Berta Sándor

Az internet "amerikai gyarmat"

Mikko Hypponen, az F-Secure kutatási vezetője a Linuxcon konferencián tartott előadást és ennek keretében bírálta az Amerikai Egyesült Államok pozícióját az internetszolgáltatások területén.

A PC Pro brit magazin cikkében idézte a szakember legfontosabb kijelentéseit. Hypponen meglehetően markáns véleményt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy mennyire és miért elégedetlen a jelenlegi helyzettel. "Az internet egy amerikai gyarmat. Ismét a gyarmatosítás korszakában vagyunk, urainkként kellene tekintenünk az amerikaiakra. Minden fontos szolgáltatás az Amerikai Egyesült Államokban van, ez egy kiegyensúlyozatlan helyzet." - hangsúlyozta az F-Secure kutatási vezetője. Kiemelte, hogy míg az európai politikusok többsége szívesen használ napi szinten amerikai szolgáltatásokat, addig az amerikai politikusoknak és üzleti vezetőknek eszük ágában sincs például svéd felhőszolgáltatást igénybe venni.


Szintén bírálta az európai tech cégeket. "Ha van egy ritka európai sikersztori, zárt kommunikációs rendszerrel, tipikusan amerikai kézben végzi." A szakember szerint a Skype egykor biztonságos volt és végponttól végpontig való titkosítást kínált. Most már azonban a Skype a Microsoft tulajdonában van és a beszélgetőpartnerek közötti kapcsolat nincs titkosítva. Vagyis a tengerentúli konszern átvett valami biztonságos dolgot és legyengítette azt. S hogy mi jelentheti a megoldást? Nos, Hypponen szerint a nyílt forráskódú rendszerek. Szerinte az egyes országoknak meg kellene próbálniuk a saját rendszereiket használni. Ahhoz, hogy megoldhassák ezt a jelenlegi problémát, nyílt forráskódra, nyílt felhő-platformokra és nyílt operációs rendszerekre lenne szükség.

Bruce Schneier amerikai biztonsági szakértő korábban azt nyilatkozta: a nem nyílt forráskódú programokat az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) könnyebben láthatja el kiskapukkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netperformer #5
    Mizújs Kínával?
  • Lunki88 #4
    Csak nem a zocskos midókra gondolsz?
  • matrix222 #3
    Legalabb is a legtobben a Szabad vilag altal ismerkedtunk meg az internettes vilaggal. Ebbol kifolyolag az termeszetes, hogy ovek a legnagyobb befolyas.
    Ami a skype esetet, es a tobbit azert nem a szbadvilagot kell okolni, hanem az istenke kivalasztottait. Ok a szornyek, az emberi ertekek letiproi.
  • errorista #2
    Szerintem nincs öltönyben a bácsi, inkább csak egy rondább fajta zakóban.
  • Amergin #1
    Ajaj, újabb "terrorista" lépett színre...
    Tépelődöm, hogy vajon a célzott likvidálás, vagy a megelőző csapás a legmegfelelőbb válasz ennek a gonosz, gyáva, "ellenséget segítő" véleményterorristának a kiiktatására