13
 • Papichulo
  #13
  A BTC olyan szinten volatilis, hogy egyszeruen alkalmatlan mindennapos fizetoeszkoznek. Egy rizikokedvelo befekteto persze bajlodhat vele.En szkeptikus vagyok.

  ps: Az USA-haterkedes meg unalmas... foleg ilyen buta formaban.
 • Vol Jin
  #12
  Minden valuta mögött az adott ország gazdasága a fedezet. Nem is értem, hogy mit lovagolsz a virtuális szón.
 • vik3
  #11
  Nem az ország gazdasága a fedezet, a gazdaság csak a biztosíték. A gazdaságra mutogatva lehet felvenni hitelt, vagy gyártani pénzt és megigérni, hogy ez a gazdaság lesz az, ami majd a jövőben ezt visszatermeli.

  Az ország fedezete az ország maga. Ha minden kötél szakad és bedől a gazdaság, akkor még mindig vannak erdők, földek, víz, meg szén.

  Ez az amit pl. USA a hitelbombával kihasznál. Külcsönt ad, majd ha bajba kerülsz, nem lő szét, csak elkér egy kis földet, befektetést stb. IMF FTW

  A virtuális pénz mögött ez a biztosíték nincs meg + törvény sem, ami biztosítaná, hogy ha valaki tartozik, akkor ingó/ingatlanjaival/életével fedezi.

  Egyelőre csak a bizalom tartja össze és bizony az törékeny. Viszont ha üzlet van benne, akkor a magántőke felkarolhatja. Pl. egy bitcoin bankszámla egy banknál, ami évi 1 bcoinba kerül - máris valós vagyon és virtuális pénz keveredni kezd
 • asgh
  #10
  OFF:
  A devizahitelek esetében nem a kockázatvállalás mértéke, hanem a bankok egyoldalú szerződésmódosításai miatt buktak sokan.
  Azt még be lehetett kalkulálni (bár nyilván sokan nem tették), ha a forint árfolyam megzuhan és a törlesztőrészlet 80 ezerről 120 ezerre nő. Az viszont kalkulálhatatlan kockázat, ha a bank a 10%-os kamatot fél éven belül felnyomja 15%-ra anélkül, hogy bármilyen külső referencia értékhez kötné a kamatváltozás mértékét. Gyakorlatilag elég volt valami kamu magyarázat és a bankok már emelhettek is. Ilyen volt pl. a "fokozódó verseny miatti megnövekedett marketing költségek" értsd: ha többet költöttek reklámra, azt a hitelkamatok emelésével finanszírozhatták. Erre jöttek még rá a különböző trükközések a valutaváltásokkal, külső behajtócégek extra behajtási költségeivel, stb. stb.
  Pl. ha valaki felvett 10 millió forintot CHF alapon mondjuk 142 forintos árfolyamon, akkor ha a CHF felment 220 forintra, akkor kb. 15 millió forintra nőtt volna a tartozása. Ehhez képest voltak, akik felvettek 10 milliót, vissza fizettek 15 milliót és még mindig tartoznak 20 millióval.
 • Papichulo
  #9
  Jelenleg forgalomban lévő pénzek pár százaléka mögött van csak fedezet

  Azert egy orszag teljes gazdasaga eleg komoly fedezet szerintem... legalabbis ha nem Zimbabwe-rol van szo :)
 • bdzsana
  #8
  Jelenleg forgalomban lévő pénzek pár százaléka mögött van csak fedezet, legnagyobb részt csak fedezet nélküli virtuális. Persze ettől még igazad van a veszélyeiről, hogy ez egyszer csak kipukkan, csak vicces ez a figyelmeztetés a bankfelügyelettől, miközben pont a bankok csináltak fedezet nélküli virtuális játékpénzt a fedezettel rendelkező pénzekből.
 • hypno
  #7
  Ez lesz az a figyelmeztetés, amire senki nem fog emlékezni, ha sokan nagy pénzzel belebuknak.

  Pont mint a devizahitelek esetében.
 • vik3
  #6
  "Reklamálhatsz. Anyádnál." - ezen jót nevettem :D
 • Amergin
  #5
  Bármilyen virtuális pénz működhet, amíg hisznek benne az emberek, ahogy az MMO játékok virtuális pénzei is jól elvannak és használja őket sok ember. A probléma nem ez, hanem az, hogy a virtuális pénzed nyilván van tartva valaki/valami által valahol és ha holnaptól egy nullával kevesebbet tart nyilván a számlád, akkor elmehetsz az isten faszára vezérgörcsnek, mert mást nem nagyon tudsz csinálni!
  Na ez a baj...
  A virtuális pénz még nem megbízhatóbb, mint a valódi. Ha a forintod elértéktelenedik az úgy lehet, hogy a magyar állam holnapra megszűnik, vagy beáll a hiperinfláció. Egyik sem valószínű hogy egyik napról a másikra rádtör.
  A virtuális pénzedet nyilvántartó weblapot viszont lehet, hogy holnapra lekapcsolja a (ki tudja milyen háttérrel rendelkező) működtetője, oszt csá, ennyi volt. Reklamálhatsz. Anyádnál.
 • vik3
  #4
  "nem éll mögötte semmilyen ország gazdasága" - a magántulajdon áll mögötte.

  Míg egy ország egy igéret alapján, hogy majd a következő évszázadban megadja a tartozást nyomtat pénzt, addig ne ülj nyugodtan te sem.

  Ha neked van egy kiló kenyered, valakinek meg akármilyen pénze, amit elég sokan használnak cserekereskedelemre, akkor ez lehet gazadaság és a kenyered áll mögötte.
 • Vol Jin
  #3
  Nem ez a baj vele, hanem az, hogy nem pénz, mert nem éll mögötte semmilyen ország gazdasága. Kábé annyira komoly, mintha a gazdálkodj okosan játékpénzét kezdenék el használni az emberek. Amíg van hülye megvenni, igazi pénzt fizetni értük, és amíg van olyan hülye, aki elfogadja fizetségként, addig működik a dolog látszólagosan, de ez csak annyit jelent, hogy a sok hülye elhiszi, hogy pénze van, ami egyszer lufiként kipukkan. Jelenleg ott tartunk, hogy a hülyék száma elegendő, hogy igazi pénzt adjanak a játék pénzért, ezért emelkedik a nevezzük árfolyamnak, de ez egyszer visszafordul, és kiderül, hogy senkinek nincs semmije.
 • Chriss745
  #2
  Amugy meg nem azert ilyen felkapott ez a tema, mert epp most van 2013 vege, hanem most jelentek meg olyan videokartyak, amivel olyan hatasfokkal lehet litecoin-t banyaszni, amivel havi 100.000 forint koruli osszeg keresheto (aki idoben beszall a buliba).
 • Chriss745
  #1
  Igen, igen, termeszetesen minden rossz amibol nem lehet adot szedni. Torrent volt az elso bunbak, ami mint azota kiderult nem hogy csokkenti a hollywood-i filmstudiok bevetelet, hanem noveli, most jon a bitcoin. Big brother mindig figyel, es ha kiskaput talal a nep, o mindig megmondja nekunk mi a jo!

  En szeretnem a fizetesemet bit(lite)coin-ba kapni, es utana mastercard-rol fizetni vele a boltban. Miert nem tehetem meg?! Jaa, hogy igy nem fizetnek belole adot?