Gyurkity Péter

Fatwa tiltja a muszlimok marsi utazását 

Iszlám vezetők egy csoportja szerint az egyirányú marsi utazás az öngyilkossággal egyenértékű.

Egyre konkrétabban merül fel a szaksajtóban a Mars-küldetések beindítása és az esetleges kolonizáció, amely az első körben természetesen igencsak apró méretekben mehetne végbe. A kockázat óriási, néhány vallási vezető pedig egyenesen öngyilkosságnak tartja az utazást, emiatt az abban történő részvételt meg is tiltották a követők számára.

Az Egyesült Arab Emirátusokban működő GAIAE (General Authority of Islamic Affairs and Endowment) szerint a küldetésre vállalkozók nem kerülhetik el Allah igazságát, mivel a Mindenség teremtőjének figyelmét még az egyes atomok sem kerülik el, hiába utaznának tehát a szomszédos bolygóra, ott ugyanúgy ítéletet mondanak majd felettük, mielőtt megkezdik túlvilági életüket. A testület szerint az egyirányú utazás komoly veszélyt jelent a résztvevők életére, ez pedig ellentétes az Iszlám előírásaival, hiszen a lépés gyakorlatilag az öngyilkossággal érne fel. Éppen ezért nemcsak a jelentkezést, de a kezdeményezés népszerűsítését is megtiltják a követőknek, annak ellenére, hogy a hírek szerint immár több mint 500 szaúdi és egyéb közel-keleti illetőségű személy jelentkezett önként.

A vallási vezetőknek annyiban mindenképpen igazuk van, hogy a kockázatot nem lehet lebecsülni. A marsjárók ugyan víz nyomait találták a bolygón, emellett azonban egyes mérgesgázok is előfordultak a leletek között, a vízfolyamok létezését pedig továbbra is kétkedés övezi. Amennyiben a küldetés résztvevői mégis elegendő élelmet és ellátást tudnának biztosítani maguknak, az állandó bezártság és a lekorlátozott környezet komoly pszichikai hatásnak tenné ki őket, a nagy távolság miatt pedig a mentőakciók indítása szinte reménytelen vállalkozás lenne - legközelebbi embertársaik 34-250 millió kilométerre lesznek tőlük.

A Mars One szervezet mindenesetre közleményben reagált a fatwa meghirdetésére, ők az arab történelemben gyakran előforduló korábbi felfedezők példáját említik meg (ilyen utazókból meglehetősen sokat találunk a történelemkönyvekben, a magyarokról például már a 10. században született arab leírás, és a későbbiekben is többen megfordultak a Kárpát-medencében), a Mars meghódítása pedig ezen hagyomány folytatásaként lenne értelmezhető. Érdekesség, hogy a jelentkezőknek mindössze 38 dollárjába kerül a lépés, ám a teljes projekt mintegy 6 milliárd dollárt emésztene fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #114
    "Csakhogy a kommunizmus alaptézise a centralizáltság, "
    mindenki egyenlő. Ez nem centralizáltság. Bár tekinthetjük annak is ui. mindíg vannak egyenlőbbek a többinél. Ez pl. a menyországra is igaz. Isten színe elött mindenki egynelő, akár csak a kommunizmus alap tézisében, DE az angyalok azok feljebb állnak az embernél, no meg ott az Isten maga. Analógi: ember = proli, angyalok = pártban vezető pozitciót betőltő arcok. Isten = főtitkár.
  • Xellos999 #113
    "Komolyan, milyen felelős döntést várunk olyanoktól, akik mesére építik a világképüket?"

    Miért? Régebben nagyon jól működött a dolog, keresztes háborúk, boszorkányüldözések... jah, nem.
  • Zero 7th #112
    Tudod az a baj, hogy egyik irányból ha valaki komolyan vesz egy egyértelműen fiktív, kitalált történetet, akkor azt elmebetegnek tartjuk, másfelől meg ha valaki komolyan vesz egy másik, egyértelműen fiktív, kitalált történetet, akkor arra meg nem mondhatjuk, hogy elmebeteg, mert tiszteljük a vallásosokat.

    Hát a faszt, ideje lenne kimondani, hogy mindkettő ugyanaz a kategória, ugyanaz a delirizálás, a valóságtól elszakadás.

    Ha már utópisztikus rendszereket vázolgatunk itt egymásnak, én bedobnék egy olyat, hogy nem lehetne azt bevezetni, hogy aki bármilyen bizonyítékok nélküli állítást elhisz, az mentesüljön a szavazás megterhelő feladata alól?
    Komolyan, milyen felelős döntést várunk olyanoktól, akik mesére építik a világképüket?
  • ostoros #111
    A kommunizmusnak nem alaptétele a centralizáltság.
  • Vol Jin #110
    Csakhogy a kommunizmus alaptézise a centralizáltság, és pont ezért nem lehetett soha sikeres. Nem azért, amiért sokan mentegetik az eszmét, hogy az milyen szép, csak az ember gyarló... Nem, egyszerűen belekódolt a sikertelensége.
  • ostoros #109
    Én talán nem azt mondtam hogy decentralizáció kell? Olvassatok vissza.
  • ManoNegra #108
    Az újszövetségi rész is teli olyasmivel, ami szöges ellentétben áll a "könyörületes és megbocsátó" istenképpel

    Felsorolnál párat?

    Zero 7th #105 A Star Trekkel kapcsolatban én is teljes mértékig tisztában vagyok hogy kitaláció, tehát ebben nem különbözünk. Az istenhit más téma, valahogy úgy vagyok vele, hogy sokkal inkább hiszem a létezését mint a nemlétét. Azt persze nem tudhatom hogy konkrétan milyen formában létezik, de ha valaki ebben az irányban is érdeklődik, akkor megkerülhetetlen a vallások tanulmányozása. Az a vita pedig nem lehet konstruktív, ahol az egyik fél teljes elutasítást mutat.
  • Vol Jin #107
    +1
  • Vol Jin #106
    Azért elég sokszor kiderül egy széljobberről, hogy látens kommunista.

    Ha nem kellene az országoknak versenyezni egymással, akkor sem lehetne megvalósítani a kommunizmust. Illetve lehetni lehetne, csak szarabbul működik, mint a kapitalizmus.

    Egyszerűen döbbenet, hogy 24 évvel a rendszerváltás után még mindig nem képesek emberek felfogni, hogy a kommunista eszme egy totális, működésképtelen zsákutca. Ráadásul a széljobberekre a legjellemzőbb ez a téveszme, akik fűt-fát lekommunistáznak.

    És nem az emberek meg az önzés miatt, hanem rendszerszinten kódolt a működésképtelensége. A gazdaság csak akkor működik hatékonyan, ha a döntési mechanizmusok nem centralizáltak. A központnak csak a játékszabályokat kell rögzíteni.
  • Zero 7th #105
    Tökéletesen ugyanaz a kategória a kettő, csak az az apró különbség, hogy mi nem hisszük, hogy a Star Trek igaz.