SG.hu

Jogszerű lehet a konzolok védelmének feltörése

Csak akkor védi a jog a konzol gyártóját, ha a védelem hamisított videojátékok használatának megakadályozására irányul.

A Nintendo a konzolokba felismerő rendszert telepít és a videojátékok hordozóit titkosított kóddal látja el, aminek az a hatása, hogy megakadályozza a jogellenes videojáték-másolatok használatát. Ez megakadályozza, hogy a kód nélküli játékok lejátszhatók legyenek a készülékeken, és hogy olyan programokat, játékokat és általánosabb értelemben multimédiás tartalmakat használjanak a konzolokon, amelyek nem a Nintendótól származnak.

A PC Box a Nintendo konzoljait egy kiegészítő programmal együtt forgalmazza, amely független gyártók alkalmazásaiból ("homebrewkból") áll, és amely használatához az eszközökbe be kell építeni a PC Boxnak a konzolok védelmére szolgáló műszaki intézkedéseket hatástalanító készülékeit. A Nintendo szerint a PC Box készülékei elsődlegesen a játékok védelmét kerülik meg, míg a PC Box szerint a Nintendónak az a célja, hogy megakadályozza olyan független programok használatát, amelyek rendeltetése, hogy lehetővé tegye a konzolokon filmek, videók és MP3 fájlok lejátszását, miközben e programok nem minősülnek a videojátékok jogellenes másolatainak.

A jogvitában eljáró milánói bíróság korábban azt kérte az Európai Unió Bíróságától, hogy adjon iránymutatást, milyen mértékig hivatkozhat a Nintendo szerzői jogainak védelmére. A mai ítélet szerint a jogi védelem kizárólag a művek többszörözésének, közvetítésének, nyilvánosság számára történő hozzáférhetővé tételének vagy terjesztésének megakadályozására vagy korlátozására irányuló műszaki intézkedéseket foglalja magában. A jogi védelemnek tiszteletben kell tartania az arányosság elvét, anélkül, hogy megtiltaná azon eszközök használatát vagy tevékenységek folytatását, amelyeknek a gazdaságilag jelentős célja vagy használata nem arra irányul, hogy jogellenes célból megkerülje a műszaki védelmet.

A Bíróság hangsúlyozza, hogy a műszaki intézkedéseket illető jogi védelem mértékét nem a konzoloknak a szerzői jog jogosultja által meghatározott rendeletetése alapján kell értékelni, hanem inkább meg kell vizsgálni a műszaki intézkedések megkerülésére irányuló eszközök célját, figyelembe véve - a szóban forgó körülmények függvényében -, hogy a harmadik személyek ténylegesen hogyan használják azokat.

Ennek megfelelően a Bíróság annak vizsgálatát javasolja a kérdést előterjesztő bíróságnak, hogy vannak-e más olyan hatásos védelmi intézkedések, amelyek kevesebb problémát vagy korlátozást jelentenének a harmadik személyek tevékenységei szempontjából, ugyanakkor hasonlóképpen védenék a jogosult jogait. E célból a kérdést előterjesztő bíróság számításba veheti a különböző típusú műszaki intézkedések költségeit, a bevezetés gyakorlati szempontjait, valamint az arra vonatkozó összehasonlítást, hogy azok mennyire hatásosak a jogosult jogainak védelme szempontjából, figyelembe véve, hogy ezen intézkedéseknek nem kell feltétlenül hatásosnak lenniük.

A kérdést előterjesztő bíróság azt is megvizsgálhatja, hogy a PC Box készülékeit gyakran használják-e Nintendo játékok nem engedélyezett másolatainak Nintendo konzolokon való lejátszására, vagy hogy - ellenkezőleg - inkább olyan célokra használják azokat, amelyek nem sértik a szerzői jogot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #7
    Te módosíthatsz rajta, de egy viszonteladó nem hiszem, hogy kapna rá engedélyt. Bár lehet, hogy neked sem lehet. A másolásvédelem kikerülése már lehet, hogy sért néhány dolgot.
  • codaco #6
    Akkor most vásárlás után enyém lesz a konzol, vagy csak lehetőséget kapok arra, hogy használjam? Mert ha az enyém lesz, akkor azt csinálok vele - törvényes kereteken belül - amit akarok.
  • Zombee #5
    A PC Box mindenképpen jogellenesen járt el, nem csak szoftveresen, de hardveresen is módosítja a WiiU-t.
  • zola2000 #4
    Vicces, kapcsolódó cikkek között ott van egy 2011es cikk: "bukás lehet a 3DS", aztán a 3DS lett 2013 legeladottabb konzolja.

    Nem azt mondom hogy a wiiU is így feltámad pár új játék és árcsökkentés után, de minden lehet.
  • Skyline #3
    Ha már a wáju bukásra van ítélve a megjelenés óta, nosza máshonnan szedjünk be plusz pénzt...Nintendo...
  • Cat #2
    ?

    Itt nem arról van szó, hogy a Nintendot megbüntetik, hanem egy céget beperelt a Nintendo, mert az feltöri konzoljai védelmét, és ezért bírósághoz fordult, hogy tiltsa be ezt a dolgot. Az pedig azt mondta, hogy addig jogos a védelem, amíg a saját játékai védelméről van szó, de azt nem tilthatja meg ezáltal, hogy más, külső multimédiás tartalom lejátszható legyen a saját konzolján.
  • amitakartok #1
    "Ez megakadályozza, hogy a kód nélküli játékok lejátszhatók legyenek a készülékeken, és hogy olyan programokat, játékokat és általánosabb értelemben multimédiás tartalmakat használjanak a konzolokon, amelyek nem a Nintendótól származnak."

    Bocsesz, de a Nintendo már 1983, a NES/Famicom bevezetése óta ezt csinálja (és hozzátenném, hogy okkal). Ha eddig nem büntették meg érte, miért most tennék?