SG.hu

Egyre súlyosabb kérdés a férfi meddőség

Ha nem változtatunk, a férfi meddőség 2035-re olyan kritikus szintre érhet, ahol a férfiak átlagos spermaszáma olyan alacsony lesz, hogy már igen sokan nem lesznek képesek megtermékenyíteni a nőket. A népességfogyásról és a férfi meddőségről szervezett kerekasztal beszélgetésen neves szakemberek elemezték a problémát.

A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a "megtermékenyítésre alkalmatlan" szint felé mutat és már most is minden ötödik fiatal férfit érint. Professzorok és doktorok részvételével tartottak kerekasztal beszélgetést a férfi meddőség és a népességfogyás témakörében február 23-án Budapesten, ahol a probléma megoldási lehetőségeiről is tanácskoztak.

"1938-ban volt az első olyan felmérés, amikor azt találták, hogy 120 millió spermium volt 1 ml ondóban. Ez a statisztikai adat a 90-es évekre 70 millióra csökkent, és ha grafikusan továbbvetítjük a tendenciát, azt látjuk, hogy 2035-re olyan alacsony spermiumszámhoz érünk, ahol az andrológusok és a WHO szerint a férfiak nem képesek megtermékenyítést elérni, az átlagos spermiumszám 20 milliós érték alá csökken. Ez a világszerte tapasztalható tendencia a népszaporulat olyan folyamatos csökkenését jelenti, hogy egyes nemzetek lassú kipusztulását eredményezheti" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Meddőségi problémával azonban a férfiak nem szembesülnek eléggé, és ha tudomást is szereznek róla, a pszichológus szerint többnyire elutasítják a felelősségüket. "A férfiakban majdnemhogy egyáltalán nem tudatosul, hogy ők is lehetnek meddők, csak miután átestek az orvosi vizsgálaton és egyértelművé válik, hogy nem a feleségükben vagy a párjukba van a hiba. Utoljára a férfi foglalkozik magával és még akkor is hárít, pedig nincs rá oka. A terméketlenség ugyanis betegséget és nem impotenciát jelent, nem szégyellnivaló dolog" - mondta Dr. Szöőr Anna pszichológus.

A kerekasztal beszélgetésen Dr. Makay Zsuzsa szociológus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára is megdöbbentő adatokról számolt be. A magyar népszaporulat régóta csökkenő tendenciát mutat, a reprodukciós ráta 1,3-1.4 körüli. Ezen érték alatt azt mondják a matematikával foglalkozók, hogy nehezen lehet visszafordítani a csökkenést, a lakosság számának minimális szinten tartásához szükséges 2.0-ra pedig szinte lehetetlen visszahozni. Pedig a hazai népességpolitika tanulmányozását a népességfogyás megállítását szívügyének tekintő szakember szerint a hazai fiatalok többsége szeretne családot alapítani és gyermeket nemzeni. Ezért reménykedhetünk abban, hogy a CSOK program lendíteni fog a gyerekvállalási kedven, a termékenységi arányszámon.

Ebben próbálnak segíteni a kerekasztal tudományos résztvevői: Dr. Szűcs Erzsébet, a NEFI főosztályvezetőnője, Dr. Molnár Katalin főgyógyszerész, Prof. Dr. Balásházy Imre, a Tudomány a Családért Egyesület elnöke, Prof. Dr. Lovas Rezső, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, és Prof. Dr. Ősapay György, az MTA doktora.

