Gyurkity Péter

Ismét közel a Földhöz a Mars 

A Mars hamarosan pályájának legközelebbi részén tartózkodik majd, egy szonda eközben a Holdra zuhan.

Csillagászok hívták fel a figyelmet újra arra a tényre, hogy a Mars hamarosan ismét a Földhöz legközelebb jár majd, és mivel (a mi szemszögünkből) a Nappal ellentétes oldalon helyezkedik el, egy rövid ideig szépen megvilágítva vehetjük majd szemügyre égi szomszédunkat.

A Föld és a Mars nagyjából minden 26 hónap után kerül egymáshoz legközelebb, ez azonban nem változatlan periódust jelent, hiszen saját elliptikus pályáik miatt pontos helyzetük minden alkalommal más és más. Keddtől egészen április 15-ig egyre közelebb kerül majd hozzánk a bolygó, ezen időszak alatt pedig szabad szemmel is látható lesz, ahogy Napunk szépen megvilágítja az égitest narancssárga-rozsdaszínű felszínét - a piciny sarki jégsapka ráadásul éppen felénk néz majd. A Mars vörös izzása élesen szemben áll majd a közeli Spica csillag kék-fehér fényével, fényessége pedig eléri majd a Jupiterét.

A bolygóra egyébként szeptember folyamán két űrszonda is elindul, hogy további adatokat gyűjtsenek. Az indiai Mars Orbiter Mission (MOM) célja a metángáz keresése, míg a NASA MAVEN projektje keretében a légkör felső részeiben molekulákat gyűjtenének be, azok további tanulmányozása céljából.

Az amerikai ügynökség LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) névre hallgató szondája éppen ezekben a napokban készül utolsó útjára, amely a Holdba történő becsapódással ér véget. Az egység tavaly szeptemberben indult el, azóta a Hold exoszféráját, vagyis a "légkör" legfelső részét és az ott található port tanulmányozta, a küldetést a szakemberek sikeresnek minősítették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #13
    Aki Marsot akar látni földközelben, az készüljön 2018.07.27.-re, amikor is nem sokkal fog lemaradni a 2003-as földközelségtől ( 57,5 millió km. szemben a 2003-as 55,5-tel és a jelenlegi 92,8-cal) Forrás: MCSE: http://www.mcse.hu/2003-augusztus-a-mars-nagy-napjai/
    (Megjegyzés: Az Origo-n a maximális földközelség dátuma is, valamint a távolság is kicsit más, mint amit az MCSE 2003-ban kiszámolt.)

    És itt írja, hogy 70x-es nagyítással látjuk akkorának a Mars korongját, mint Holdunkat puszta szemmel.
  • Vol Jin #12
    Én attól kapoj röhögőgörcsöt, amikor vasárnap bemondja a jós, hogy a héten most van utoljára, és nem tudja mikor lesz legközelebb, majd hétfőn feltűnik a képernyőn.

    Eleve mekkora blamázs, hogy nem tudja mikor lesz, amikor tuti, hogy egy hónapra meg van a beosztás a "műsorban".

    Tudod mi volt a legnagyobb égés? Amikor azzal jöttek, hogy most egy rendkívüli hétvége van, mert ebben a hónapban öt teljes hétvége van. Öt péntek, öt szombat, és öt vasárnap, és ilyen 700 évenként fordul elő, és ez az utolsó ilyen hétvége a hónapban. Na ezt egy kolléganőm is mondta, hogy milyen hétvége volt.

