7
  • bdzsana
    #7
    Hát ja, én olvastam erről történeteket, hogyan fogták lasszóval a katonákat. Vagy éppen leitatták a férfiakat és másnap már a fronton ébredtek stb.
    Elég durva.
  • ddt500
    #6
    Ez azért így nem teljesen igaz. A háborút a diplomaták dilettantizmusa és bizonyos automatikus válaszreakciók robbantották ki.
    1. Az Osztrák Magyar Monarchia nem támadta meg "azonnal" Szerbiát a merénylet után hanem Németországhoz szaladt engedélyért és szövetségért. Holott a "jogos" büntetőhadjáratot nem követte volna Orosz vagy más nemzet hadüzenete. A Szerbeket akkoriban mindenki rühellte mert 1903-ban állat módjára meggyilkolták a saját uralkodó párjukat.
    2. A németek nem fogadták el az Angolokat szövetségesnek pedig azok többször is megkeresték őket. A Németek szerint lekezelően bántak velük a tárgyalásokon.
    3. Az angolok csatahajó építő programja fegyverkezési versenyt szült ráadásul elhibázott is volt.
    4. Az Osztrák-Magyar mozgósítás orosz mozgósítást idézett elő, ami előidézte a német mozgósítást, ebből jött a francia, angol stb. A jó előre elkészített tervek és az egymással kötött paktumok fogaskerékként álltak össze. A gépezet a háború volt.
    5. A háború hírére Párizst, Szentpétervárt, Münchent, Londont ünneplő tömeg lepte el!!!
    6. Egyik ország sem számolt elhúzódó háborúval. Úgy hitték 2-3 hónap alatt lezajlik az egész.
    7. Az amerikaiak hadba lépése nélkül a központi hatalmak megnyerik a háborút, talán normálisan zárják le és elkerülik a második vh-t. Nincs Trianon, nincs jóvátétel, nincs Szovjetunió
    8. A Vh. egyik résztvevője sem szenvedett el olyan területi veszteséget mint Magyarország. Sőt mondhatjuk, hogy rajtunk kívül mindenki visszakapta azt ami az övé.
  • aru
    #5
    "Aki nem az amerikaiak szemszögéből akarja megismerni a háborúk borzalmait, az most láthatja..."
    Most? Fél éve láttam már...
  • Montanosz
    #4
    Általában véve elfogadom amit írtál.
    Nem arra írtam hogy nem kell az áldozatokat sajnálni,az természetes.
    De nem olvasni a tankönyvekben hogy egy országban is fegyveres ellenállás robbant ki a háboruba belépés bejelentésekor.

    Törökök most is kétkulacsos politikát folytatnak,oszmán hagyomány.
  • johnfly
    #3
    Kérlek ne személyesíts meg országokat!

    . Háborúkba rendszerint egy-egy nép vezetői viszik az adott népet. Utólag meg persze senki nem készít közvélemény kutatást, hogy az adott nép hány százaléka akart valóban háborúzni.
    Utólag meg megy a történelem ferdítése. Nekünk az iskolában azt tanították, hogy az I.VH.-ba éljenezve mentek a katonák, meg azt mondták, hogy ne bánkódjatok értünk! Őszre itthon leszünk! Csakhogy ez egy lóxar! Egy rohadt nagy hoax. A magyar propaganda nyomatta, az újságokban, hátha valaki elhiszi, de dédnagyapám mesélte, hogy rettegve szálltak be a vagonokba, tudván, hogy soha nem fogják viszont látni a családjukat. A közvéleményt akkoriban nem a köz jelentette, hanem a felső tízezer véleménye, és ha az az volt, hogy bevonulsz harcolni, akkor nem volt mit tenni. Meg az ellen sem, hogy utána az újságok még meg is írták, hogy mennyire örültél ráadásul neki!

    Azt értsd meg kérlek, hogy nincs a világon olyan hely, ahol úgy számítana a közember véleménye, hogy ne akarnák azt erőszakosan formálni az aktuális politikai érdekek a saját javuk szerint, és ezt teszik olyan tapasztalattal, hogy még el is hiszed, hogy a te véleményed a sajátod.

    Ha érvként arra, hogy a törököket nem érdemes sajnálni a veszteségeikért, azt hoztad volna fel, hogy szinte kiirtották az örményeket, akkor talán egyetértettem volna a véleményeddel, mert abban bizony a hadsereg nagy része cinkos volt, de amit leírtál felületes gondolatmenet.
  • Montanosz
    #2
    A kulcs mondat ez:

    "...a film még véletlenül sem részesíti előnyben egyik oldalt sem, próbál semleges maradni, hiszen itt mindenki veszített..."

    Ez megint olyan baromság mint amikor a magyarok trianon síránkoznak, mindig elfelejtik hogy a központi hatalmak robbantották ki a háborút, így törökországnak sem mondta senki hogy csatlakozzon hozzájuk, önként tették, tehát nyugodtan lehetett volna előnyben részesííteni az ausztrál katonák nézőpontját.
    De ha újabbat veszünk senki nem tesz egyenlőséget a jezidiek meg az ISIS között sem,...ja majd 40 év mulva megteszi valami barom megint, félreértelmezett álhumanista.
    A film amugy jó valoban, megnézendő.
  • IMYke2.0.0.0
    #1
    Ajánlom mindenkinek megtekintésre.