Balázs Richárd

Azonosították az élet­hez nélkü­löz­he­tetlen géneket

Elkészült a világ első "minimalista" genomja, vagyis a legparányibb lecsupaszított DNS, ami még képes az élet támogatására. A J. Craig Venter Intézet felfedezése megdöbbentő, vagy inkább kijózanító üzenetet hordoz, a tudomány ugyanis még ennek az "alapkészletnyi" gén harmadának sem ismeri a funkcióit.

A híres - többek szerint hírhedt - genetikus, Craig Venter által alapított intézet régóta dolgozik az élet számára alapvető készletnek a meghatározásán, ami gyakorlatilag minden földi élőlényben közös, beleértve minket, embereket is.

Egy lény, ami ebből a minimál - bármely, a természetben előfordulónál egyszerűbb sejtből épül fel, segíthet az élet alapfunkcióinak tanulmányozásában, szemügyre véve minden egyes gént. Általa betekintést nyerhetnek a tudósok, hogyan kaphatnak új célokat a gének, avagy a semmiből alkothatnak genomokat a gyógyászat, az energiaipar, vagy akár az éghajlatváltozás elleni küzdelem szolgálatába állítva azokat. "A munkánk jelentősége abban rejlik, hogy egy lépést tettünk az élő sejtek működésének teljes megértése felé" - mondta Clyde Hutchinson, a tanulmány egyik vezetője. "Ha valóban sikerül megértenünk a sejt működését, akkor képesek leszünk a sejtek hatékony tervezésére"

A biomérnökök nagy ovációval fogadták az eredményeket, sokan azonban az egész elképzeléssel szemben szkeptikusak. "Egy mérföldkőhöz értünk, de a piac fogja megmondani a valós értékét" - fogalmazott óvatosan George Church a Harvard orvosi karának tanára.


Craig Venter

A minimál sejt, ami a JCVI-syn3.0 jelzést kapta 473 génből áll, ami legalább 50 génnel kisebb, mint a természetben előforduló legegyszerűbb sejt, a Mycoplasma genitalium a maga 525 génjével. A mesterséges minimál sejt azonban bizonyítottan életképes, növekszik és osztódik, sejthalmazokat alakítva ki a laboratóriumi táptalajban.

A kísérlet Venter csapatának 2010-es tanulmányára épül, amiben előállították az első élő baktériumot egy számítógépen megalkotott genom szintetikus másolatával. Ez a baktérium volt a JCVI-syn1.0. Venter és munkatársai, köztük Hutchinsonnal elhatározták, hogy a még életképes minimumig csökkentik a JCVI-syn1.0 901 génből álló genomját. Az első kísérletük kudarcot vallott. "Minden tervezetünk csődöt mondott, mivel azokat a meglévő tudásbázisunkra alapoztuk" - mondta Venter.

Felülvizsgálva koncepcióikat kiderült, hogy több gén, amit nem tartottak létszükségletűnek, valójában nélkülözhetetlen, azonban mivel párokban fordulnak elő, az organizmus akkor is képes a túlélésre, ha a pár egyik tagját eltávolítják. Ennek felismerését követően sokkal egyszerűbbé vált a genom lecsupaszítása, miközben az adott sejt továbbra is életképes maradt.

A legnagyobb meglepetés abból adódott, hogy a létfontosságúnak bizonyuló sejtek 31 százalékának tényleges funkciójáról gyakorlatilag a leghalványabb fogalmunk sincs. "Mindez azt jelenti, hogy az alapvető biológiának csupán kétharmadát ismerjük, ami rendkívüli fontos lecke számunkra" - tette hozzá Venter.

Nehéz megmondani, hogyan kerülhették el a biológiai kutatások figyelmét ilyen univerzális fontosságú gének ilyen hosszú időn át. Elképzelhető, hogy ismert funkciókat kódolnak, de nem elég hasonlatosak más organizmusok már felismert egyenértékű génjeihez. "Ennyi ismeretlen funkció nélküli gén felfedezése nyugtalanító, de izgalmas is egyben, mivel azt bizonyítják, hogy még sokat kell tanulnunk" - mondta Alistair Elfick, a brit Edinbourgh Egyetem biomérnöke. "Olyan ez, mint egy biológiai 'sötét anyag'" A felfedezés az első lépés ennek a hiányzó tudásnak a pótlása felé, Venter csapatának jelenleg az a szándéka, hogy meghatározzák a "rejtélyes" gének funkcióit.

