26
 • Ahoy
  #26
  Na ezt csak azért mondtam, mert szerintem itthon is van baromi sok szegény nénike a nyugdíjából aki éhezik. Nekik jó lehet fagyasztva szárított élelmiszercsomag. Jobb elosztás a kuka helyett... pl
 • Ahoy
  #25
  Van ez az új módszer, liofilizálás a neve ha jól rémlik. Fagyasztva szárítással 15 évig is konzerválhatóak az élelmiszerek.

  Nem értek egyet az afrikaiak segélyezésével, mert ismerősöm ott élt, a saját szemével látta mivé váltak. Naphosszat ülnek legyekkel az arcukon várva a segélyt. Közben sokaknak két mobilja van már. Csak a dugás érdekli őket, azt hiszik mágikus nyakláncoktól nem esik teherbe a csaj... közben állatok módjára szaladgálnak a gyerekek, azt sem tudni ki kié. Olyan szinten ellustultak a humanitárius segélyektől, hogy lehetetlen bármit is tanítani nekik. Ismerős ezért ment ki, hogy kézműves kultúrát tanítson. Esélytelen. Pedig Ghanaban még a föld is iszonyú termékeny. Gyakorlatilag le kell dugni egy magot és másnapra egy kétméteres kukorica kinő. De semmi, erre is képtelenek. Nyugati dolgok és primitív állatszerű élet groteszk keveréke van ott..
 • Ahoy
  #24
  Végre egy ontopic hsz. Kösz. :)

  Érdekes elmélet, szerintem is lehetséges más alapon.... bár a szén a stabilitásából és a kötéseiből következően adja magát egyszerűen. Az aminosavak is annyira gyakoriak, még az üstökösökön is... és ugyancsak a kémiai erők hatására szinte a biofizika törvényeiből következve áll össze az RNS, DNS.

  Inkább az a kérdés, hogy a víz kiváltható-e, mint reakcióközeg mondjuk folyékony metánnal...
 • NEXUS6
  #23
  Érdekes módon senkinek nem tűnt fel az az apró hiba a cikkben, hogy az elején az írják hogy 30% funkcióját SEM ismerjük a minimális génkészletnek. A cikk meg valójában arról szól, hogy a minimálisan szükséges kb. 500 gén funkciójának 30%-át NEM ismerjük. Szal nem mindegy, hogy 2/3 vagy 1/3. :)

  Hosszútávon szerintem is a géntechnológia a megoldás. Egyszerűen az ember által fenntartott monokultúrás jellegű mezőgazdálkodás és ebben még maga az emberi faj szaporodása is benne van, olyan potenciálisan veszélyes helyzetet teremt, amikor 1-1 betegség, kórokozó élősködő megjelenése és elterjedése az egész faj fennmaradását veszélyezteti.

  A monokultúrás gazdálkodás önmagában kiiktatja az evolúciót, a gén állomány spontán változását, mutációját, a természetes szelekciót és hosszútávon a génállomány redundanciájának csökenéséhez, sodródáshoz, genetikai alapú betegségek halmozott megjelenéséhez, a génállomány széteséséhez vezethet.

  Azonban egyrészt jelenleg még nem szükséges tisztán GMO alapú mezőgazdaságra áttérni. A termelt élelmiszer mennyisége kb 1,5X az igényeknek. Más kérdés, hogy nyugaton a kaja nagyrésze a kukában végez, tehát a világ szintű elosztásal van a baj.
  Másrészt habár én engedélyezném az ember génállományának széleskörű kutatását, de mint a cikk is mutatja még nagyon messze vagyunk attól, hogy a kutatás eredményeinek gyakorlati alkalmazását a mindennapokban nyugodt szívvel válaljuk. De ennek is el jön az ideje.
 • aru
  #22
  Gondolom a szénalapú életről van szó, mert az ugye lehet máshol másmilyen alakul ki...
 • p4x
  #21
  bizonyos vegyszerekben meg is oldották, pl. az egyetlen kapható talajfertőtlenítő hatóanyaga szinte ugyanaz ami a krizantém virágjában található rovarölő anyag. (force 1.5 G)

