Gyurkity Péter

Vérvizsgálattal szűrnék az öngyilkosságra hajlamosakat 

Egy új kutatás szerint egy génmutáció felelős a stressz elleni védelem alacsonyabb szintjéért.

A John Hopkins Egyetem kutatói érdekes tanulmány eredményeit tették közzé, amelyek arra utalnak, hogy az öngyilkosságra hajlamos, illetve az azt megkísérlő embertársaink esetében kimutatható a génmutáció, ez pedig lehetővé tenné az érintettek előzetes szűrését, az időben történő felkészülést.

A szakemberek akkor figyeltek fel az érdekes egybeesésre, amikor a különböző mentális betegségekkel küzdő és teljesen egészséges emberek génállományát hasonlították össze. Munkájuk során egyértelművé vált, hogy az öngyilkosságot elkövetők esetében az SKA2 névre hallgató gén jóval alacsonyabb szinten volt jelen, a további vizsgálódás pedig a szóban forgó gén egy olyan módosulására világított rá, amely bizonyos kemikáliák és a metiláció révén egyes metilcsoportok, azaz kapcsolóként funkcionáló molekuláris markerek jelenlétére utalt. Minél magasabb volt ez utóbbiak szintje, annál fokozottabban volt kitéve az illető személy az öngyilkosság veszélyének.

A DNS-szekvenciától független csoportok azért játszanak kiemelt szerepet az SKA2 esetében, mert ez a gén a stresszreceptorok megfelelő működésében segít. Stresszes állapotban glükökortikoid kötődik ezen receptorokhoz, emiatt az SKA2 szintje is megemelkedik – a génmutáció révén ez a folyamat nem ugyanígy zajlik le, ami miatt a stressz-szel szembeni ellenállás is csökken. A metiláció magasabb szintjének szerepét ezt követően további agyi- és vérvizsgálatok is alátámasztották, a 325 személyből álló csoport esetében például 80 százalékos pontossággal tudták megállapítani, hogy kiket érintenek az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok és kik próbáltak már önkezűleg véget vetni életüknek. A súlyosabb eseténél ez az arány 90 százalékra emelkedett, míg a fiatalabb korosztályok esetében már 96 százalékos mutatót értek el.

A munka megnyitja az utat a kiválasztott személyek előzetes szűrése felé, ami többek között a hadsereg számára jöhet jól, hiszen így megakadályozhatják a kisebb ellenálló képességgel rendelkező jelentkezők elfogadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zeneszp #4
    Mit jelent az, hogy egy gén alacsony, vagy magas szinten van jelen? Vagy van, vagy nincs. Nem?
  • Skyline #3
    Génmutáció a jó kúrva anyját azt....
  • dzsagon #2
    Tehát minden belénk van kódolva. Orbán sem tehet róla, hogy ekkora nagy gazember.
  • sanyicks #1
    de jól fog jönni ez a biztosítóknak hogy még többet kaszáljanak...