"Egyre nagyobb probléma a meddőség Magyarországon, a gyermeket vállalók között minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért. Sokak számára meglepő lehet, de ma már az esetek 60 százalékában a férfiak, és csupán 40 százalékban 'felelősek' a nők az elmaradt gyermekáldásért. Ma már tehát a férfiakon múlik, hogy a világ kihal, vagy sem. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a férfi meddőség kezelhető. Amennyiben a kiváltó okok szervi eredetűek, orvos segíthet. Amennyiben nem erről van szó, tehát a meddőség nem funkcionális eredetű, akkor életmódbeli változtatásokkal, helyes táplálkozással, alkalmas öltözködéssel, és gyógyhatású készítményekkel javítható a spermiumszám" - nyilatkozta Dr. Ősapay György.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #25
    A spermiumszám nem minden. Lehet 100 millió, ha abból 95 millió mozgásképtelen vagy éppenséggel a saját immunrendszer pusztítja el. Ja, és nem kell 2035-ig várni, a magyar átlag már most is 10-15m/ml. Sok ülés, mobil a zsebben, dohányzás, alkohol, szűk alsógatya stb. 1938-ban mi volt ezek közül egy átlag férfi esetében? Semmi.
  • ostoros #24
    Oké tagadjad csak.
  • bakvarnyu #23
    A világ hal ki, vagy csak Magyarország ? Vagy ez csak a világ fehérebbik felét érinti?
    Valami nagyon nem stimmel a cikkel, mert 2050-re 10 milliárd emberrel számolnak a Földön.
  • msnforever2 #22
    En most pl. nagyon varom az uj doomot, ez is biztos osztonos, genetikailag belem van kodolva. Doom feverben szenvedek. Miota meglattam, szeretném a Doomot. Szeretnem a kezemben tartani, loni a szornyeket, kitepni a cacodemon egyetlen szemét.
  • msnforever2 #21
    Egesz biztos, hogy nem vagyok feminista :)
    Az siman lehet, hogy letezik valami jelenseg amirol te beszelsz. Kerdes, hogy ez pontosan micsoda, milyen eredetu es mi a celja. Szerinted gyereket akarnak osztonosen, szerintem meg csak valamit eppen akarnak ami ebben az esetben egy gyerek de lehetne barmi mas hulyeseg is amit eppen a fejukbe vesznek mert lattak a szomszedban.
  • ostoros #20
    Süket duma.
    Nem vagy véletlenül feminista? Azok szokták a jelenséget tagadni. Meg ilyen baromságokat felhozni.
    A jelenség létezik. Nem gyakori, de VAN. És ez meg is mutatkozik pár generáción belül a születési statisztikákon.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.02.28. 22:25:02
  • msnforever2 #19
    Komolytalan cikk mind a ketto. Raadasul csak azt tamasztja ala amit en is irtam, idezet az egyikbol: "I wanted to feel proud of someone, and I wanted a child.". Szoval mivel magara nem tud buszke lenni mert egy csodtomeg ezert a gyerekeben akarja megvalositani onmagat. Nem irigylem szegeny gyereket. Csupa olyan dolgot kell majd csinalnia ami nem erdekli, amiben az apja kudarcot vallott.

    Amugy mind2 cikk arrol szol h lattak mashol kisbabat es ok is akarnak. Ez csomo massal is igy van, pl. iPhone vagy star wars-os bizbasz, kocsi, ruha, cipo stb.

    Semmi tudomanyos magyarazat nem volt a cikkekben pl. hormonszintek bizonyos aranyai vagy egy gén ami ha hianyzik akkor tobb tizezres mintaban is kimutathato h nem akarnak gyereket.
    Divat az egesz gyerekbiznisz es ezt a reklamcegek tudjak a legjobban.

    Nincs ertelmes es racionalis ok egy gyerek szulesere. Regen is csak azert szulettek mert a szex velejaroja volt. Manapsag meg azert mert vannak akik baromira unatkoznak es/vagy a gyerekben akarjak megvalositani onmagukat. Ami szegeny gyerekre nezve nagyon rossz lesz.
  • ostoros #18
    Ezért:
    http://healthland.time.com/2011/09/06/baby-fever-the-desire-to-procreate-is-not-just-for-women/
    http://health.usnews.com/health-news/health-wellness/articles/2015/09/14/is-baby-fever-real
  • msnforever2 #17
    És miért vagy ebben olyan biztos?
  • ostoros #16
    Nem, nem, hagyd ezt a balfasz dumát. Nem erről beszéltem. Hanem egy létező jelenségről. És annak nem ilyen balfasz magyarázata van.