• ddt500
    #6
    Ez azért így nem teljesen igaz. A háborút a diplomaták dilettantizmusa és bizonyos automatikus válaszreakciók robbantották ki.
    1. Az Osztrák Magyar Monarchia nem támadta meg "azonnal" Szerbiát a merénylet után hanem Németországhoz szaladt engedélyért és szövetségért. Holott a "jogos" büntetőhadjáratot nem követte volna Orosz vagy más nemzet hadüzenete. A Szerbeket akkoriban mindenki rühellte mert 1903-ban állat módjára meggyilkolták a saját uralkodó párjukat.
    2. A németek nem fogadták el az Angolokat szövetségesnek pedig azok többször is megkeresték őket. A Németek szerint lekezelően bántak velük a tárgyalásokon.
    3. Az angolok csatahajó építő programja fegyverkezési versenyt szült ráadásul elhibázott is volt.
    4. Az Osztrák-Magyar mozgósítás orosz mozgósítást idézett elő, ami előidézte a német mozgósítást, ebből jött a francia, angol stb. A jó előre elkészített tervek és az egymással kötött paktumok fogaskerékként álltak össze. A gépezet a háború volt.
    5. A háború hírére Párizst, Szentpétervárt, Münchent, Londont ünneplő tömeg lepte el!!!
    6. Egyik ország sem számolt elhúzódó háborúval. Úgy hitték 2-3 hónap alatt lezajlik az egész.
    7. Az amerikaiak hadba lépése nélkül a központi hatalmak megnyerik a háborút, talán normálisan zárják le és elkerülik a második vh-t. Nincs Trianon, nincs jóvátétel, nincs Szovjetunió
    8. A Vh. egyik résztvevője sem szenvedett el olyan területi veszteséget mint Magyarország. Sőt mondhatjuk, hogy rajtunk kívül mindenki visszakapta azt ami az övé.