Szekeres Viktor

Akihez beszél a föld

Aki nem az amerikaiak szemszögéből akarja megismerni a háborúk borzalmait, az most láthatja, hogy a törökök miképp élték meg a vérengzéseket.

Hogy tetszett az Akihez beszél a föld?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Ki hitte volna, hogy Russell Crowe-nak az Akihez beszél a föld mindössze az első rendezése? Valahogy a színész annyira határozott elképzelésekkel haladt eddig a pályán, hogy az ember azt gondolta volna, hogy ő is azok közé tartozik, aki a lehető legnagyobb kontrollt akarja megszerezni filmjei kapcsán, ami ugye a produceri tisztséggel jár, s erre manapság már boldog-boldogtalan szert tesz. Pedig valójában 2014-ig mindössze egyetlen produceri kredit díszelgett a neve mellett, az is a Robin Hoodért. A 2014-es Akihez beszél a földdel viszont Crowe végre kiélhette magát, hiszen hazája színeiben rendezőként is debütálhatott.


Az Antant 1915-ben elterelő hadműveletnek szánta a törökök megtámadását, a Dardanellák ostroma, illetve a Gallipolinál vívott harcok hatalmas veszteségeket okoztak. A törökök majdnem 100 ezer halottat sirattak el, míg a szövetségesek közel 50 ezret. Az ütközetek érdekessége az volt, hogy az angolok és a franciák mellett a Törökországba vezényelt ausztrál és új-zélandi hadtesteket is komoly veszteség érte, mondhatni teljesen felmorzsolódtak a központi hatalmak ellenállásán. S bár az összesen 10 ezer halott és 25 ezer sebesült csak töredéke az előbbi adatoknak, Ausztrália történelmének egyik leggyászosabb időszakát jelzi.

Az Akihez beszél a föld történetének főhőse Ausztráliából Törökországba utazik, hogy felkutassa a háborúskodás ütközeteiben eltűnt három fiát. A film során bőven kapunk háborús snitteket, flashbackeket, azonban a középpontban nem a csatározások állnak, hanem inkább azok utóhatásai, illetve a háborút követő törökországi viszonyok és állapotok. De amellett, hogy láthatjuk, miképpen próbálnak boldogulni a törökök, illetve a britek (a film még véletlenül sem részesíti előnyben egyik oldalt sem, próbál semleges maradni, hiszen itt mindenki veszített), a történetet a misztikumközeli képességekkel rendelkező érzelmei által hajtott, csapást csapás után elszenvedő apa viszi előre.

Az apa története eleinte igen kiszámítható mederbe folyik, inkább körülötte zajlanak a cselekmények, ő nem annyira aktív, azonban idővel ez megváltozik, arról nem is beszélve, hogy féltávnál a film is mondhatni műfajt vált. Ezzel párhuzamosan pedig jó húzás, ahogy megismerjük mindazt, ami a háborúban történt, s szép lassan rádöbbennünk arra, hogy az eleinte hősnek tűnő katonák viselkedésük alapján mennyire távol álltak mindenfajta hősiességtől.


A nem feltétlenül izgalmas rendezés és a gyönyörű fényképezés mellett a színészeket mindenképp dicséret illeti, mind az ausztrál, mind a török oldalt. Utóbbiak alakításai valamennyire egyensúlyozzák a forgatókönyv néhol banálisba hajló húzásait, s azt, hogy az elkerülhetetlen giccs által támasztott akadályokat nem sikerült mindig gond nélkül vennie Crowe-nak, a rendezőnek.

Ahhoz képest, hogy az Akihez beszél a föld első munkája a Russell Crowe-nak, a végeredmény roppant átgondolt és a rendezői vízió is teljesen világossá válik a néző előtt. Ennek megfelelően nem is lehet sok feddésben részesíteni a végeredményt, melyről lerí, hogy fontos volt a készítők számára. Ugyan a klasszikus műfajok, a háborús és családi dráma miatt nem is láthatunk a filmben sok újszerűt, a meglepetések sem annyira meglepőek, viszont helyenként igen megkapóra sikerült benne a borzalmak és a tiszta emberi érzelmek ábrázolása.

Arról nem is beszélve, hogy mindig felüdülés olyan történelmi filmeket látni, melyek nem Amerikában készültek, s más országokat érintő neves eseményeket énekelnek meg. Így aki eddig nem nagyon volt képben Gallipolival, az egy történelemleckeként is felfoghatja az Akihez beszél a földet.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Akihez beszél a föld (The Water Diviner)
színes, feliratos, ausztrál-török háborús filmdráma, 111 perc, 2014
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Russell Crowe
forgatókönyvíró: Andrew Knight
zeneszerző: David Hirschfelder
operatőr: Andrew Lesnie
producer: Troy Lum, Andrew Mason

