Berta Sándor

Eltűnhetnek az IT-termékekre vonatkozó vámok

Hamarosan olcsóbbá válhatnak a számítógépek, az okostelefonok és más eszközök.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megszünteti a számos IT-terméket, köztük az okostelefonokat, a számítógépeket, az LCD-kijelzőket, a navigációs készülékeket, a nyomtatópatronokat, a játékkonzolokat, a notebookokat és az egészségügyi diagnosztikában használt MR berendezéseket érintő vámokat.

A változtatás az Information Technology Agreement (ITA) tervezett bővítésének köszönhető. A módosítás segítségével elvileg évente több százmillió euró vámot lehet majd megtakarítani. Az ITA Expansion az első olyan globális szerződés, amely az elmúlt 18 esztendőben a vámok eltörlését célozta meg. Amennyiben a tervezetet elfogadják, úgy a gyártók és a kereskedők komoly költségeket takaríthatnának meg, másrészt egy ilyen lépés a teljes piacot felpörgethetné, növekedhetnének az eladások és az egész dologból nem csupán az IT-szektor profitálna.

Az első IT-kereskedelmi megállapodást még 1997-ben kötötték meg, azonban folyamatosan bővül azoknak a termékeknek a köre, amelyekre az előírások vonatkoznak, hiszen számos ma már létező készülék, akkor még vagy fejlesztési szakaszban volt vagy egyszerűen elképzelhetetlen lett volna.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy a megállapodást december közepén írhatják alá a WTO-ban érdekelt országok képviselői a Nairobiban rendezendő Világkereskedelmi Konferencián. A vámmentesség 2016 közepétől fokozatosan léphet életbe. A tárgyalásokon 80 WTO-tagállam vett részt, amelyek a globális IT-ipar 97 százalékát képviselték. 54 ország - köztük az USA, Kína, Japán és az összes EU-tagállam - közvetlen szerződéses félnek számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    Örülnénk, ha az állattartás és a mezőgazdaságunk a 60-as évek szintjén lenne. ;-)
  • stoppos #14
    A sertéshús olcsósítása azért is marha vicces, mert tisztára olyan, mintha a hatvanas években haladnánk visszafele. Akkoriban volt jóval olcsóbb a sertés, mint a csirke és ették a szegényebbek.
  • elektor #13
    Pontosan lemérhetjük majd ha életbe lép a sertéshús új áfája mert akkor kitűnik mennyivel lesz mérsékeltebb az ár.
    A kereskedő is árréssel dolgozik csak nem mindegy hogy milyen mohó.
    A 27% áfa kimagaslóan nagy és igazából csak ezernyi magyarázatot kapunk a szükségességére de konkrét jelét csak a 130 államtitkár és helyettesei meg a csókosok havi jövedelmében láthatjuk.
  • Jawarider #12
    Nyugodjatok meg, nálunk lesz helyette más !!!
  • RAZOR27 #11
    majd ha nem húznak le ezzel a nevetséges ÁFÁ-val majd visszatérünk rá....
  • Tetsuo #10
    Hülyeséget azért ne írjál.
    A legtöbb amerikai államban 7-10% az ÁFA, ami ott áll az alap Sales Tax-ból és a Local Surtax-ból. A webshopok áraiban ez nem szerepel, ott leginkább ÁFA-nélküli árak vannak, de a lakóhely szerint kell fizetni.

    Három állam van, ahol nulla az ÁFA: Delaware, Montana és Oregon;
    Illetve New Hampshire-ben csak a készételeket érinti az ÁFA, mást nem.

    Ez persze jobb, mint Magyarországon, de ha reformokat akarunk, akkor nem ÁFA-csökkentéssel kell kezdeni, hanem egy igazi rendszerváltással. ;-)
  • grobs #9
    Ilyen az élet. Adó részt beszéld meg az aktuális kormánnyal. Nem mintha a mindenkori jobb lett volna, de az aktuális tud tenni ellene. De az eddigiek alapján inkább az újabb adónemek kiötlésében jeleskedik.
  • repvez #8
    Mindenhol igy kéne ,hogy legyen.Mert most nem elég, hogy a keresetből adózunk még minden egyes terméken ujra leadózunk, sőt ha tovább akarod adni még arra is kell adót fizetni, hát ez ami durva.
    Elvileg nem lehetne töbször megadóztatni senkit és semmit, gyakorlatilag meg igen.Igy a tényleges kereset jó ha 30% át tudjuk a kiszemelt termékekre elkölteni a többi elmegy adó formájába .Addig nem is lenne baj ha a terméket előállitó kapná meg mert akkor megérné termelni vagy gyártani valamit,de igy az állam kaszál mindenen elég sokat.
  • Vampy #7
    Semmit nem er, ha pl kinabol rendelek, a vam elhanyagolhato a brutal AFA hoz kepest... A Luxenburgi Ebayesek biznisze viszont be fog indulni :D (itt a legalacsonyabb az EU ban az AFA. Vammentesseggel ez egesz jo kombinacio)
  • grobs #6
    Egyrészt a túlparton nem dívik az ÁFA. Legtöbb US államban 0%, de ahol van ott is 10% alatti. Másrészt ott USD-ben, itt EUR-ban számszerűleg ugyanannyi szokott lenni az ár, vám és egyéb adók, tételek miatt. Ameddig 1.3-as szorzó volt a két deviza között addig ez is megdobta az árakat.
    Az USD-EUR azonosság a forgalmazóknál a vám eltűnésével nem fog változni. Egyszerűen lenyelik ... de egyébként sem a kb. 5% vám ami számítana. Nálunk a 27% ÁFA, a kis piac, és a magas adók dobják meg az árat igazán. Mindhárom elég jelentős versenyhátrány.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2015.07.27. 11:18:10