például a pandáknál. Minden óriáspanda kínai tulajdon, és "kegyből" osztogatják azokat külföldi állatkerteknek. Az az ország "kap", amelyikkel Kína jóban van. Namost ettől még a panda nem az övék, sőt, minden külföldön született óriáspanda is automatikusan kínai tulajdon. Azaz nagyon is tudatában vannak a "szerzői jognak", és azt a külföld be is tartja, de ők szarnak rá. Ez hosszú távon biztosan nem fog működni, már csak azért sem, mert az ottani inkubátorban felnőtt cégek is ki akarnak lépni a világpiacra, és elvárják majd, hogy az ő fejlesztéseiket mások ne lopják el.)
  • kvp #4
    "Vegye meg teljes áron, és használhatja amennyit akarja."

    Jopar termeknel ez az opcio megszunt. Innentol offline csak limitalt ideig lehet oket hasznalni, tehat teljesen ki van szolgaltatva a vasarlo a gyartonak. Ez nem jo, orvosi muszernel pedig egyenesen erkolcstelen. Raadasul Kinaban meg mellekesen torvenytelen is, ott semmilyen szerzoi jogot nem ismernek el torvenyesnek, minden ilyen jellegu tulajdon automatikusan a nepe, azaz a politikai vezetes dont rola. Titkositani pedig csak ugy szabad, ha az allam kap feloldokulcsot. Igaz ez a kommunikaciora, de igaz minden masolasvedelemre, legyen az filmes vagy szoftveres.

    ps: Erre mondjak azt, hogy ha nem akarjak betartani a kinai torvenyeket, ne aruljak es ne gyartassak a cuccukat kinaban... Ha meg megis odamennek, ne csodalkozzanak, hogy addig fogja rugdosni oket az allam, amig nem teljesitik a helyi torvenyeket, meg akkor is ha ettol az adott ceg mondjuk eppen csodbe megy.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2018.02.09. 10:43:52
  • Cat #3
    "ha egy korhaz eppen nem tud fizetni a rontgenfelvetelert"
    Azt kihagyod a képletből, hogy ilyenkor az üzleti modell arról szól, hogy kb. ingyen odaadják a röntgengépet! És utána használat arányosan fizetnek. Lehet kritizálni, de nem árulnak zsákbamacskát, választás kérdése, hogy azonnal fizetsz magas költséget, és utána csak az üzemeltetés díját, vagy alacsony/ingyen eszköz, és utána magas áron működteted.. (Ugyanez a modell működik a konzoloknál, a borotváknál, a nyomtatóknál, a kapszulás kávéfőzőknél stb. Egyiknél se fizeted ki valójában az eszköz árát, hanem a később vásárolt töltőanyagokkal hozod ki nyereségesre a céget.)

    "ott fog meghalni a beteg"
    Vegye meg teljes áron, és használhatja amennyit akarja.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2018.02.08. 16:40:19
  • kvp #2
    A lenyeg, hogy ez egy olyan ceg, ami lehetove teszi, hogy a szerzoi es egyeb kapcsolt jogokat barhol a vilagon a technologia segitsegevel ervenyesiteni lehessen, nagyjabol fuggetlenul a helyi tovenyektol.

    Peldaul ha egy korhaz eppen nem tud fizetni a rontgenfelvetelert, akkor ott fog meghalni a beteg. Ilyenkor ne csodalkozzon a ceg ha pl. Kinaban a hadsereg probalja oket rabirni, hogy megse korlatozzak az orvosi eszkozok eletmento kepesseget. Es meg csodalkoznak rajta, hogy a fel vilag szamara kozellensegek?

    ps: A cikk arra jo, hogy tudjuk hogy leteznek es tisztan erkolcsileg elitelheto tevekenyseget vegeznek. Innentol (tisztan erkolcsi, nem jogi szempontbol) szabad preda a ceg.
  • Skylake #1
    Köszönjük a Wibu AG reklámját, kedves SG! Legközelebb legyetek már szívesek az (x)-et is a cikk végére odatenni!