szereplők:
Russell Crowe (Connor)
Jai Courtney (Cecil Hilton)
Olga Kurylenko (Ayshe)
Yilmaz Erdogan (Hasan)
Dylan Georgiades (Orhan)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #7
    Hát ja, én olvastam erről történeteket, hogyan fogták lasszóval a katonákat. Vagy éppen leitatták a férfiakat és másnap már a fronton ébredtek stb.
    Elég durva.
  • ddt500 #6
    Ez azért így nem teljesen igaz. A háborút a diplomaták dilettantizmusa és bizonyos automatikus válaszreakciók robbantották ki.
    1. Az Osztrák Magyar Monarchia nem támadta meg "azonnal" Szerbiát a merénylet után hanem Németországhoz szaladt engedélyért és szövetségért. Holott a "jogos" büntetőhadjáratot nem követte volna Orosz vagy más nemzet hadüzenete. A Szerbeket akkoriban mindenki rühellte mert 1903-ban állat módjára meggyilkolták a saját uralkodó párjukat.
    2. A németek nem fogadták el az Angolokat szövetségesnek pedig azok többször is megkeresték őket. A Németek szerint lekezelően bántak velük a tárgyalásokon.
    3. Az angolok csatahajó építő programja fegyverkezési versenyt szült ráadásul elhibázott is volt.
    4. Az Osztrák-Magyar mozgósítás orosz mozgósítást idézett elő, ami előidézte a német mozgósítást, ebből jött a francia, angol stb. A jó előre elkészített tervek és az egymással kötött paktumok fogaskerékként álltak össze. A gépezet a háború volt.
    5. A háború hírére Párizst, Szentpétervárt, Münchent, Londont ünneplő tömeg lepte el!!!
    6. Egyik ország sem számolt elhúzódó háborúval. Úgy hitték 2-3 hónap alatt lezajlik az egész.
    7. Az amerikaiak hadba lépése nélkül a központi hatalmak megnyerik a háborút, talán normálisan zárják le és elkerülik a második vh-t. Nincs Trianon, nincs jóvátétel, nincs Szovjetunió
    8. A Vh. egyik résztvevője sem szenvedett el olyan területi veszteséget mint Magyarország. Sőt mondhatjuk, hogy rajtunk kívül mindenki visszakapta azt ami az övé.
  • aru #5
    "Aki nem az amerikaiak szemszögéből akarja megismerni a háborúk borzalmait, az most láthatja..."
    Most? Fél éve láttam már...
  • Montanosz #4
    Általában véve elfogadom amit írtál.
    Nem arra írtam hogy nem kell az áldozatokat sajnálni,az természetes.
    De nem olvasni a tankönyvekben hogy egy országban is fegyveres ellenállás robbant ki a háboruba belépés bejelentésekor.

    Törökök most is kétkulacsos politikát folytatnak,oszmán hagyomány.
  • johnfly #3
    Kérlek ne személyesíts meg országokat!

    . Háborúkba rendszerint egy-egy nép vezetői viszik az adott népet. Utólag meg persze senki nem készít közvélemény kutatást, hogy az adott nép hány százaléka akart valóban háborúzni.
    Utólag meg megy a történelem ferdítése. Nekünk az iskolában azt tanították, hogy az I.VH.-ba éljenezve mentek a katonák, meg azt mondták, hogy ne bánkódjatok értünk! Őszre itthon leszünk! Csakhogy ez egy lóxar! Egy rohadt nagy hoax. A magyar propaganda nyomatta, az újságokban, hátha valaki elhiszi, de dédnagyapám mesélte, hogy rettegve szálltak be a vagonokba, tudván, hogy soha nem fogják viszont látni a családjukat. A közvéleményt akkoriban nem a köz jelentette, hanem a felső tízezer véleménye, és ha az az volt, hogy bevonulsz harcolni, akkor nem volt mit tenni. Meg az ellen sem, hogy utána az újságok még meg is írták, hogy mennyire örültél ráadásul neki!

    Azt értsd meg kérlek, hogy nincs a világon olyan hely, ahol úgy számítana a közember véleménye, hogy ne akarnák azt erőszakosan formálni az aktuális politikai érdekek a saját javuk szerint, és ezt teszik olyan tapasztalattal, hogy még el is hiszed, hogy a te véleményed a sajátod.

    Ha érvként arra, hogy a törököket nem érdemes sajnálni a veszteségeikért, azt hoztad volna fel, hogy szinte kiirtották az örményeket, akkor talán egyetértettem volna a véleményeddel, mert abban bizony a hadsereg nagy része cinkos volt, de amit leírtál felületes gondolatmenet.
  • Montanosz #2
    A kulcs mondat ez:

    "...a film még véletlenül sem részesíti előnyben egyik oldalt sem, próbál semleges maradni, hiszen itt mindenki veszített..."

    Ez megint olyan baromság mint amikor a magyarok trianon síránkoznak, mindig elfelejtik hogy a központi hatalmak robbantották ki a háborút, így törökországnak sem mondta senki hogy csatlakozzon hozzájuk, önként tették, tehát nyugodtan lehetett volna előnyben részesííteni az ausztrál katonák nézőpontját.
    De ha újabbat veszünk senki nem tesz egyenlőséget a jezidiek meg az ISIS között sem,...ja majd 40 év mulva megteszi valami barom megint, félreértelmezett álhumanista.
    A film amugy jó valoban, megnézendő.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Ajánlom mindenkinek megtekintésre.