A minimál sejt legtöbb ismert funkcióval rendelkező génje fehérjéket állít elő a túlélés érdekében, vagy a genom duplikáció pontosságát felügyeli a sejt osztódásakor. A további ismert funkciókkal rendelkező gének főként a sejtmembránban tevékenykednek, a tápanyagokat energiává alakításáért felelve. Elfick szerint a "létfontosságú" definíciója jelentősen változhat a jövőben, az organizmus környezetétől vagy életstílusától függően. Venter mesterséges organizmusa egyfajta bakteriális paradicsomi állapotban született, tele tápanyagokkal. Egy ennél zordabb környezetben a túléléshez jóval több génre lehet szükség.


Eközben Paul Freemont, az Imperial College London Szintetikus Biológiai és Innovációs Központjának igazgatója a JCVI-syn3.0 és a legkisebb természetben fellelhető genommal rendelkező M. genitalium összevetését szorgalmazza, hogy lássák, mely gének vannak átfedésben egymással.

A média gyakorta titulálja az efféle kísérleteket egyfajta isteni szerep gyakorlásának, ami aggályos lehet a környezetre és az emberiségre egyaránt. "Ha már Istent játszanánk, akkor azt kell mondanom, hogy elég gyenge teljesítményt nyújtunk" - válaszolt Elfick. "A természetben már létező dolgok racionalizálása nem túl istenszerű, inkább csak egy egyszerű gyakorlat"

Emellett a szóban forgó szintetikus sejttel kapcsolatban sincsenek aggályai. "Rengeteg organizmus van körülöttünk, melyek miatt jobban kell aggódnunk"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ahoy #26
    Na ezt csak azért mondtam, mert szerintem itthon is van baromi sok szegény nénike a nyugdíjából aki éhezik. Nekik jó lehet fagyasztva szárított élelmiszercsomag. Jobb elosztás a kuka helyett... pl
  • Ahoy #25
    Van ez az új módszer, liofilizálás a neve ha jól rémlik. Fagyasztva szárítással 15 évig is konzerválhatóak az élelmiszerek.

    Nem értek egyet az afrikaiak segélyezésével, mert ismerősöm ott élt, a saját szemével látta mivé váltak. Naphosszat ülnek legyekkel az arcukon várva a segélyt. Közben sokaknak két mobilja van már. Csak a dugás érdekli őket, azt hiszik mágikus nyakláncoktól nem esik teherbe a csaj... közben állatok módjára szaladgálnak a gyerekek, azt sem tudni ki kié. Olyan szinten ellustultak a humanitárius segélyektől, hogy lehetetlen bármit is tanítani nekik. Ismerős ezért ment ki, hogy kézműves kultúrát tanítson. Esélytelen. Pedig Ghanaban még a föld is iszonyú termékeny. Gyakorlatilag le kell dugni egy magot és másnapra egy kétméteres kukorica kinő. De semmi, erre is képtelenek. Nyugati dolgok és primitív állatszerű élet groteszk keveréke van ott..
  • Ahoy #24
    Végre egy ontopic hsz. Kösz. :)

    Érdekes elmélet, szerintem is lehetséges más alapon.... bár a szén a stabilitásából és a kötéseiből következően adja magát egyszerűen. Az aminosavak is annyira gyakoriak, még az üstökösökön is... és ugyancsak a kémiai erők hatására szinte a biofizika törvényeiből következve áll össze az RNS, DNS.

    Inkább az a kérdés, hogy a víz kiváltható-e, mint reakcióközeg mondjuk folyékony metánnal...
  • NEXUS6 #23
    Érdekes módon senkinek nem tűnt fel az az apró hiba a cikkben, hogy az elején az írják hogy 30% funkcióját SEM ismerjük a minimális génkészletnek. A cikk meg valójában arról szól, hogy a minimálisan szükséges kb. 500 gén funkciójának 30%-át NEM ismerjük. Szal nem mindegy, hogy 2/3 vagy 1/3. :)

    Hosszútávon szerintem is a géntechnológia a megoldás. Egyszerűen az ember által fenntartott monokultúrás jellegű mezőgazdálkodás és ebben még maga az emberi faj szaporodása is benne van, olyan potenciálisan veszélyes helyzetet teremt, amikor 1-1 betegség, kórokozó élősködő megjelenése és elterjedése az egész faj fennmaradását veszélyezteti.

    A monokultúrás gazdálkodás önmagában kiiktatja az evolúciót, a gén állomány spontán változását, mutációját, a természetes szelekciót és hosszútávon a génállomány redundanciájának csökenéséhez, sodródáshoz, genetikai alapú betegségek halmozott megjelenéséhez, a génállomány széteséséhez vezethet.

