Gyurkity Péter

A Microsoft az egységes operációs rendszer felé menetel

A Microsoft vezetése még Ballmer végleges távozása előtt újragondolta az eddig követett stratégiát, a különálló üzletágak helyett pedig egyetlen közös irányt képzelt el, amelynek részeként egy egységes operációs rendszer is napvilágot látna. Ez utóbbi közös ernyő alá vonná az asztali és mobil számítógépeket, valamint a hordozható eszközöket is, ezzel tehát megszűnhet a jelenleg kapható három Windows platform különállása. A változás szükségessége kétségtelen, már csak az a kérdés, hogy ezt milyen gyorsan és pontosan milyen formában hajtják majd végre.

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy a Devices and Services részleget vezető alelnökből ideiglenesen lefokozott, ezzel pedig Stephen Elopnak helyet adó Julie Larson-Green egy konferencián a jövőre vonatkozó elképzelésekről beszélt. Elmondta többek között, hogy semmiképpen nem tartanak igényt három különböző Windows operációs rendszerre, így a Windows, a Windows RT, illetve a Windows Phone hármasát belátható időn belül egy két, vagy netán egyetlen utódból álló új generáció válthatja le. Szeretnék megtalálni az arany középutat a megfelelő rugalmasság, valamint az üzemidővel és a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak mentén, ám rögtön jelezték azt, hogy itt kompromisszumokra lesz szükség.

A Microsoft maga is átalakulóban van, így nem túl meglepő, hogy a cég szeretne megújulni az operációs rendszerek piacán. Azt már eddig is tudtuk, hogy az egymástól különálló üzletágak, így például a Windows és az Office (amelyek még mindig a cég két fő bevételi forrását jelentik), helyett egyetlen egységes jövőképet vázolnak fel, ez alapján alakítják ki a menetrendeket és a belső struktúrát. Az asztali PC-k piacának fokozatos visszaesése már önmagában is komoly kihívás elé állítja a vállalatot, emellett azonban az ingyenes riválisok más területeken, így például éppen az irodai szoftverek terén is egyre többször jelentenek alternatívát, a változásra tehát mindenképpen szükség van.


Hogy ezt az operációs rendszerek terén miként kell elképzelnünk, arról már augusztusban megjelentek egyes pletykák. Az egyébként kiváló renoméval rendelkező Wzor portál üzemeltetője saját forrásokra hivatkozva jelezte, hogy a most elkészült 8.1 után sem a korábban megismert és megszokott javítócsomagok, hanem nagyobb frissítések futnak be, mégpedig Windows 9 és Windows 10 néven, ezek pedig már az egységes platform irányába mutató változásokat tartalmazhatnak.

A Windows 9 2014 során érkezne meg, ez állítólag visszahozza az Aero felületet, amivel tehát a hagyományos asztali platformokra hasonlítana, bár azt még nem tudni, hogy a Windows 7-hez történő visszatérésről, és annak az érintőképernyős eszközökre történő kiterjesztéséről, avagy a Windows 8 asztali részének helyrepofozásáról van-e szó. Mindenesetre moduláris operációs rendszert ígérnek, amely minden felhasználó számára jobb élményt nyújt majd, míg a második lépés az RT és a Windows Phone összevonása lenne, a jelenleg is használt NT mag alapjain - valamikor 2015-ben, nem a Modern UI-ra, hanem egy ettől eltérő kezelőfelületre alapozva.

A Windows 10 ezt követően jelenne meg, szintén 2015-ben (vagy esetleg egy évre rá, amennyiben egy Windows 9.1-es verziót is piacra szeretnének dobni). Ez már minden tekintetben a számítási felhőre építene, egy vadonatúj kezelőfelülettel, amelynek első, kizárólag belső használatra szánt koncepcióját a cég illetékesei már szeptemberben megtekinthették. Azt, hogy ez a felület miként festene, még találgatni is felesleges, mindössze annyit vehetünk biztosra, hogy itt már véglegessé válik a különálló szegmensek összeolvasztása.

