Gyurkity Péter

Kolerajárvány pusztít Irakban 

A háború sújtotta országban ismét felütötte a fejét a kolera, amely a menekültek között terjed.

Az Egészségügyi Világszervezet a napokban jelentette be, hogy Irakban ismét felütötte a fejét a kolera, amely leginkább a háborús körülményeknek, valamint a menekülttáborokban lévő mostoha viszonyoknak köszönhető. A szakemberek drasztikus lépéseket sürgetnek.

Eddig több mint 1200 esetben igazolták vissza a megbetegedés tényét, a beleket megfertőző Vibrio cholerae baktérium pedig az ország 18 tartományából 15-ben jelen van. 2007 óta ez már a harmadik alkalom, hogy nagyobb járványról kénytelenek beszámolni, eddig összesen 4500 fertőzést tartottak számon, ebből több tucat esetben halállal végződött a megbetegedés. Az ilyenkor szokásos tünetek, a hányás, a hasmenés, a vizes székletürítés természetesen mind jelen vannak, a legnagyobb veszélyt ezáltal a kiszáradás jelenti, ezért fontos az ivóvíz és az egyéb vízkészletek fertőtlenítése és kellő mennyiségben történő biztosítása.

A WHO illetékesei éppen ezen dolgoznak, a menekülttáborokban - amelyek a túlzsúfoltság és a rossz körülmények miatt szinte mindig a gócpontokat jelentik - palackos vizet osztanak, de igyekeznek minél több fertőtlenítő csomagot is eljuttatni ide, amit a vizesblokkok és a víztartályok tisztításával egészítenek ki - tekintettel arra, hogy a járvány a kórokozóval szennyezett víz és élelem elfogyasztásával terjed. Nem segít a helyzeten, hogy az ország ellátórendszere és infrastruktúrája katasztrofális helyzetben van, amit az elhúzódó konfliktus nem enged orvosolni.

Éppen ezért a mostani lépések is csak átmenetinek tekinthetők, a megoldást a harcok lezárása, valamint megfelelő mennyiségű anyagi és egyéb támogatás (illetve ennek célszerű felhasználása) jelentené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!