MTI

Lényeges a telefonos adatkezelés célja

Az adatvédelmi ombudsman szerint adatkezelést - még hozzájárulás esetén is - csak akkor lehet végezni, ha annak célját előzetesen, pontosan meghatározzák.

Jóri András az egyik nagy telefonszolgáltató hangfelvétel-kezelési gyakorlatát vizsgálva azt állapította meg, hogy a cég általános szerződési feltételei nem felelnek meg az adatvédelmi előírásoknak. A közlemény szerint azért fordult az adatvédelmi biztoshoz egy panaszos, mert a szolgáltatóval folytatott jogvitája során a telefonos ügyintézés hangfelvételét nem bocsátották megfelelő módon rendelkezésére. Közleményében Jóri András felhívta a szolgáltató figyelmét arra: az adatkezelés célját úgy kell meghatározni, hogy abból egyértelműen felismerhető legyen mind a hívó, mind a hívott fél érdeke, továbbá az "adatalany" (az ügyfél) számára mindvégig nyilvánvalónak kell lennie, hogy az adatkezelés mely jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében nélkülözhetetlen.

Jóri András szerint ezáltal válik lehetővé, hogy az ügyfél élhessen jogaival, tisztában legyen kötelezettségeivel, valamint, hogy a hangfelvételt ő is felhasználhassa, ha szükséges. Közölte azt is, hogy az adatkezelés szabályozásának tartalmaznia kell a hangfelvétel rendelkezésre bocsátásának pontos feltételeit: határidejét, helyét, költségét, módját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!