Ezen a területen van mit behozni, hiszen jelen pillanatban a Windows RT és a Windows Phone saját API-juk alig 33 százalékán osztozkodnak, ennyire tehető a közös rész. A telefonos vonalon a következő állomást a Windows Phone 8.1 jelenti, amely a WP8 GDR3-at váltja le, a jól értesültek szerint 77 százalékra növelve az előbb említett arányt. Ha minden jól megy, ezzel egyetlen szoftver fedheti majd le a táblák és az okostelefonok szegmensét, függetlenül az itt megjelenő új eszközök kijelzőjének méretétől, azt azonban mindenki biztosra veszi, hogy az új verzió inkább a WP-re, mintsem az RT felületére építene, 10 hüvelykig terjesztve ki a támogatott eszközök táborát.

A Windows RT jövőjéről hónapok óta tart a vita, itt számos gyártó már bedobta a törölközőt, mások pedig nem is hajlandók hozzányúlni a szoftverhez. Legutóbb arról írtunk, hogy látszik még némi esély a folytatásra, legalábbis a Qualcomm mérnökei szerint, bár a fentiek alapján valószínűnek tűnik, hogy az említett hármas közül először az RT tűnik majd el a süllyesztőben, már csak azért is, mert ennek létjogosultságát már a megjelenés pillanatában sokan kétségbe vonták.

A Windows Phone számára jelenleg az jelent problémát, hogy két legnagyobb riválisuk, a piacot is uraló Android és iOS két-két újabb verziót mutatott be, amelyek kisebb és nagyobb változásokat egyaránt magukkal hoztak. A Google és az Apple számára ráadásul kiemelten fontos a saját mobil OS fejlesztése, míg a Microsoft nem fordíthatja minden erejét erre, hiszen az asztali szférában butaság lenne feladni a meglévő pozíciókat. A mobil platformok közötti szakadék (lásd az FM rádió kivétele, majd pedig kései pótlása, vagy az ikermagos chipek kezelése) nemcsak a piaci részesedésben, de a funkcionalitás és támogatottság terén is jól látszik, mi több, ez egyesek szerint az utóbbi hónapokban még tovább nőtt, az pedig ezen kétkedők szerint erősen kétséges, hogy a különböző Windows változatok összevonása a mobil vonalon is megfelelő alternatívát nyújt majd az itt meglévő óriásokkal szemben. Félő, hogy a meglévő befolyást is elveszíti a Microsoft, ami végképp betenne a mobilos elképzeléseknek.

Az egységes vízióba (amelynek hiányát egyébként szintén sokan említették) természetesen az Xbox konzol is beletartozik. A Windows 8.1 és az Xbox One nagyjából az API felét osztja meg, itt tehát 50 százalék körüli az átjárási lehetőség, ami a Windows Store kínálatában meglévő alkalmazásokon rögtön látszik. A konzolos játékokat még nem futthatjuk az asztali PC-n, hiszen előbbieknél jóval inkább a speciális hardverre optimalizálják azokat, ám ez a határ idővel eltűnhet, az Xbox pedig egyszerűen egy csúcskategóriás PC-vé alakulhat át. Az ezzel kapcsolatban értekezők úgy vélik, hogy 2015-re két operációs rendszer lesz kapható, ezek egyike az x86-alapú tábláktól a PC-ken át a konzolokig terjed majd, míg a másik az ARM-ra építkező okostelefonokon, táblákon, hibrideken, illetve a viselhető eszközökön lesz elérhető. Ezek olvadnak majd idővel össze egy egységes megoldásba, a külső fejlesztők pedig egyazon API-ra alapozhatnák az erre megjelenő alkotásaikat.