  A kérdés itt az, hogy mennyire kifizetődő ilyen "ártalmatlan" anyagokat alkalmazni, mert mondjuk még egy GMO-s répa hagymaszagú ingyen és így riasztja a répalegyeket addig ha te ezt egy kontakt hagymaszagú permetszerrel szeretnéd megoldani az lényegesen költségesebb lenne. Az az első esőig riasztana utána lehetne permetezni megint, az előállításról nem is beszélve. Épp ezért nem is használnak ilyen vegyszereket hanem valami jó kis félszívódóval bepermetezik aminek tart a hatása hónapokig ami lényegesen kevesebbe kerül így te meg tudod olcsóért venni a boltban a répát, mert úgyis az a legfontosabb.
 • p4x
  #20
  "mi" sokkal durvábban raboljuk az ő erőforrásaikat, mert pl. elég nagy területen európai/amerikai/kínai "telepesek" dolgoztatják éhbérért embertelen körülmények között őket és termelnek mindenféle mezőgazdasági terméket, babtól a rózsáig. Bányászat, kőolaj kitermelés, estig lehetne sorolni, hogy mi mindent hozunk ki a csóró országokból csak azért, hogy jobban éljünk, mert "nincs pénzünk" kifizetni egy magasabb árat amibe kerülne ha európai emberek gyártanák le/termelnék meg.

  Amúgy az éhezéssel/túlnépesedéssel nincs gond, ez egy önmagát megoldó probléma. Akinek kajára sincs pénze az nem tud embercsempészeknek fizetni, hogy eljusson Európába, az csak abban reménykedhet hogy kap valamit, ha meg nem akkor game over.

  A GMO meg egy lehetőség, per pillanat még többet lehet rajta bukni talán mint nyerni a Magyar viszonyokat tekintve de ez a jövő és bármennyire is antipatikus ez az embereknek nem költözhetünk vissza a barlangba. Amerikában pl. táblaszinten 31t/ha kukoricát termeltek GMO-s növénnyel (nem csak GMO az előny de az is hozzájárult) ehhez képest Magyarországon ennek a negyede az átlagtermés.
 • gforce9
  #19
  "Cserébe rabolják az országaik erőforrását."

  Ehhez semmi szükség arra, hogy élelemmel lássák el őket. Gondold át újra. Mert amiket írsz az abszolúte nem logikus kicsit sem.
 • gosub
  #18
  Ők olcsóbban kapják ma is az élelmiszert, oltóanyagot, orvosságot. Cserébe rabolják az országaik erőforrását. Ha mást nem akkor el lesznek tartva. Ennek köszönhető a népességrobbanás még a legszegényebb afrikai országokban is. 8 gyerekből nem hal meg 6 hanem csak egy-kettő, ezért expinenciális a népesedési mutatójuk. Ettől még akár több milliónyian éhen halnak, de sokszorta többen születnek. Amúgy a gmo és más terménynövelő dolgokkal pont az olcsóságot is hangsúlyozzák.
 • gosub
  #17
  Értelek, de szerény személyem nem meghatározó. Utóbbi 100 évben ezt érte el a gyógyászati és élelmezési technológia és nem igazán látszik a vége. Ha tovább támogatják ezt mégis csak nőni fog az emberiség létszáma ami idővel katasztrófális lesz. Ezért globálisan nem sok értelme van a termelés növelésnek, csak a népesség fog tovább nőni és feléli a bolygót az meg maga a vég.
 • Ahoy
  #16
  Egyébként meg ez csak egy átmeneti időszak a mezőgazdaságban. A profitot sokkal jobban lehet maximalizálni a laborban növesztett élelmiszerekkel.

  Teljesen abszurd és fenntarthatatlan egy teljes növényt és állatot gondozni, védeni, permetezni, felnevelni, learatni stb... mikor csak a magjára és a húsára van szükség.
  Őssejtekből tenyésztett GM magok vagy komponensek és hús... nulla vegyszerhasználat, nulla környezeti kockázat. Rengeteg fehérjét mamár GM élőlényekkel állítanak elő, ezt kombinálva az őssejtek használatával liszt és húsgyárak jöhetnek létre akár a a föld alatt.

