Berta Sándor

2 óra alatt elemezhetők a DNS-nyomok

Egy új készüléknek köszönhetően gyorsabbá válhat a rendőrségi munka: a géntesztek akár a tett helyszínén elvégezhetők.

Egy bűncselekmény elkövetésének kiderítésekor a nyomozók első dolga a helyszínen talált teljes vagy részleges DNS-nyomok elemzése, legyen szó hajszálakról vagy vér- és nyálmintákról. A rögzített mintákat beküldik a bűnügyi laboratóriumba, ahol egy elemzéseket végző emberre hárul a feladat, hogy kiértékelje azokat. Csak miután ez megtörtént, lehet összehasonlítani az adott anyagokat az adatbázisokban szereplő mintákkal. Mindez meglehetősen hosszadalmas eljárás, de ez a korszak hamarosan lezárulhat és akár két órán belül eredmény születhet. Az IntegenX nevű kaliforniai cég új asztali termékének köszönhetően ugyanis immár elérhető egy alternatív megoldás is, amely már Európában is hozzáférhető a nyomozóhatóságok számára.



A hamburgi bűnügyi hivatal már rendelt is egy berendezést, míg a holland KLPD rendőri egység egy mikrobuszba szerelt be szintén egyet és minden egyes helyszínre magukkal viszik. A készülék használatához nincs szükség különleges végzettségre vagy ismeretekre, akár egy laikus is kezelheti. Klaas Verfloet, a KLPD bűnügyi koordinátora közölte, hogy így gyorsan tisztázhatják, hogy valóban a megfelelő gyanúsítottat fogták-e el. A miniatűr laboratóriumban egyszerre csak nyolc mintát tudnak elemezni, és a gyorsaságnak ára van: egy vizsgálat 350 euróba kerül, ami hétszer drágább, mint a normál laboratóriumi vizsgálat. Verfloet szerint azonban ennek ellenére is pénzt takarítanak meg, ha például nem kell lefolytatni egy átfogó vizsgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Hát... kismennyiségű minta esetén már a PCR is több idő, mint 2 óra. Ez a cucc csak kurvanagy mennyiségű mintával használható, a trükkösebb esetben marad a labor és a 4-6 hét...