Gyurkity Péter

Elkészült az új kínai atom-tengeralattjáró 

A típus átmenetet képez két generáció között, számos fontos újítással.

A kínai haditengerészet június második felében tette közzé az első hivatalos fotót a Type 093B atommeghajtású tengeralattjáróról, amely már önmagában is ritka eseménynek számít, egy új típus bevezetése azonban nyilván minden szereplő érdeklődését felkelti. A Shang-osztály első három példánya állítólag már tavaly elkészült, a fontosabb újításokat azonban még mindig csak részben ismerjük.

Az említett képen a legénység látható, amely éppen egy cirkálórakéta átvételével és annak betöltésével foglalatoskodik. Ez ugyan még mindig egy torpedóvetőből útnak indítható példányt mutat meg nekünk, a típus egyik fontos előnye azonban, hogy ilyen cirkálórakétákat immár függőlegesen is kilőhetnek, ami gyorsabb csapást tesz lehetővé az egyes egységeknek. Az eredeti Type 093-hoz képest, amely csaknem 15 évvel ezelőtt állt szolgálatba, az újragondolt változat halkabb meghajtást és a költségek lefaragását teszi lehetővé, amely egyben a technológiai és gyártási téren elért előrelépéseket is jelzi az érdeklődőknek. Ehhez a jövőben vízalatti drónok, aktív szonár, valamint számos egyéb eszköz csatlakozhat, attól függően, hogy a kínai fél mely feladatköröket emeli majd ki a listából.


Nyugati vélemények szerint az első három példány már tavaly elkészült, ezek most állhatnak fokozatosan szolgálatba, kiegészítve az említett korábbi típust, valamint a Type 39C-t, amely hagyományos (dízel-elektromos) meghajtásra támaszkodik. Ez az osztály azonban csak egyfajta átmenetet képez az eredeti vonal, valamint a jelenleg is fejlesztés alatt álló Type 095 között, amely valamikor 2020 előtt állhat majd hadrendbe. Ez utóbbi még csendesebb lesz, még több (immár atomtöltettel ellátott) cirkálórakétát hordozna, a tovább javított passzív és aktív érzékelők révén pedig szorosan együttműködne a különböző drónokkal és legénység által irányított vízalatti egységekkel.

Az amerikai fél nyilván óvatosan figyeli az eseményeket, számukra ez elsősorban a csendes-óceáni régióban tapasztalható kihívások további erősödését jelenti, amely várhatóan magabiztosabb és egyben agresszívabb kínai magatartást tesz majd lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sárkánylovag #5
    Érdekes hogy ma már ezt így már láthatod.
    Régen kém volt akinél találtak volna róla egy képet most meg az új haditechnikát is így mutogatják.
    Aztán lehet a víz alatt leszerelnek róla pár műanyag cuccot amit csak kamuból tettek rá :)))
  • Kotomicuki #4
    Gondolom, mindenki tudja, hogy mit, honnan emeltek át rá, így már senki előtt nem kell titkolózniuk - ez nem Opel-motor, itt eléggé nehézkesen működne a "jogvédelem"! :)
  • Balogh G #3
    Hogyhogy nincs letakarva az eleje? A tengeralattjáró-átadásoknál le szokták takarni a vetőcsöveket minimum egy hatalmas zászlóval, főleg ha új típusról van szó. Gondolom nem kizárólag a nemzeti érzelmek erősítése miatt..
  • MANOWAR #2
    lassan mar a klotyora is olom erenyovben megyunk :)
  • esztyopa #1
    Hát ez megnyugtató hír !