  Én szívesen ennék egy teljesen vegyszer és allergén mentes lisztet amit laborban növesztenek. A bioszerkezetek nagyon szépen összerakják magukat, csak programozni kell. Abszolút értelmetlen egy teljes búzanövényt vagy szarvasmarhát fenntartani nagyüzemben. Ez lesz a jövő... persze hagyományos kézműves termelés virágozni fog kis léptékben.
 • Ahoy
  #15
  Random hoztam egy kitalált példát... viszont arra konkrét példát tudok, hogy vegyszercsökkentés céljából GM-t használjunk. Vagy pl kitörölni egy allergén komponenst a növényből, ezáltal ehető lesz mindenki számára. Üzleti érdekek, kevesebb permet kevesebb kiadás, vagy szélesebb körű forgalmazás.
 • gforce9
  #14
  "A gmo-val két dolgot lehet elérni, több profitot és még több éhes szájat."

  Ezt azért gondold át. Mert marhára mindegy, hogy több éhezőt tudnának etetni. Ha azok nem tudják kifizetni akkor hiába bármi. Ott kaja az asztalon nem lesz.
 • lapaleves
  #13
  bocs főnök, de ha az "ártalmatlan elriasztó" izéket meg tudnák oldani genetikai szinten, akkor vegyileg is messze régóta, nemde? oszt mégse sikerül, úgyhogy bullshit amit írsz. az elv szép, de a pénz világa máshogy hozza a döntéseket, nem úgy ahogy az a legkevesebb kárt okozza.
 • Ahoy
  #12
  ... de amúgy én is a radikálisabb megoldások mellett lennék. Egészen addig amíg engem nem érint a kényelmes nyugati fotelemben.

  Lehet az emberiség geneikai módosítása lesz az egyetlen megoldás. Egy kevésbé agresszív, intelligensebb faj alakulhatna ki az állatként élőbés szaporidó helyett...
 • Ahoy
  #11
  Ez addig jól hangzik amíg a harmadik világbeli csórikám nigger hal éhen és nem te. Ha majd te fogsz éhezni, vagy neked mondják meg hogy tilos egy gyereknél többet nevelni, akkor majd te fogsz lázadni.

  Az emberiségre nem lehet ilyeneket rákényszeríteni. Maximum felvilágosíthatod őket, és technológiát adhatsz nekik. Akkor nem lesz ennyi gyerek.
 • gosub
  #10
  A gmo-val két dolgot lehet elérni, több profitot és még több éhes szájat.
  Most 7milliárd éhes ember van a Földön, tegyük fel gmo-val 20 milliárd etethető, tehát pár évtized múlva 25 milliárdnyian leszünk, ezért mégjobban növeljük a gmo-t és termőterületeket amivel 25milliárd embert etetünk, de már 30milliárdra van igény. Ennek mi értelme van? Ez az egész mégtöbb embert etessünk bármilyen ügyességgel egy öngyilkos tévút. Végül az egész bolygó minden négyzetméterén vagy éhes száj vagy élelmiszer előállító mesterséges biológiai képződmény lesz.
 • Ahoy
  #9
  Akkor hívhatsz engem is génpiszkálónak :D Nap mint nap genetikailag módosító vírusokkal foglalkozunk, illetve állatokat módosítunk utólagosan, és ivarsejtes GM állatokkal foglalkozunk. Nagyon szépen élnek és virulnak az egerek :). Van némi rálátásom a dolgokra. Számomra lenyűgöző humán gyógymódok vannak születőben több gyógyíthatatlan betegségre is. Lehet még te is fogsz találkozni az életed során ezzel.

  A növényekhez: csak egy példa... nem méregről van szó, hanem van egy olyan növény, amit azért ültetnek a hasznonnövények közé, mert az illatanyaga elriasztja a rovarokat. Teljesen ártalmatlan illóolaj mondjuk. Ha ezt kiválasztaná a haszonnövény levele, abból semmi károd nem származna. Az meg nagyon is analóg a nemesítéssel, hogyha egy növény termésének mérete megnagyobbodik. A nemesítéssel mit csináltak szerinted eddig az emberek? A genetikai kód lehet teljesen ekvivalens is egy nemesített banán és egy módosított banán között.

