Gyurkity Péter

Marsi folyók lenyomatát tanulmányozzák

Ezek pedig több szempontból hasonlítanak a Földön ma megtalálható társaikra.

A Mars felszínének kutatása nem kizárólag a NASA Curiosity névre hallgató marsjárója révén folyik, ebben ugyanis több, a bolygó körül keringő űrszonda is segítő kezet nyújt a kutatóknak. Az ezen szondák által készített nagy felbontású képek elemzése most a régvolt folyók lenyomatát, ezen keresztül pedig a vízmennyiség változását mutatja meg a szakembereknek.

Ebben a hónapban tettek közzé egy új tanulmányt, amely a képek alapján vázolja fel az egykori folyók medrének fontosabb jellemzőit, illetve az itt végbement, mai szemmel is látható változásokat. Az Aeolis Dorsa névre keresztelt régióban az eddig látott legsűrűbb lerakódásokat figyelték meg, ezek pedig betekintést nyújtanak az elmúlt 3,5 milliárd évben lezajlott eseményekbe. A „topografikus inverzió” révén jól kimutathatók a lerakódások, illetve a víz által formált taréjok, ezekből pedig (a műholdas képek és a topografikus adatok kombinálásával) következtetéseket vonhatunk le arra nézve, hogy miként alakult a vízszint, egybevetve az eredményeket a Földön látható folyamatokkal.


Az üledékes rétegek a partvonal alakulásával módosultak, többek között ennek felhasználásával is megállapítható a folyók egykori iránya. A tengerszint változásával völgyek egész rendszere telhetett meg vízzel, majd pedig veszíthette el ezt a vízmennyiséget, az evolúcióra pedig az említett taréjok is utalnak, hiszen ezek mérete (magassága) egyes esetekben 50 méterrel ugrott meg. A vízszint fluktuációja és a völgyekből ma hiányzó víz alapján párhuzamot vonhatunk a két bolygó között (hiszen a Földön is bőven találunk olyan völgyeket, amelyek ma éppen nem tartalmaznak vizet), ez a Mars evolúciós ciklusainak jobb felvázolásában is segíthet, a partvonal változásai pedig az állandó áradásokat mutatják meg nekünk.

Itt persze az élet megjelenése és hosszabb ideig tartó jelenléte is felmerül, mint lehetőség, amely akár a jövőbeni gyarmatosítás és megtelepedés kérdése kapcsán is fontos szempont lehet. A jövőben további tanulmányokra számíthatunk, amelyek ezzel a témával foglalkoznak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #11
    Na, és mi van azzal a magyar matematikusok által feltalált idommal, ill. a kapcsolódó elmélettel - nem is tudom a nevét - amelynek segítségével (koptatási minták alapján) megmondják, hogy a folyómederben mennyi ezer évig folyt víz?
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.04. 16:27:35
  • jovokutato #10
    A bolygóegyüttállások hogyan okoznak mágneses vihart?A mágneses viharhoz egy adott bolygót érintő kozmikus sugárzás kell és kellően erős mágneses mező,amely a belépő sugárzással kölcsönhatásba kerülve mágneses vihart gerjeszt az adott bolygón..
    Amit a bolygóegyüttállások okoztak az a becsapódások számának megnövekedése.
    A lemeztektonika viszont sok mindent megmagyaráz:a húzóerők miatt kialakult Valles Marinerist és a vele párhuzamos vetőrendszereket,de még a harántvetőket is,a gomolyáramlás miatt kialkuló Tharsis fennsíkot a rajta lévő három vulkáni kúppal együtt..
    Itt a Földön a felszínt amik formálják:lemeztektonika,víz ,jég és a szél.
    A Marson a lemeztektonika formálta a felszínt,valószínűleg a víz is,a szél és a jég pedig most is formálja a felszínt.
    A medreket nemcsak víz,-ami legvalószínűbb-,hanem szél is formálhatta-.
    Nagyméretű fémfelületeket-hatalmas olaj-gáztartáloyokat-kívülről nagynyomású homokkal tiszítják meg újrafestés előtt..
  • herlius #9
    A mágneses viharokat a bolygóegyüttálások okozták. Az elmélet pont arra épít, hogy a Naprendszer nem mindig volt olyan nyugodt, mint manapság és a bolygók is más pozíciókat foglaltak el benne. A lemeztektonika sem kielégítő magyarázat, bőven vannak buktatói.
  • jovokutato #8
    Szerintem ez az elmélet ott bukik,hogy a gyenge mágneses mezővel rendelkező Mars hogyan tudna akkora erejű elektromágneses viharokat gerjeszteni- a légkörébe belépő kozmikus sugárzás és a mágneses mező közti kölcsönhatás következtében,melyek kialakítják a medereket?

    A víz mellett a legvalószínűbb magyarázat a lemeztektonika.
    A Valles Marineris látható földi megfelelői azok az afrikai Great Rift és a Szent-András törésvonal.A törésvonalakat sok harántvető és egyéb vetődés kíséri,melyek szabálytalanok is lehetnek-de rendszerint párhuzamosak a törésvonallal-.A törésvonalaknál gyakori földrengések a vetődések mentén földcsuszamlásokat indítanak el és ezek a csuszamlások ugyanúgy hordalékkúpokat raknak le,mint az egykori folyók.
  • herlius #7
    Azért ezt a folyómeder-elméletet se vegye készpénznek senki. Itt van pl egy sokkal logikusabb elmélet, ami rengeteg újabb kérdést vet fel: https://www.youtube.com/watch?v=tRV1e5_tB6Y
  • jovokutato #6
    Kíváncsian várom a folytatást,mert az első az nagyon jó volt.
  • jovokutato #5
    De már készül a második évad is,méghozzá ezúttal csak nálunk forgatják le.
    http://www.ng.hu/Channel/2017/09/22/Sok-magyar-is-dolgozik-a-Mars-filmsorozat-masodik-evadan
  • jovokutato #4
    Ha a sorozat címe Mars:Utunk a vörös bolygóra ,akkor ez ismétlés.
  • tom_pika #3
    Nem csak az emberanyagot kell félteni, maga az utazás is kva drága, ismételgetni 5-10x anyagi okok miatt sem tudják.
  • Kara kán #2
    Épp megy a NatGeo-n egy sorozat egy jövőbeni lehetséges Mars-misszióval kapcsolatban.

    @globint:
    Mindenek eljön az ideje, nem kergeti őket a tatár.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.24. 21:58:29