Balázs Richárd

Mikrobák hozták létre a Mars egyes ásványait?

Egy új ausztrál kutatás szerint a Mars egyes ásványait biológiai folyamatok alakíthatták ki. A Geology szaklapban publikált tanulmány szerint a Földön és a Marson is megtalálható stevensit ásvány létrejöhetett forró, alkáli vulkanikus tavakban, vagy élő mikrobák ásványosodásával.

A magnézium-szilikát stevensitet évszázadokon át használták szépségápolási célokból. "Van egy ősi tó Marokkóban, ahonnan a kitermelt stevensitet tevekaravánok szállították keletre, egészen Indiáig" - magyarázta a tanulmány szerzője, dr. Robert Burne, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója. "Lehetséges, hogy Kleopátra is stevensitet használt bőrének és hajának ápolására"

Az ásványt a NASA marsjáró küldetései azonosították a vörös bolygón. "A mi felfedezésünk azonban, mely szerint a stevensit biológiai organizmusok körül is kialakulhat, ezeknek a marsi lerakódásoknak az élettel való kapcsolatának újraértelmezésére fog sarkallni"

Burne és munkatársai nem rég egy sor zátonyszerkezetet vizsgáltak a Perth-től délre fekvő Lake Clifton vizében. "Egy fortyogó vulkanikus tó helyett a Clifton olyan volt, mint az Édenkert, idilli hely kristálytiszta vízzel és semleges pH értékkel" - mondta Burne, hozzátéve, hogy a mikrobák tömege a tóban a sztromatolithoz hasonló ásványi lerakódást alkotott. "Ezek a lerakódások az elmúlt 2000 évben gyűltek fel szilárd zátonyszerkezetekbe, melyeket mikrobialitnak nevezünk és hasonlítanak a Föld az élet által kialakított legidősebb szerkezeteihez. A mikrobialit a legkorábbi bizonyíték a földi életre, demonstrálva a mikroszkopikus organizmusok egyesülési képességét, mellyel óriási szerkezeteket hoztak létre, amik esetenként felveszik a versenyt a mai korallzátonyokkal"

A tudósok eredetileg azt hitték, a mikrobialitok kalcium-karbonátból állnak. "Alaposabb vizsgálat után felfedeztük, hogy a kalcium-karbonát csak később keletkezett, és a kezdeti szerkezeti merevséget a stevensit ásvány adta, ami teljesen váratlan volt" - mondta Burne.

A stevensit a mikrobák külső burkán keresztül képződik, melyek bővelkednek szerves vegyületekben, létrehozva egy környezetet, ahol az ásványok kicsapódnak a környező vízből és generációk alatt létrehozzák a mikrobialit szerkezeteket. "Később a folyamat részeként a stevensitet felváltotta a kalcium-karbonát, ami teljesen eltörölte a mikrobák bizonyítékát" - tette hozzá Burne. "A végeredmény egy mészkőtömeg, amit eredetileg mikrobák hoztak létre, azonban ezeknek nyoma sem maradt"

A felfedezésből a világ nagy olajkészleteinek kialakulására is következtetni lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Lehet, hogy hülyeséget beszél, de még mindig közelebb áll már most a valósághoz, mint te valaha fogsz. ;-)
  • Zero 7th #10
    Aha, paranoid skizofrénia. Kellemetlen dolog, de gyógyszeresen kezelhető ám, úgyhogy nincs nagy baj, ne keseredj el!
  • halgatyó #9
    Az én tippem, amit valószínűbbnek tartok (neeem, nincsenek bizonyítékaim, de ez a dolgok természetéből eredően nem csoda)
    szóval az én megérzésem az, hogy itt egyáltalán nem célja valakinek, hogy az emberiség valaha is, akár egységesülve, akár országonként, kijusson a világűrbe.

    A világkormány valójában nem a hatalmat (és főleg nem a "pénzt") akarja, ahogyan azt sokan hiszik, hanem az emberi civilizáció elpusztítását. (ami nem jelenti azonnal az emberi faj egyedeinek a megsemisítését, csupán a nekik versenyképes civilizációét)
    Ha megnézzük, hogy a szemmel láthatóan világuralomra törő banda milyen "elveket" meg "értékrendeket" követ és erőszakol ránk, akkor itt a vak is látja a PUSZTÍTÁSI szándékot.
    Az emberiség rohad, és a rohadási területet a világcsendőre hadserege növeli évről évre. A bűnözők és deviánsok jogai a tisztességes emberek felett, az utóbbiak puszta önvédelmi jogának is a mewgvonása, sőt még az elkülönülési lehetőségeiknek is a betiltása és gyalázása ("szegregáció"), az analfabéta de csótány szaporaságú bevándorlók "szokásainak" korlátlan tűrési KÖTELEZETTSÉGE, stb... nagyon hosszú a sor, és lassan kifut a jelen cikk témájából. Lényeg az, hogy az ÁL-liberális, ÁL-környezetvédő, ÁL-szocialista hazudozás borítja el a világot, és bárhol, ahol értékek ütközése történik, egy rejtélyes hatalom mindig a fejlettet, az értékeset, a jövőbemutatót pusztítja el, sorolja hátrébb, gyalázza, mocskolja....

