MTI

A virtuális pénzek veszélyeire figyelmeztet a bankfelügyelet

Figyelmeztetést adott ki az olyan virtuális pénzek, mint a Bitcoin vásárlásának, birtoklásának és kereskedelmének veszélyeiről az EBA (European Banking Authority) európai bankfelügyelet.

Az EBA arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy a virtuális pénzek használói semmiféle jogi védelmet nem élveznek, és "pénzük" elveszítése semmiféle következménnyel nem jár. Hasonlóképpen semmi nem garantálja a kiberpénzek árfolyamának stabilitását sem - hangsúlyozta a dokumentum. Az EBA közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy miután a virtuális pénzekkel foglalkozó hírek egyre gyakrabban tűnnek fel a lapok címoldalán, és ennek köszönhetően a kiberpénz maga is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, a közvéleménnyel feltétlenül meg kell ismertetni a használatával kapcsolatos veszélyeket.

A felhasználónak tudnia kell, hogy a virtuális pénzt forgalmazó platformok általában mindenféle szabályozás nélkül működnek, azok nem tekinthetők valós pénzt betétként kezelő bankoknak. Jelenleg semmiféle olyan szabályozás nem létezik az EU-ban, ami meg tudná védeni a felhasználókat pénzük elveszítésétől, ha a virtuális pénzt tartó portál beszüntetné működését vagy tönkremenne. A számítógépeken, laptopokon és okostelefonokon tárolt "virtuális pénztárcák" is elérhetők a hackerek számára - mutat rá az EBA pénteken kiadott figyelemfelhívó közleményében. Volt már rá példa, hogy jelentős virtuális pénzösszegektől fosztottak meg valós felhasználókat, ám szinte semmi esély nincs a pénzek visszaszerzésére. A virtuális pénzek üzleti tranzakciókban való használatára sem nyújt jogi védelmet semmiféle kártalanítási szabály az EU-ban.

A virtuális pénzekkel lebonyolított tranzakciók anonimitása bűncselekmények elkövetésére is kiváló lehetőséget nyújt, beleértve a pénzmosást is - figyelmeztet az EBA. Az ilyen visszaélések miatt a bűnüldöző szervek viszont bármikor lezárhatják a kiberpénzt forgalmazó platformokat, ami a felhasználó számára annyit jelent, hogy a elveszíti az ott tartott virtuális pénzt. Nem ajánlatos megfeledkezni arról sem - figyelmeztet az EBA -, hogy adózási vonzatai még a virtuális pénzeknek is lehetnek. Ezért mindenkinek melegen ajánlott meggyőződnie arról, hogy országában milyen adózási szabályok vonatkoznak a virtuális pénzek használatára. Amennyiben valaki mégis valamelyik virtuális pénz használata mellett döntene, annak feltétlenül meg kell ismerkednie a helyzet speciális sajátosságaival és ajánlatos elkerülnie olyan valós pénzösszegek bevonását a tranzakcióba, amelynek elvesztése érzékenyen érintené - figyelmeztet az European Banking Authority.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #13
    A BTC olyan szinten volatilis, hogy egyszeruen alkalmatlan mindennapos fizetoeszkoznek. Egy rizikokedvelo befekteto persze bajlodhat vele.En szkeptikus vagyok.

    ps: Az USA-haterkedes meg unalmas... foleg ilyen buta formaban.
  • Vol Jin #12
    Minden valuta mögött az adott ország gazdasága a fedezet. Nem is értem, hogy mit lovagolsz a virtuális szón.
  • vik3 #11
    Nem az ország gazdasága a fedezet, a gazdaság csak a biztosíték. A gazdaságra mutogatva lehet felvenni hitelt, vagy gyártani pénzt és megigérni, hogy ez a gazdaság lesz az, ami majd a jövőben ezt visszatermeli.

    Az ország fedezete az ország maga. Ha minden kötél szakad és bedől a gazdaság, akkor még mindig vannak erdők, földek, víz, meg szén.

    Ez az amit pl. USA a hitelbombával kihasznál. Külcsönt ad, majd ha bajba kerülsz, nem lő szét, csak elkér egy kis földet, befektetést stb. IMF FTW

    A virtuális pénz mögött ez a biztosíték nincs meg + törvény sem, ami biztosítaná, hogy ha valaki tartozik, akkor ingó/ingatlanjaival/életével fedezi.

