Berta Sándor

A saját eszközök javítási joga ellen küzdenek a vállalatok

Az Apple erősen lobbizik a törvény ellen, amely szerint tartalék alkatrészeket és javítási útmutatókat kellene kiadnia.

A kaliforniai társaság évek óta zárolja azon ügyfelei készülékeit és még a garanciajogot is megtagadja azoktól, akik harmadik félnél végeztetik el a készülékeik javíttatásait. Az Apple és más óriáscégek lobbistái most megpróbálják megakadályozni azoknak a törvényeknek az elfogadását, amelyek megkönnyíthetik a termékek javítását. Számos amerikai szövetségi állam ugyanis ilyen szabályozást készít elő.

A Fair Repair Act nevű törvény arra kényszerítheti a vállalatokat, hogy könnyen hozzáférhetővé tegyék a tartalék alkatrészeket és a különleges szerszámokat. A bonyolultabb eszközök - például egy iPhone esetében - a gyártók feladata lenne továbbá, hogy elérhetővé tegyék a javítási útmutatókat is. Az Apple és más társaságok ezt nem akarják elfogadni és 11 amerikai szövetségi államban lobbiznak a tervezett törvények ellen.

Több új Apple termék is nagyon vagy különösen nehezen javítható. Az okok között szerepel a kijelzők beépítési gyakorlata és az is, ahogy az akkumulátorok rögzítve vannak. Csupán néhány cég kínál ezekhez az okostelefonokhoz és táblagépekhez javítási szolgáltatásokat. Garanciális esetekben gyakran javítás helyett inkább cserekészüléket biztosítanak a felhasználóknak.

Az már februárban kiderült, hogy az Apple ellenzi az otthoni javítgatást és a felmerült javaslatokat, illetve a törvényi szabályozást is elutasította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #14
    Aki egy villanykörte cseréjéhez is villanyszerelőt hív, az megérdemli a beépített akkumulátort, meg az iPhone-t ;)
  • morguldae #13
    Ki a fene vesz iPhone-t ???
  • M2 #12
    A három éves iPhone aksi cseréje 6 ezer forint volt, fél év garival. Nem hivatalos, de korrekt szervizben. Ez szerinted sok?

    Törvényekkel kellene szopatni az Apple-t. Például:
    - ha nem javítható azonnal a készülék, akkor kötelező cserekészülék, ami csak jobb lehet az eredetinél,
    - 2 év garancia, 3 év aksi garancia,
    - 3 napnál hosszabbra húzódó javítás esetén kötelező térítésmentes készülékcsere,
    - amelyik régióban/megyében kapható Apple készülék, ott kötelező legalább egy hivatalos szervíz...stb.
  • jozsi031 #11
    Apple egy szemet ceg.
  • CairoJack #10
    Ezzel csak az a baj, hogy belenyúl a Jáúzsi, az első mozdulatával kettétöri a 3 legfontosabb komponenst, és aztán összeragasztja pillanatragasztóval, és megy majd nyüzsögni az Apple-höz, és persze az Apple lesz a szemét.
    Az emberek ilyenek. Hozzá nem értő majmok, több kárt okoznak, mint hasznot.
    "Ki minek nem a mestere, gyilkosa annak" - Ősi igazság ez.
  • Skylake #9
    Ja, az almás lehúzda, életstílus-eszközök ennek megfelelő áron. Irreális lenne piaci működésük okán, ha mást cselekednének, mint amiért lobbiznak.
  • Laza #8
    Még ekkora b..ágot ..... szimplán a szerviz monopóliumot akarják megtartani (most még) mindenféle apróbetűs feltételekre hivatkozva. Hadd döntse el a user, hogy hol csináltatja meg, az övé a készülék, ő fizetett érte 5x annyit, mint ami még 'ésszerű'.
  • CairoJack #7
    Bocsi. Cserélhető akkus telómba 5k az akksi. Nem cserélhető Z3-bamban 8 rugóért cserélték szakszerűen, vízállóságot továbbra is garantálva. Az a 3 rugó már had ne vágjon földhöz...
  • CairoJack #6
    Mindamellett, hogy az Apple egy leszedős, szemét cég, ebben most egyetértek velük.
    Ha hagyod a usert belenyúlni, itt olyan gányolások lesznek, hogy romba dől az ipar. Sorba robbannak majd fel a telók.
  • Andrevv #5
    Engem meg sokan kirohogtek itt amikor azt mondtam, hogy szerintem rosszak a nem cserelheto akkus telefonok mert 2 ev utan mar ki kellene cserelni es nem lehet csak nehezsegek aran. Ugy tunik nem csak engem zavar az alapveto alkatreszek cserelhetetlensege.