MTI

A kar anyajegyeinek számából következtetni lehet a bőrrák kockázatára

A karon lévő anyajegyek számából következtetni lehet a bőrrák és annak legsúlyosabb típusa, a melanoma kockázatának mértéke - derült ki egy brit tanulmányból.

A British Journal of Dermatology című folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint a test egészén található anyajegyek számára lehet következtetni a jobb karon lévő anyajegyek mennyiségéből. A bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanoma több mint 13 ezer embert érint évente Nagy-Britanniában. Ez a rosszindulatú bőrdaganat a normálistól eltérő anyajegyekből alakul ki, így a kór kockázata összefügg a páciensen lévő anyajegyek számával.

A King's College London kutatói háromezer, Nagy-Britanniában élő női ikerpárt kísértek figyelemmel nyolc éven keresztül, adatokat gyűjtöttek a résztvevők bőrtípusáról és a testükön lévő szeplők, valamint anyajegyek számáról. Miután megismételték a vizsgálatokat egy nagyjából 400 melanomás férfi és nő alkotta csoporton, a szakemberek a bőrrák kockázatának kiszámítására alkalmas gyors és könnyű módszert dolgoztak ki - adta hírül a BBC News.

A jobb karjukon több mint hét anyajeggyel rendelkező nőknél kilencszer nagyobb volt a kockázata, hogy több mint 50 anyajegy van az egész testükön. A jobb karjukon több mint 11 anyajeggyel rendelkezőknek pedig nagyobb valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén, ami azt jelenti, hogy esetükben a normálisnál ötször magasabb volt a bőrrák és a melanoma kialakulásának kockázata.

A tanulmányt vezető Simone Ribero szerint az eredményeknek köszönhetően a háziorvosok sokkal pontosabban tudják megbecsülni a páciens testén lévő anyajegyek számát. A Cancer Research UK munkatársa, Claire Knight ugyanakkor elmondta, fontos, hogy az ember tisztában legyen a saját bőrtípusával és azonnal orvoshoz forduljon, amennyiben változást észlel egy anyajegyén vagy bárhol a bőrén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Candi #4
  Mert náluk jobboldali közlekedés van, és így jobb karjuk lóg ki az autóból, azt süti többet a nap.
 • Macropus Rufus #3
  tovább is olvastam :)
  "A jobb karjukon több mint hét anyajeggyel rendelkező nőknél kilencszer nagyobb volt a kockázata, hogy több mint 50 anyajegy van az egész testükön. A jobb karjukon több mint 11 anyajeggyel rendelkezőknek pedig nagyobb valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén, ami azt jelenti, hogy esetükben a normálisnál ötször magasabb volt a bőrrák és a melanoma kialakulásának kockázata."
  tehát jobb kar. Több mint 7 anyajegy 9x nagyobb kockázat, hogy 50 anyajegy van a testükön (feltételezem rosszindulatú). 11 anyajegy, több száz anyajegy a testen csupán 5x nagyobb kockázat. Valami így sem stimmel...
  Ja igen, már írtuk: brit tudósok.

  De akkor is: miért pont a jobb kéz?
 • highpoint #2
  Az első idézeted esetében kicsit tovább kellett volna olvasni a mondatot:
  "...hogy több mint 50 anyajegy van az egész testükön."

  Persze, ettől még brit tudósok... :)
 • Macropus Rufus #1
  "A jobb karjukon több mint hét anyajeggyel rendelkező nőknél kilencszer nagyobb volt a kockázata..."
  " A jobb karjukon több mint 11 anyajeggyel rendelkezőknek.... a normálisnál ötször magasabb volt a bőrrák és a melanoma kialakulásának kockázata."

  Tehát minél több van annál kisebb az esélye. Brit tudósok...
  Sztem ezt ők sem gondolták végig. Egyékbént meg miért pont a jobb kéz?