SG.hu

Továbbra is kérdéses, hogy a szolgáltatók jogosan tárolhatják-e adatainkat

Az Alkotmánybíróság kibújt a döntés alól és nem mondott véleményt arról, hogy a Telenor és a többi internet- és telefonszolgáltató jogosan tárolja-e mindannyiunk telefonhívásait, emailjeit.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beperelte a Telenort annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítse azt a jogellenes törvényt, ami szabályozza, hogy a telefonos és internetes forgalmi adatokat (pl. hívó felek, időtartam, kommunikáció gyakorisága) a szolgáltatóknak fél évig kell megőrizniük. Ezekből az adatokból pontos következtetéseket lehet levonni az érintettek magánéletéről, mindennapi szokásairól, utazásairól, társadalmi környezetéről a kommunikáció tartalmának megismerése nélkül is. Ezért ez az adatmegőrzés súlyos beavatkozást jelent az érintettek magánszférájába és a személyes adatok védelméhez való alapvető jogokba.

A Telenor elleni pert a bíró felfüggesztette, mert egyetértett a TASZ érveivel és az AB-hez fordult, hogy döntse el, hogy a rendkívül széleskörű adatgyűjtés az Alaptörvénybe ütközik-e. Az Alkotmányíróság azonban mondvacsinált indokokra hivatkozva nem mondott erről a kérdésről véleményt és hibásnak minősítette a bíróság beadványát. Az AB nem vizsgálta meg az adatmegőrzési kötelezettség jogszerűségét, ehelyett amiatt utasította vissza az indítványt, mert szerinte a bírónak egy másik rendelkezést kellett volna megtámadnia: azt, amelynek alapján a felhasználó nem érvényesítheti az adatkezelőnél személyes adatai törlésének jogát.

Ez az érvelés teljesen érthetetlen a TASZ számára, mivel ha a törvény nem írná elő, hogy a szolgáltatóknak fél évig kötelező tárolni a forgalmi adatokat és a hatóságok számára hozzáférést biztosítani az adatbázishoz, akkor fel sem merülne az a probléma, hogy az érintett tájékozódhat-e erről, illetve gyakorolhatja-e törlési jogát.

“Az AB gyávasága mindannyiunkat hátrányosan érint, aki az elmúlt fél évben akár egyszer is telefonált, sms-ezett, elolvasott egy emailt." - mondta az eset kapcsán Hidvégi Fanny, a TASZ adatvédelmi programvezetője. “Nem tudhatjuk, hogy mi állhat amögött, hogy az AB kibúvót keresett a döntés alól, azt viszont tudhatjuk, hogy ennek mi a következménye: újabb eljárási herce-hurca és megint évekre rögzülhet az a helyzet, hogy a telefon- és internetszolgáltatók személyes adatainkat megfelelő garanciák nélkül tárolják, és a hatóságok is hozzáférhetnek." - tette hozzá.

A bírósági ügy az Alkotmánybíróság döntése miatt folytatódik, június 2-án 15:00-kor lesz a következő tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken a fszt. 81-es tárgyalóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Bla-bla-bla. A mostani rezsimnek mindennél fontosabb, hogy az online térből minél több személyekhez kapcsolódó adatot és metadatot gyűjtsön össze, hiszen Kubatov bajtárs korábbi nagy életműve, az un. Lista ma már kevésbé releváns, mivel a véleménynyilvánítás nagy területei az online zónára tevődtek át. Természetesen ezek a taláros majmok egytől egyig a rezsim uralkodója kezében vannak, épp úgy, mint az adatvédelmi gombuccmann, meg a bíróságok is, ahogy ez egy un. "demokratikus" rendszerben elvárható, nyilván. Úgyhogy én nagyon nem vagyok lenyűgözve ettől a fent leírt bábjátéktól, úgy is mondhatnám, hogy nálam hatástalan.

    Elmondom a TASZ részére mi a nagy helyzet: ahogy egyre több minden tevődik át az online térre, úgy lesz minden hatalom, legyen az gazdasági, vagy politikai ezen adatok iránt egyre erőszakosabban küzdő. Úgyhogy ez még csak a kezdet ahhoz képest, amikor majd például az IoT eszközök betörnek, és amelyekhez - ide a rozsdás bökőt -, majd a NAV meg a rendőrség és a TEK akar majd korlátlanul szabad bejárást, és meg is csinálják majd neki szépen az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, ha ez a garnitúra marad. Azért köszönöm, hogy képviselitek, amit képviseltek, de ez egyenlőre pacsirtafüttyös piknik ahhoz képest, ami várható.