    Egyelőre csak a bizalom tartja össze és bizony az törékeny. Viszont ha üzlet van benne, akkor a magántőke felkarolhatja. Pl. egy bitcoin bankszámla egy banknál, ami évi 1 bcoinba kerül - máris valós vagyon és virtuális pénz keveredni kezd
  • asgh #10
    OFF:
    A devizahitelek esetében nem a kockázatvállalás mértéke, hanem a bankok egyoldalú szerződésmódosításai miatt buktak sokan.
    Azt még be lehetett kalkulálni (bár nyilván sokan nem tették), ha a forint árfolyam megzuhan és a törlesztőrészlet 80 ezerről 120 ezerre nő. Az viszont kalkulálhatatlan kockázat, ha a bank a 10%-os kamatot fél éven belül felnyomja 15%-ra anélkül, hogy bármilyen külső referencia értékhez kötné a kamatváltozás mértékét. Gyakorlatilag elég volt valami kamu magyarázat és a bankok már emelhettek is. Ilyen volt pl. a "fokozódó verseny miatti megnövekedett marketing költségek" értsd: ha többet költöttek reklámra, azt a hitelkamatok emelésével finanszírozhatták. Erre jöttek még rá a különböző trükközések a valutaváltásokkal, külső behajtócégek extra behajtási költségeivel, stb. stb.
    Pl. ha valaki felvett 10 millió forintot CHF alapon mondjuk 142 forintos árfolyamon, akkor ha a CHF felment 220 forintra, akkor kb. 15 millió forintra nőtt volna a tartozása. Ehhez képest voltak, akik felvettek 10 milliót, vissza fizettek 15 milliót és még mindig tartoznak 20 millióval.
  • Papichulo #9
    Jelenleg forgalomban lévő pénzek pár százaléka mögött van csak fedezet

    Azert egy orszag teljes gazdasaga eleg komoly fedezet szerintem... legalabbis ha nem Zimbabwe-rol van szo :)
  • bdzsana #8
    Jelenleg forgalomban lévő pénzek pár százaléka mögött van csak fedezet, legnagyobb részt csak fedezet nélküli virtuális. Persze ettől még igazad van a veszélyeiről, hogy ez egyszer csak kipukkan, csak vicces ez a figyelmeztetés a bankfelügyelettől, miközben pont a bankok csináltak fedezet nélküli virtuális játékpénzt a fedezettel rendelkező pénzekből.
  • hypno #7
    Ez lesz az a figyelmeztetés, amire senki nem fog emlékezni, ha sokan nagy pénzzel belebuknak.

    Pont mint a devizahitelek esetében.
  • vik3 #6
    "Reklamálhatsz. Anyádnál." - ezen jót nevettem :D
  • Amergin #5
    Bármilyen virtuális pénz működhet, amíg hisznek benne az emberek, ahogy az MMO játékok virtuális pénzei is jól elvannak és használja őket sok ember. A probléma nem ez, hanem az, hogy a virtuális pénzed nyilván van tartva valaki/valami által valahol és ha holnaptól egy nullával kevesebbet tart nyilván a számlád, akkor elmehetsz az isten faszára vezérgörcsnek, mert mást nem nagyon tudsz csinálni!
    Na ez a baj...
    A virtuális pénz még nem megbízhatóbb, mint a valódi. Ha a forintod elértéktelenedik az úgy lehet, hogy a magyar állam holnapra megszűnik, vagy beáll a hiperinfláció. Egyik sem valószínű hogy egyik napról a másikra rádtör.
    A virtuális pénzedet nyilvántartó weblapot viszont lehet, hogy holnapra lekapcsolja a (ki tudja milyen háttérrel rendelkező) működtetője, oszt csá, ennyi volt. Reklamálhatsz. Anyádnál.
  • vik3 #4
    "nem éll mögötte semmilyen ország gazdasága" - a magántulajdon áll mögötte.

    Míg egy ország egy igéret alapján, hogy majd a következő évszázadban megadja a tartozást nyomtat pénzt, addig ne ülj nyugodtan te sem.

    Ha neked van egy kiló kenyered, valakinek meg akármilyen pénze, amit elég sokan használnak cserekereskedelemre, akkor ez lehet gazadaság és a kenyered áll mögötte.