Ötvös Tibor

Bukás lehet a Nintendo 3DS

A Nintendo egy ideje valahogy bármihez nyúl, az arannyá változott. Itt volt például a Wii, melyet sokan kinevettek, megmosolyogtak a PS3 és az X360 mellett, de mégis több millióval vert már rá a konkurenciára.

A Nintendo nem is csökkentette a konzol árát évekig, hiszen nem volt rá oka. A hétvégén azonban kiderült, hogy ezt nem minden géppel lehet megtenni. A februárban és márciusban világszinten megjelent 3DS-től óriási és kirobbanó sikert vártak az elemzők és a Nintendo is bizakodott a gépben. Ám a jelek szerint ez nem sikerült.

A megjelenést követő első hónapban 3.61 millió példányban talált gazdára, ami kevesebb, mint amit a Nintendo várt (ők 4 milliót jósoltak). Ezután jött a zuhanás: a 3DS április és augusztus között mindössze 700 ezer darabot rendeltek a boltok, melyek nem mindegyike talált gazdára. Épp ezért nem meglepő, hogy a cég alig fél évvel a debütálás után bejelentette, hogy jelentősen csökkenti a gép árát. A 3DS árából eddig vehettünk volna egy PS3-mat is, ám augusztus 11-től már harmadával csökken az értéke.



A Nintendo reményei szerint ezzel visszatér az érdeklődés középpontjába a gép, mely bukásának számos oka lehet. Az első és legfontosabb, hogy a 3DS nem mindenkinél működik. Sokan vitték vissza a gépet vagy kapcsolták ki a 3D-s megjelenítést fejfájásra, szédülésre hivatkozva. Emellett nagyon drága is (volt) a konzol, melyre ráadásul igazán normális játékok nem nagyon jelentek meg.

Eddig mindössze egyetlen olyan program született, mely átlépte az 1 milliós eladást és ez nem más, mint a nálunk is letesztelt Zelda: Ocarina of Time. A végső döfést azonban valószínű a konkurencia jelentette és jelentheti továbbra is. És most nem csak a Sony által bejelentett és nagyon erősnek tűnő PlayStation Vitára kell gondolni, hanem az olyan eszközökre is, mint az iPhone, az Androidos mobilok illetve az iPod Touch, melyek mindegyik jóval olcsóbb, mint a 3DS.

A Nintendo utolsó reménye az idei Karácsonyban rejlik és az olyan programokban, mint a Starfox vagy a következő Mario cucc. Ha ez sem jön be, akkor hosszú idő után újabb bukást könyvelhet el a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #55
    Sajnos tényleg ilyen hülyék vagyunk Tinman kolega és én. Nincs mit tenni, sajna, hát nem álltunk sorban teremtéskor, amikor az észt osztották.
  • Csatti #54
    Ti tényleg ilyen hülyék vagytok? Akkor ezek szerint a fidesz is a kétharmadával kétszer meg még egy harmaddal tölti meg a parlamentet?
    Vminek a harmada = az egyharmadával
  • Anubys #53
    Nem számolt, string-eket próbált összehasonlítani a maga kis sajátos módján... :)
  • tibisan #52
    egyharmad-harmad akkor = egy ?
    jól számoltál , bocs?
  • Sir Ny #51
  • Sir Ny #50
    „ Öhm... Magyarázd el légyszi, hogy mi a különbség valaminek a harmada és az egyharmada között? "

    Mit nem lehet ezen érteni?

  • csomi #49
    A cikk apro szepseghibaja meg a mellekelt kep. Olyan kiabrandito a szerencsetlen SEGA logot latni egy Nintendo 3DS-n, aminek az aljan egy noname jatekkal (kvazi) demonstraljuk a gep 3d kepesseget. Azon az also kepernyon ami nem is 3d-s csak mozgaserzekelos. De e legszebb az egeszben, hogy tesszuk ezt egy Nintendo DSi-n :). Nehez lett volna talalni egy Nintendo 3DS kepet ha mar egyszer arrol szol a cikk?
  • zola2000 #48
    aki tud japánul, az még 2002ben szarrá játszhatta a phoenix wrightot, ugyanis azt gbaról portolták dsre ^^

    en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Wright:_Ace_Attorney
  • tibisan #47
    nem a 3ds-t , hanem a wii-u és a vita került ezzel az árzuhanással vékony jégre.
    a sony-nak már indulásnál egy hasonló áreséssel kell indítania a vitát,hogy versenyben maradhasson azokért a kevésbé költekező emberkékért, akik mostmár 2x is meggondolják ,ha új konzolt akarnak venni (kézi, vagy asztali) .
    a wii-u meg hozza a papírformát..a gamecube sorsára jut ha nem fogják a 3dses árzuhanást már az indulásánál eszkölni rajta , mert nem valami fényes a helyzet a N háza táján pénzügyileg .
    szerencsére a 3ds-re ígérnek fűt-fát, karácsonyra "third party csodát" ..marió
    és kirby játékokat jelentettek be, hogy felfusson ezzel a 3ds eladása..


  • darkmore #46
    Most viccelsz?

    Majdnem kísértésbe estem, hogy valami épületes dolgot mondjak, mint pl.: persze GBA-n is szarrá játszottam a Főnix Wrightot, csak a hang nem volt olyan, de nem, nem, nem.

    Nem.