A jelek szerint a cég továbbra is kitart a Surface vonal mellett, dacára a gyenge eladási eredménynek és a folyamatos veszteségnek (ami többek között a meglévő raktárkészletek leírásából, vagyis értékvesztéséből fakad). A cégvezető szerint sokat tanulhatnak a projektből, ami a jövőben hasznos lehet számukra. Itt egyébként a viselhető eszközök gyors terjedésére, valamint a felhő-platformok növekvő népszerűségére számítanak, ami egyben az erős hardver iránti vásárlói igényt is csökkenti majd, éppen ezért a gyártók több figyelmet fordíthatnak az üzemidő kitolására. Természetesen a dedikált, gyors hardver mindig is kényelmesebb megoldást jelent majd, így ez a piac sem tűnik el teljesen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #18
    Értem. Tehár a Win8 szar, de ha lenne benen start menü, akkor jó lenne. Világos.

    A Win8-al semmi baj nincs, ahogy a Vistával sem volt. Az MS azt nem vette figyelembe, hogy hiába szaporodnak a diplomások a világon, azok is akkor barmok, mint a nyolcosztályosok. Sajnos az emberiség túl hülye volt a Vistához (ezt a Win7 sikere alá is támasztotta) és a Win8-hoz is azok.

    Nekem tetszik a csepme, tetszik a Metro, tetszik a charm bar (ami a start menü, de van a Win8-hoz start menü progik, egész jók). Ha kell valami, csak megnyomom a Win gombot vagy előhívom a Charm-bart.
  • Narxis #17
    Tévedsz de tőled ez megszokott. :)
  • Papichulo #16
    Te vagy az kvp??? :)
  • coolbboy83 #15
    A microsoftnál fejek hullottak a WP balhénál - eléggé teszetosza módon kezelnek dolgokat ott, pedig vannak jó ötleteik, és megoldásaik. Az apple megtehet szinte mindent jelenlegi helyzetésben - a google a droid vonalat ki tudja hová viszi még.
  • Narxis #14
    Neked gondolom már ki is veri a Siri. :)
  • Papichulo #13
    Te mikor fogod felesegul venni az androidot? :)
  • torreadorz #12
    Ezt minden gyártó ott nézi be, hogy a felületet nem nagyon lehet egységesíteni az eltérő felhasználási körülmények miatt.

    Olyan ez mintha egy autóba ülés és kormány helyett nyereg és kerékpárkormány lenne, csomagtartó helyett meg egy nagy bőrtáska... Ami jó a motornál az nem jó az autónál, egyszerüen eltérőek a felhasználási területek.
  • SupraMKIII #11
    Az elképzelés jó, nekem csak az irányban vannak kétségeim, hogy elég rugalmas-e ehhez a windows "kernel", meg maga az alaprendszer.
    Én főként a windowst ismerem, de erre a célra nagyságrendekkel jobbnak tűnnek a Linux alapú rendszerek.

    Persze az MS-nél divat a felhasználóval megfizettetni az alkalmatlanságukat egy rendes oprendszer összehozására.
  • Attilawap #10
    Igen, ez igaz, de ha a MS kiveszi a régi, jól megszokott dolgokat (pl. Start menü) egy új OP rendszerből, amit asztali gépekre is szánnak, akkor ne csodálkozzanak el azon, hogy hatalmas bukás lesz belőle. Ez történt a Win8-al is. Úgy látszik, hogy a Vista bukása nem volt elég a MS-nak. Értem én, hogy egységesíteni akarnak, hogy olcsóbb legyen minden, de akkor ezt ésszel csinálnák.
    Szerintem a Win8 elég jó OP rendszer lenne, ha visszakerülnének bele az asztali gépekre szánt nélkülözhetetlen funkciók is (pl. start menü). Egyébként meg soha sem tenném fel a gépre, jó nekem a Win7 is, amíg meg nem oldják ezeket a problémákat.
  • pixx #9
    Ahhoz képest elég gányolt rendszer, kb. pc-n egy win xp-hez hasonlítani. Rendesen szét tud dőlni.

    Apple tavaly bejelntette, hogy 2016-ra egy rendszert akarnak mindenen. Ezért nyomják a 64 bites procit, mert 2016-ra szertnék már a macbookban tudni. Hogy nagy teljesítmény mellett, nagyon jó aksi ideje legyen.
    Win is effelé megy. Szerintem nem baj.