    Azonban egyrészt jelenleg még nem szükséges tisztán GMO alapú mezőgazdaságra áttérni. A termelt élelmiszer mennyisége kb 1,5X az igényeknek. Más kérdés, hogy nyugaton a kaja nagyrésze a kukában végez, tehát a világ szintű elosztásal van a baj.
    Másrészt habár én engedélyezném az ember génállományának széleskörű kutatását, de mint a cikk is mutatja még nagyon messze vagyunk attól, hogy a kutatás eredményeinek gyakorlati alkalmazását a mindennapokban nyugodt szívvel válaljuk. De ennek is el jön az ideje.
  • aru #22
    Gondolom a szénalapú életről van szó, mert az ugye lehet máshol másmilyen alakul ki...
  • p4x #21
    bizonyos vegyszerekben meg is oldották, pl. az egyetlen kapható talajfertőtlenítő hatóanyaga szinte ugyanaz ami a krizantém virágjában található rovarölő anyag. (force 1.5 G)

    A kérdés itt az, hogy mennyire kifizetődő ilyen "ártalmatlan" anyagokat alkalmazni, mert mondjuk még egy GMO-s répa hagymaszagú ingyen és így riasztja a répalegyeket addig ha te ezt egy kontakt hagymaszagú permetszerrel szeretnéd megoldani az lényegesen költségesebb lenne. Az az első esőig riasztana utána lehetne permetezni megint, az előállításról nem is beszélve. Épp ezért nem is használnak ilyen vegyszereket hanem valami jó kis félszívódóval bepermetezik aminek tart a hatása hónapokig ami lényegesen kevesebbe kerül így te meg tudod olcsóért venni a boltban a répát, mert úgyis az a legfontosabb.
  • p4x #20
    "mi" sokkal durvábban raboljuk az ő erőforrásaikat, mert pl. elég nagy területen európai/amerikai/kínai "telepesek" dolgoztatják éhbérért embertelen körülmények között őket és termelnek mindenféle mezőgazdasági terméket, babtól a rózsáig. Bányászat, kőolaj kitermelés, estig lehetne sorolni, hogy mi mindent hozunk ki a csóró országokból csak azért, hogy jobban éljünk, mert "nincs pénzünk" kifizetni egy magasabb árat amibe kerülne ha európai emberek gyártanák le/termelnék meg.

    Amúgy az éhezéssel/túlnépesedéssel nincs gond, ez egy önmagát megoldó probléma. Akinek kajára sincs pénze az nem tud embercsempészeknek fizetni, hogy eljusson Európába, az csak abban reménykedhet hogy kap valamit, ha meg nem akkor game over.

    A GMO meg egy lehetőség, per pillanat még többet lehet rajta bukni talán mint nyerni a Magyar viszonyokat tekintve de ez a jövő és bármennyire is antipatikus ez az embereknek nem költözhetünk vissza a barlangba. Amerikában pl. táblaszinten 31t/ha kukoricát termeltek GMO-s növénnyel (nem csak GMO az előny de az is hozzájárult) ehhez képest Magyarországon ennek a negyede az átlagtermés.
  • gforce9 #19
    "Cserébe rabolják az országaik erőforrását."

    Ehhez semmi szükség arra, hogy élelemmel lássák el őket. Gondold át újra. Mert amiket írsz az abszolúte nem logikus kicsit sem.
  • gosub #18
    Ők olcsóbban kapják ma is az élelmiszert, oltóanyagot, orvosságot. Cserébe rabolják az országaik erőforrását. Ha mást nem akkor el lesznek tartva. Ennek köszönhető a népességrobbanás még a legszegényebb afrikai országokban is. 8 gyerekből nem hal meg 6 hanem csak egy-kettő, ezért expinenciális a népesedési mutatójuk. Ettől még akár több milliónyian éhen halnak, de sokszorta többen születnek. Amúgy a gmo és más terménynövelő dolgokkal pont az olcsóságot is hangsúlyozzák.
  • gosub #17
    Értelek, de szerény személyem nem meghatározó. Utóbbi 100 évben ezt érte el a gyógyászati és élelmezési technológia és nem igazán látszik a vége. Ha tovább támogatják ezt mégis csak nőni fog az emberiség létszáma ami idővel katasztrófális lesz. Ezért globálisan nem sok értelme van a termelés növelésnek, csak a népesség fog tovább nőni és feléli a bolygót az meg maga a vég.