Gyurkity Péter

Májusban is negatív rekordot döntött az északi jégtakaró

A kutatók 1979 óta követik nyomon műholdfelvételek révén az északi-sarkvidéki tengeri jég szezonális kiterjedését. Folytatódik a kedvezőtlen trend, itt a nyár folyamán komoly fejlemények jöhetnek.

Az Északi-sarki jég jelentős olvadása a globális felmelegedés egyik fontos mutatója, és az új adatok alátámasztják a tudósok aggodalmait. A National Snow and Ice Data Center (NSIDC) közzétette a májusra vonatkozó adatokat, amelyek (az ezt megelőző időszakhoz hasonlóan) drasztikus romlást mutatnak az északi jégtakaró kiterjedését illetően. A nyári szezon még el sem kezdődött, így szeptemberben is újabb negatív rekord jöhet. Ugyan még korai lenne azt állítani, hogy a jég zsugorodása meghaladja majd az eddig feljegyzett rekordot, de amennyiben a tavalyi ütemben olvad tovább a jégtakaró, annak mérete legalábbis az eddigi legkisebbek között lesz.

Az Északi-sarkon május folyamán a jégtakaró átlagos kiterjedése mindössze 12 millió négyzetkilométer volt, ami félmillióval marad el az eddigi, 2004-ből származó legkisebb kiterjedéstől és egyben kereken egymillióval marad el az átlagos adattól. Mivel az idei évben már több hasonló fejleményről olvashattunk (a korábbi hónapokban is ugyanezen folyamatot figyelhettük meg), könnyen előfordulhat, hogy szeptemberben, az olvadási periódus csúcspontján, is újabb negatív rekord születik majd, megdöntve a 2012-es, eddigi legalacsonyabb értéket. Az északi féltekén áprilisban ötven év óta nem volt ilyen kevés hó, míg az Antarktisz vizein a jég mennyisége szinte egész évben az átlagosnál kevesebb volt.


Erre utal, hogy májusban a kiterjedés csökkenése is gyorsabban ment végbe, itt több nappal megelőztük az ilyenkor szokásos trendet, vagyis egyedülállóan gyenge állapotban kezdődik el az igazán meleg időszak. Az NSIDC igazgatója szerint még soha nem láttak ehhez hasonló adatokat, hiszen összességében véve csaknem egy hónappal járunk előrébb, mint a 2012-es évben, miközben a levegő hőmérséklete is magasabb volt az átlagnál - egyes régiókban pedig több fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értéket. Az Északi-sark jegének olvadását a Szibéria és Észak-Európa felől érkező meleg légtömegek gyorsították fel.

A tengeri jég olvadása nem emeli a tengerek vízszintjét, ugyanakkor mégis komoly hatással van a Föld klimatikus viszonyaira különösen a sarkokon, mivel a jég és a hó részben visszaveri a nap meleg sugarait, ám az olvadás miatt a sötét területek több hőt nyelnek el, ami tovább erősíti a felmelegedés meglévő hatásait. Természetesen sok múlik majd a nyári időjáráson, de úgy tűnik, hogy 2012 után újabb negatív rekordot jegyezhetünk majd fel, a rendelkezésre álló adatok mind erre utalnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #12
    Nem érted mire kértlek?
    Pont az ellenkezőjére, mint amit hittél.
  • Irasidus #11
    Miért cáfoljam meg? Éppen azt mutatja a grafikon, hogy a co2 és hőmérséklet emelkedés korrelál... Fura kéréseid vannak, esetleg ne cáfoljam meg azt, hogy kék az ég?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.06.19. 19:32:09
  • VolJin #10
    Rakj egymás mellé egy CO2 és egy hőmérséklet grafikont, utána cáfold meg, hogy a hőmérséklet emelkedése okoz CO2 emelkedést!
  • Irasidus #9
    Most olvasom, hogy vélemény. Hát akkor minden érthető, vélemény és tudomány között egy szakadék van.
  • Irasidus #8
    Megosztanád ezt a cikket? És egy kérdés, hogy szerinted, minden cikk igaz ami az interneten van?
  • Irasidus #7
    Ki, mikor, hol mondta ezt? És azért a le van szarva, vagy esetleg bizonyíthatóan nem ez az oka, nagy különbség ugyebár... De, persze előbb látnom kellene mire gondolsz.
  • VolJin #6
    Sokszor elhangzik az a vélemény is, hogy a hőmérséklet emelkedése is okozhatta a jégmintákban a CO2 szint emelkedését.
    De vagy le van szarva vagy az úristen visszacsatolás, minden rosszabb lesz a válasz.
  • NEXUS6 #5
    Pláne.
    Volt egy cikk pár éve, amiben azt taglalgatták, hogy a klímaváltozásnak vannak bizony pozitív hatásai is. Sőt, de ezt már csak max ilyen fórumokon szabad leírni, globálisan összességében az emberiség jobban jöhet ki. Van néhány régió ahol egyértelmű a negatív hatás. De pl a CO2 növekedés nagyobb terméshozamot és a növények alacsonyabb vízigényét jelenti, tendenciájában a sivatagok visszaszorulása irányába hat.
  • Irasidus #4
    Szerintem senki nem hagyja figyelmen kívül, hogy a dolgok természetes módon változnak, hogy semmi sem örökre szól, hogy az éghajlat sem örökké ugyanilyen. Aki gyerekként szerette a dinókat már az is tudja, hogy a Föld melegebb volt, aki kicsi olvasottabb az tudja, hogy voltak igen komoly globális lehűlések (hógolyóföld), és komoly melegedések is (karbon) még az ember megjelenése előtt. Ezeket az éghajlat változásokat mind a tudomány vagyis a klimatológia tárta a fel, nem csak úgy szembe jött velünk a tudás! A mostani helyzet annyiban más, hogy kimutathatóan korrelál a hőmérséklet emelkedése a co2 szint emelkedésével, ellenben más, természetes folyamattal nem magyarázható. A probléma nem az, hogy a Földel jajistenem mi lesz, hiszen a földi élővilág sok mindent túlélt, a probléma nekünk embereknek lesz, a globális klíma megaláztatásával! Éspedig: szárasságok jönnek ami éhínséghez vezet, szélsőséges időjárás ami az emberi településeket és megint csak termést veszélyezteti, a csapadékeloszlás is megváltozik, és persze a hőhullámok ami sok ember életébe kerül, nem beszélve, hogy egész országok néptelenednek el, és megindul egy migrációs hullám azokba az országokba ami élhetőbb...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.06.15. 11:25:58
  • Ender Wiggin #3
    https://www.sott.net/article/183886-Thick-Arctic-ice-surprises-scientific-expedition

    pár éve nem műholdról, hanem egy komolyabb mérőműszerrel vizsgálták a jeget, és a vártnál kétszer vastagabb volt...

    és a XX. század elején már jelenteték a halászok, hogy 81 fok 29 percig fel lehetett hajózni jégmentes vízben és a táj teljesen megváltozott a melegedésnek köszönhetően. Az 1922-ben, mikor még sehol sem volt a CO2...

    4000 évre visszamenőleg, jégminták alapján:

    http://sealevel.ca/petra/catastrophes.jpg

    Volt már sokkal melegebb is (6 fokkal)... Most gyorsabban érkezik a meleg ciklus, mint a múltban, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az emberi beavatkozás nélkül is melegedett már a Föld sokszor.