    Ha így "haladunk" tovább, akkor nem lesz itt Mars-expedició, de fúziós reaktor sem, lassan elfogy az olaj, a szén, a levegő, a rézérc, a vasérc, és elpusztul az emberiség genetikai öröksége, 600 köbcentis agyú majmok fognak szaladgálni a Földön.

    Azt a néhányszáz évet "kell" csak áthidalni, sőt talán csak százat, mert utána beindul az önmagát erősítő pusztító folyamat.
    Addig meg meg lehet akadályozni a világűrbe kirajzást ezzel az "ott van ám az élet!" dumahantával.
  • halgatyó #8
    Ilyesmire én is tippeltem, csak egy apróság van, ami ellene szól, ha nem is túl meggyőzően, de valaemnnyire: a pénz-szükséglet.
    Ezek az expediciók rendkívül költségesek, és aki a pénzt "adja" (miután a közembereket kifosztotta, azután az már az "ő pénze"), nos aki a pénzek elosztása felett rendelkezik, az könnyedén be tudja juttatni az expedicióba a saját embereit.
    Onnantól kezdve az expedició nem fog független államot létrehozni, ha a kulcsfigurák mind izék.... mondjuk bergengócók... ahogyan ez lenni szokott itt a Földön
  • ostoros #7
    Pedig vannak kiknek ez a céljuk. Az egyetlen kérdés, hogy meg is tudják csinálni, vagy csak vágyakoznak és bilibe ér a kezük.
  • Macropus Rufus #6
    Nem értem ebben mi a felfedezés? :o
    Anno a Pathfinder-t azért indították, mert valami Anktartiszon talált álitólagos marsi meteorban valamiféle élet nyomára bukkantak. Amennyiben az igaz volt, akkor ugye erre a hírre elöbb v. utóbb de számítani kellett. Mi ebben a nagy hír? :o

    De azért alakul: a Naprendszerben egy bolygón van élet, egy másikon meg biztosan volt. Nem lennék meglepve, ha a Titán metán tengerében is találnának mikrobákat. Meg a Vénusz-on is. Valahol olvastam, hogy nem olyan bolygót lesz nehéz találni ahol van élet, hanem olyat ahol nincs. Ezt arra alapozva jelentette ki egy biológus (azt hiszem a NatGeon volt), hogy a Földön is olyan helyeken találnak életet, ahol ember nem gondolná, hogy lehet. Az élet rendkívűl alkalmazkodó képes, tehát minden további nélkül lehet a Naprendszer összes bolygóján élet, csak meg kell találni. Mi most vízre épülő életet keresünk. Lehet, hogy a Naprendszerben mi vagyunk az egyetlenek, akiknek a víz lételem...
  • Macropus Rufus #5
    "Erre itt jössz azzal a blődséggel, hogy valakik egy baromi nagy kerek asztal mellől egy sötét szobából ármánykodva összeesküdve nem szeretnék"
    ez a Bielderberg-Szabadkőmüvesek vonal :)
    ők akarnak ilyeneket. Állitólag. A "Hogyan?"-ra még nem jött soha válasz ;)
  • Vol Jin #4
    Höhö, kár volt kommentelnem. Egyenlőre az is nagy erőfeszítésbe kerülne, ha eljutnánk ismét a Holdra. Nagyjából egy olyan elhatározás után, hogy pénz nem számít, mindent bele, jó ha két évtized után eltudnánk juttatni valakit oda, hogy a lehető legkorábbi alkalommal érjen vissza, és ez elvenne három évet az életéből, ha nem az egészet.

    Erre itt jössz azzal a blődséggel, hogy valakik egy baromi nagy kerek asztal mellől egy sötét szobából ármánykodva összeesküdve nem szeretnék, ha az emberiség csak úgy hipp-hopp kirajzana az univerzumba, mielőtt egyetlen orwelli társadalomba nem olvasztanák az egész emberiséget.

    Ezt elmeorvossal megtárgyaltad már, vagy csak az Arany Lacika szakkörben napirendi téma?
  • ostoros #3
    Mert nem akarnak kolonizációt, mielőtt egységesülne az emberiség. Más szóval az a cél, hogy egyféle egyen kultúra legyen, amit könnyű uralni. Ha a különféle nemzetek szétrajzanának az űrben anélkül, hogy ez az egységesedés lejátszódna, az egy stratégiai rémálom lenne azok számára akik uralomra törekednek az emberiség fölött.
    Ezért oda nem nagyon szabad menni, mert "beszennyezzük" stb.
  • halgatyó #2
    Nekem egy kissé furcsa ez a nyögdécselés és vérverejtékes igyekezet, hogy mindenáron bebizonyítsák, hogy van élet a Marson.
    Vagy ha már bebizonyítani nem is tudják, a köztudatban ébren tartsák a sajtó segítségével azt a HITET, hogy ott élet van....

    Vajon miért? Ez itt a nagy kérdés.