  Nemesített növények

  Mondom mindezt úgy, hogy a növényekbe juttatott méregtermelő gént én sem tartom jó ötletnek feltétlenül, mert nehezebben kiszámítható a globális környezeti hatás. Legalábbis sokkal szigorúbb szabályozás és hatástanulmányok kellenek... de ez a környezetvédelem feladatköre, semmi köze nincs ahhoz, hogy egy ismert gént ültetünk egy növénybe.

  Mint írtam, a gyomirtó integrálás csak egy kis része a genetikai manipuláció eszköztárának. Ja és szívesen várnék egy tudományosan megalapozott okfejtést, hogy miben más egy nemesítés - előnyös tulajdonságok kiemelése mondjuk egy kutyánál.
  (megnézheted a mai nemesített kutyafajták hogyan néztek ki eredetileg... több fajtiszta vonal súlyos egészségügyi problémáktól szenved az általad istenített nemesítésnek hála...ugyanúgy növényeknél is lehet károkat / tápanyagcsökkenést okozni nemesítéssel is. Nem kell ehhez GM)
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2016.03.26. 21:46:29
 • ostoros
  #8
  De hát ő nem is írt ilyet...
 • gforce9
  #7
  Szerinted a gyomorsav a nukleinsavak lebontásánál, mennyire törődik vele, hogy 2 molekula arrébb van benne? Elárulom, pont semennyire. Ha kicsit is figyeltél volna kémiaórán és biológiaórán tudnád. Mert ezek a folyamatok ismertek. Ha mérgező anyag van egy növényben, az károsít. De ez full független attól, hogy mesterségesen génmódosított e növény vagy nem.

  Ha a dns-ben nem ugyanolyan az elrendezés, attól azt még pont ugyanúgy cincálja ízekre a gyomorsav és az emésztőrendszer és bontja le pont ugyanolyan elemibb alkotórészekre, amit már a szervezet a sejtműködéshez már fel tud használni.

  ez pedig: "hiába írsz le bármit" ez egyenértékű azzal, hogy "buta akarok maradni".
 • overseer-7
  #6
  egyet értek.

  Nagy jövő áll most a génmódosítás előtt.. az élet szoftverének átprogramozása.
  A biológiai működés megváltoztatása, tervezése, gyártása.

  Csak persze nagyon szigorú ellenőrzés alá kell vonni.. FÜGGETLEN több oldalú szervezetek által.

  Nem is olyan régen eszméletlen károkat műveltek olyan cégek, amik biotechl, és vegyi anyagokkal dolgoztak.
  Mérgező műanyagok, mérgező ételek, rákot okozó adalékanyagok.. rák, génmutáció, születési rendellenességek..

  azért mert önmagukat ellenőrizték.. és lobbiztak a saját érdekükben..

  pl azbeszt ipar tudta nagyon jól, hogy rákot okoz a termékük.. és gőzerővel lobbiztak, hogy leállítsák a független ellenőrzést..nehogy kiderüljön, ha mégis kiderül.. legalább VITATHATÓ legyen.. stb stb
  ugyan ez a CFC gázokkal.. ólmozott benzin.. stb stb stb..

  Az ember buta..
  és még butább is lesz
  ezért félek
 • BCs design
  #5
  a bogár akkor nem fogja enni a növényt, ha a növény termeli meg a mérget, de ha egy egészséges növényből mérgező növényt csinálnak, akkor az onnantól kezdve eleve mérgezi az embert is, ez milliószor rosszabb, mintha csak kívülről rászórnak x időszakban egy kis mérget a növényre

  de te bízzál csak abban a mesében hogy pont van egy olyan csóker gén, ami nem méreg, de a bogarak még is elfogják kerülni HA HA, azért HA HA HA, mert ha a bogarak a mérgekhez is képesek alkalmazkodni, akkor egy ilyen megoldáshoz még gyorsabban fognak tudni alkalmazkodni, megint ott vagyunk hogy teljesen tévút a gmo, egyébként a gmo-nak semmi köze sincs a természetes fajta nemesítéshez, végtelenül ostoba, aljas és undorító dolog amikor a két dolgot összehasonlítják

