Berta Sándor

A https használata terror­cselekmény?

Nagy-Britanniában nem árt, ha odafigyelnek a bloggerek arra, hogy milyen oldalt üzemeltetnek.

A szigetországban komoly bajba kerülhet az, aki https URL-sémát használó blogot üzemeltet, ugyanis a hivatalos szervek terrorcselekmény elkövetésével vádolhatják meg. Minderre egy állítólagos Iszlám Állam-terrorista ügye világított rá. A férfit a Scotland Yard munkatársai vették őrizetbe és hat rendbeli terrorcselekmény elkövetésével vádolták meg.

Nos, a fentiekben önmagában semmi rendkívüli nem lenne, de Rick Falkvinge adatvédelmi szakember egy érdekes adalékra hívta fel a közvélemény figyelmét. A férfit ugyanis többek között azzal vádolták meg, hogy egy titkosítóprogramon keresztül tájékozódott, titkosította a blogját és az alkalmazott szoftverről ezen a portálon információkat is közölt. Emellett azt is a szemére vetették, hogy egy bootolható USB-kulcs volt nála, amelynek és a nyílt forráskódú programok segítségével szintén titkosítások hajthatott végre. Falkvinge szerint az, hogy valakit azért vádolnak meg terrorizmussal, mert egy https URL-sémára épülő blogot üzemeltet, több mint elgondolkodtató.

Az eset kapcsán már a Redditen is komoly vita bontakozott ki. A felhasználók leginkább azt kifogásolták, hogy ilyen alapon a jövőben minden olyan személyt terrorizmussal vagy annak elősegítésével vádolhatnak meg a szigetországi hatóságok, akinek bármilyen köze van a titkosításokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    "Az, hogy az illeto mit gondol politikailag..." Nos, az is egy érdekes vádalap. Szép új világ!
  • gergely1991 #9
    A https egy titkosított protokol ami biztonságossá teszi a bejelentkezést,netes fizetéseket(hogy az adatlopást megelőzze),de hogy egy ilyen dologért elítélni? Míből gondolhatják ezt?

  • theonlinewolf #8
    Ezzel a logikaval, ha terroristak atommal tamadnanak akkor, minden automeromu terror szervezet.
  • Skylake #7
    "Azonban ha pl. a levelezést PGP-vel titkosítod és szignálod _egyszerre_, máris vétettél egyes EU-s adatvédelmi törvények ellen." - meg tudnád adni ezeket az EU rendeleteket, illetve szöveghelyeit a számomra, amelyek titkosított kommunikáció tiltását / szabályozását rögzítik? Előre is nagyon köszönöm a segítséged!
  • kvp #6
    A cikkiro felreerti a helyzetet. Arrol van szo, hogy az illeto arrol vezetett blogot, hogy hogyan kell az allami megfigyelest kijatszani. Ezt vettek terrorizmus elokesziteseben valo segedkezesnek. A blog https alapu atvitele nem szamit titkositasnak ha azt barki el tudja olvasni (egyebkent a gmail is https-t hasznal), csak mivel nem kovetett el semmi mast (csak blogot irt), ezert ez volt az egyetlen bizonyithato teny, tehat kenytelenek voltak ezt hasznalni a vadhoz. (amerikaban egyszerubb, ott vadak nelkul is barmeddig fogva tarhatnak barkit ha 'terroristagyanus')

    Most az, hogy az illeto mit gondol politikailag es kiket tamogat vagy nem az mas kerdes, de lathatoan ezzel senki nem fogalkozott. Van egy kis eselye, hogy azert nem, mert akkor esetleg kiderulhetne, hogy megsem szimpatizal terroristakkal.

    ps: A franciak egyszerubbek, ott egy idoben be volt tiltva a titkositas ha elotte nem adott valaki kulcsot a francia allamnak. Aztan a bankok es a nemzetkozi nagyvallalatok nyomasara ezt eltoroltek.
  • bunny #5
    Most akkor WTF?
    https://sg.hu/cikkek/121600/figyelmeztetni-fog-a-chrome-az-ssl-nelkuli-oldalaknal
  • Berber #4
    A terrorizmus elérte célját. Eljött a rettegés kora.
  • Tetsuo #3
    Magyarországon természetesen nem úgy van, ahogy a cikkben, a https-t terrorcselekménynek vehetik.
  • vision5 #2
    Ez Magyarországon is pontosan így van, szerencsére nálunk nincs precedens jog. Azonban ha pl. a levelezést PGP-vel titkosítod és szignálod _egyszerre_, máris vétettél egyes EU-s adatvédelmi törvények ellen. Más kérdés, hogy a fenti cikk alapján minden egyes banki átutalás vagy online fizetés is terrorcselekménynek minősülhetne...
  • Tetsuo #1
    És még ezt a sz@r Ángliát hívják demokráciának?