    Rögtön kontráztam neki, hogy ehhez csak annyi kell, hogy 31 napos hónap legyen, és ebből 7 van egy évben, továbbá elsejének péntekre kell esnie, ez meg minden hetedik ilyen hónap. Szóval nagyjából évente van ilyen, azaz előfordulhat, hogy kettő is, ha az egyikben kimaradt. Nem is értette mit mondok, és azt mondta, hogy tévében volt, hogy ilyen 700 évente fordul elő. Ekkor elővettem a telefont, és a naptárban lapoztam, és négy-öt ilyen hónapot mutattam neki pár éven belül. Látta, de akkor is azt mondta, hogy a jós ezt mondta és kész.
  • KopaszIsten #11
    Ez még erre ment: "...és ezt a jós is megmondta a tévében, hogy éppen most ezért tud százezermilliárdszoros pénzenergiát küldeni. "
  • KopaszIsten #10
    Vol: :D
  • Vol Jin #9
    "És ez 2003-ban sem volt máshogy, a Mars-Föld távolság legnagyobb és legkisebb értéke között kb. 10% különbség van, szóval amikor a legközelebb van a Földhöz akkor az csak annyit jelent hogy nem egy ötforintos kétharmada, hanem 10%-al nagyobb mint egy 5 forintos kétharmada..."

    Nagyobb azért az 10%-nál.

    A pályája 1,52 Nap-Föld távolságon helyezkedik el. Amikor a nap Túoldalán van 2,5 Cse-re van, amikormikor meg Földközelben van 0.5 Cse, tehát a két távolság aránya 5:1, azaz ötször akkorának látszik Földközelben, mint amikor legtávolabb van.
  • torreadorz #8
    Nekem viszont van nagy(obb) távcsövem, 20 centi átmérőjü ami itthon már egész jónak számít amatőr szinten (30 centisnél nagyobb szinte alig van, és 30 centis is csak elvétve).

    400x nagyításon a Mars mérete kb. egy 5 forintos kétharmada. Látszik a jégsapka meg egy sötétebb és egy világosabb "kontinens", de ennyi. Szóval senki ne rohanjon távcsövet venni hogy ő majd akkorában nézi mint a Holdat szabad szemmel.
    Ahhoz nem is tudom hány ezerszeres nagyítás kéne, amihez meg jópár méter átmérőjü távcső (lévén a fény mennyiség negyedelődik a nagyitás duplázásával).

    És ez 2003-ban sem volt máshogy, a Mars-Föld távolság legnagyobb és legkisebb értéke között kb. 10% különbség van, szóval amikor a legközelebb van a Földhöz akkor az csak annyit jelent hogy nem egy ötforintos kétharmada, hanem 10%-al nagyobb mint egy 5 forintos kétharmada...
  • xyl #7
    "...akkora lesz a Mars, mint a Hold." A hír igaz. Csak annyi maradt le a 2003-as fordításból, hogy az angol eredetiben még az állt, hogy távcsövön át, 75-szörös nagyítással látszik a Mars akkorának, mint szabad szemmel a Hold.
    Lásd: http://www.mcse.hu/vaklarma/
    Egyébként akkoriban én is nézegettem távcsővel, de csak annyival javult a helyzet, hogy láttam, hogy nem csak egy pont, hanem egy fényes korong. A távcső nagyítását nem tudom, de nem lehetett túl sok.
  • Vol Jin #6
    Jó, de az csak azért volt, mert együtt állt a Föld a Mars a Hold a Niburuval, és a gravitációs lencsehatás felnagyította a Jupiter légkörén áthatoló fényt. És az nagyon ritka esemény, mint amikor egy hónap hétfővel kezdődik, és ezt a jós is megmondta a tévében, hogy éppen most ezért tud százezermilliárdszoros pénzenergiát küldeni.
  • NEXUS6 #5
    A múltkori földközelségnél terjedt el az a baromság, hogy akkora lesz a Mars, mint a Hold.
    XD
  • ZsL #4
    100x-os nagyítású távcsövet bárki vehet magának, az még nem kerül milliókba...
    Sőt: házilag is szerkeszthető, ha a szükséges minimum 2 optikai elem (egy "objektív", meg egy "okulár") előkerül a házi kacattárból, vagy sikerül beszerezni.
    Lásd még: www.mcse.hu