  egyébként nem a termelést kell növelni, hanem születés szabályozást kell bevezetni és rákényszeríteni minden országra, ez a megoldás, nem pedig az hogy minden növényt mérgezővő tesznek, meg hogy minden növényt licenc alá akarnak helyezni, hogy mindig meg kell vegyed a magot
  Utoljára szerkesztette: BCs design, 2016.03.26. 18:24:16
 • BCs design
  #4
  hiába írsz le bármit, az igazság nagyon egyszerű, annyira bonyolult a működési rendszer, hogy egyik génpiszkáló sem tudja, hogy milyen hosszútávú hatások lesznek, és ez még csak az a része ahol jót feltételezünk róluk, van egy másik része is a dolognak, pontosan tudjuk hogy a nagy multicégeknek minden esetben fontosabb a nyereség, mint az emberek egészsége, azt is pontosan tudjuk, hogy eddig még soha egyetlen egy nagy multi cég sem volt, amely ne csinált volna törvénytelen megoldásokat

  te vagy a hozzá nem értő ostoba laikus, vagy ennél is rosszabb, mivel az összes génpiszkáló azt mondja, hogy nem tudja mi lesz pontosan, mivel a tudomány nagyon messze van attól, hogy előre megtudja mondani mi lesz a pontos hatás
 • Ahoy
  #3
  Ez a tipikus laikus hozzáállás, soha egy PCR-t nem látott vagy egy vektort nem injektált még, de véleménye az van.

  Egyrészt semmi köze a cikkhez, másrészt meg fogom a fejemet attól, ha valaki egy kalap alá veszi az összes genetikával kapcsolatos fejleményt.

  Először is a felmérhetetlen pusztításra jó lenne ha linkelnél pár perdöntő bizonyítékot, mert így egy fokhagymás lángos utáni böffentésnek tűnik. Másrészt különbséget kell tenni azon GM folyamatok között, mint pl a alaki, formai, szárazságtűrés stb finomhangolása egy növény esetében, ami tulajdonképpen analóg egy nemesítéssel. Illetve olyanok között, amik tényleg aggályosak. Pl amikor a növénybe egy gyomirtó termelő gént ültetünk, vagy rezisztenciát egy gyomirtóval szemben... ezáltal lehet szórni sokezerszeres koncentrációban az adott anyagot.
  Ezek sokkal több vizsgálatot és hatástanulmányt igényelnek. Ugyanakkor ha okosan használjuk, akkor akár csökkenthető, vagy eliminálható teljesen a gyom/rovarirtók használata, ha olyan növényeket fejlesztünk ki. Gondolom te is szívesen ennél teljesen vegyszermentes zöldségeket, amik egy természetes és emberre veszélytelen molekulával elriasztják a kártevőket...

  Egyébként az élelmezés jelenleg fenntarthatatlan folyamat, nem növelhető másképpen a termés csak ilyen szigorúan ellenőrzött folyamatokkal. Ahogy az atomenergiát ezt is fel lehet pozitív és negatív dolgokra használni. Éppen ezért kell vizsgálni, kutatni és nem elzárkózni a használatától. A világ szinte összes problémájára megoldást nyújthat a GM, mint az energia-üzemanyagtermelés, élelmiszer, öröklött betegségek és még sorolhatnám. Ez a jövő, és nem dughatjuk homokba a fejünket. Ha okosan használjuk, megfelelő ellenőrzéssel.

  Egyébként a GM természetbe kijutása ellen nemrég fedeztek fel egy zseniális megoldást. Mesterséges aminosavat kell adagolni a környezetbe, csak akkor tud szaporodni az adott élőlény. Mivel a természetben nincs ilyen, csak kontrollálva tud osztódni mondjuk a dízel termelő baci.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2016.03.26. 16:28:07
 • overseer-7
  #2
  valahol el kell kezdeni..
  így volt ez az elektromossággal is.

 • BCs design
  #1
  semmit nem tudnak, minden bizonytalan, de persze mégiscsak génpiszkált élelmiszereket termesztenek rengeteg országban, felmérhetetlen pusztítást okozva ezzel