Berta Sándor

Kiszűrné az illegális Windowsokat a Microsoft

A redmondi cég a következő napokban egy frissítést tesz közzé a Windows Activation Technologies modulhoz, hogy így szűrje ki az illegális másolatokat.

A Windows Activation Technologies a Windows 7 része, ez a szoftvermodul felel az operációs rendszer aktiválásáért és a licencek ellenőrzéséért. Joe Williams, a Microsoft Genuine Windows részlegének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a program több mint 70 ismert különböző illegális aktiválási módszert ismer fel. A megoldás idővel minden Windows 7 változatra feltelepíthető, annak ellenére, hogy először csak a Home Premium, a Professional, az Ultimate és az Enterprise verzió tulajdonosainak lesz hozzáférhető.

A frissítés február 16-tól a microsoft.com/genuine oldalról, február 17-től pedig a Microsoft letöltő központján keresztül lesz letölthető. Február végétől pedig a Windows Update szolgáltatáson keresztül minden Windows 7-est futtató számítógépre felkerülhet. Érdekesség ugyanakkor, hogy a frissítés nem kerül bele a Windows Server Update Services (WSUS) rendszerbe.

Williams hozzátette, hogy a szoftvereredetiség-ellenőrző modul letöltése és telepítése teljesen önkéntes alapon történik és a Microsoft azzal próbálja meg meggyőzni az illegális szoftverkópiákat használókat, hogy így egy biztonságosabb rendszerhez juthatnak, mivel a másolt változatok gyakran tartalmaznak kártevőket. Bárki dönthet úgy, hogy nem tölti le és telepíti fel a frissítést, de akik már letöltötték, azok is bármikor eltávolíthatják. A Microsoft közlése szerint az illegális kópiák esetében ugyan meg fog jelenni egy figyelmeztető ablak, de az operációs rendszer maga - a fekete háttértől eltekintve - használható marad.


A szakember szerint azért változtattak a korábbi megoldáson, mert az a felhasználók, a cégek és a kormányok visszajelzései szerint is túl szigorú volt és most kipróbálnak egy új módszert. Williams végül közölte, hogy realisták és pontosan tisztában vannak azzal, hogy aki eddig is illegális operációs rendszer változatokat használt, az ezután is meg fogja találni ennek a módját. A frissítőmodul egyébként 90 naponként vizsgálja át a rendszert és mindig letölti az aktuális változatait, hogy felfedezze a legújabb illegális aktiválási módszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • item #310
    Frankó,hogy megy neked ez a betonstabil hackintosh, nekem nincs idegzetem kínlódni ezekkel a "kekszekkel" (kext).

    Egy ideig lesegettem,de aztán letettem róla,a munkaállomásom megmarad legal win 7 ultimate-val és vettem egy új mini-t snowleoval telepítve. Amit osx alatt akarok használni arra ott a mac,ami pedig jobban megy win seven alatt arra meg ott a PC. Ja és persze a játékok miatt is a munkaállomást használom,nem pedig a bootcamp-et a minihez. Mondjuk nincsenek is egy súlycsoportban.
  • Ulkesh #309
    "Ennyi idő alatt talán én is megszoknám az X sajátos mouse ballistics-ét"

    SteerMouse-t használok, semmivel sem különbözik az egér mozgása a Windows-os megoldáshoz képest.

    "Kísérleteztem én is, de mivel melózom a gépen, azt sem igazán tolerálom, ha mondjuk 160h/hiba arányt prrodukálna a túlhajtás."

    Én is munkára használom és a beállítás óta egyetlen hiba nem fordult elő (lassan 5 hónapja).

    "Másrészt ez felveti azt is, hogy esetleg custom kernel + kext-ek miatt "csal" az MB timer."

    Az lehet, de a kezemben tartott stopperórára nincs hatása :D
    Már írtam, hogy több tesztet végeztem és ezek zömét kézzel mértem, mert egy videókonvertálás, fájlok tömörítése stb. esetén nincs más lehetőség.

    "Mióta másodszorra raktam fel a SnowLeo-t borzasztó instabil lett: a Safari is képes kernel-halált előidézni. És nem emlékszem először mit hack-eltem, hogy stabil legyen. Gyári 10.6.0 DVD-ről raktam fel. Te milyen distrib.-et használsz? Van már nem hivatalos?"

    Safarinál nekem semmit nem kellett hackelnem…

    Az én rendszerem nem lett telepítve :D
    Egyszerűen kivettem a Mac Pro rendszerlemezét, beraktam egy firewire rack-be és egy Hackintos-os MSI Wind alól bemásoltam az akkor aktuális kext-eket és telepítettem a Chameleon-t. Aztán beraktam a gépbe és bebootoltam.
    Elsőre ment minden tovább, ahogy a Mac Pro-n abbahagytam. Azóta ezt a rendszert frissítgetem.

    Egyébként csináltam egy backup rendszert egy külső vinyóra azt ezzel a megoldással készítettem:
    http://www.insanelymac.com/forum/index.php?s=2a11c158c005bc75b2c04e6a5e721b65&showtopic=185097

    Nem hivatalos distrib biztos, hogy van, mert a Wind-hez töltöttem le (SnowyWind), gondolom egyéb nem hardverhez kötődő megoldások is készültek már.
  • throwthisaway #308
    "7 éve használok OSX-et "
    Ennyi idő alatt talán én is megszoknám az X sajátos mouse ballistics-ét.
    http://db.tidbits.com/article/8893

    "Nálam azért rendesen finomhangolva van a gép, egyrészt 1600-on jár a memória, másrészt optimalizált kernel..."
    Kísérleteztem én is, de mivel melózom a gépen, azt sem igazán tolerálom, ha mondjuk 160h/hiba arányt prrodukálna a túlhajtás.
    Másrészt ez felveti azt is, hogy esetleg custom kernel + kext-ek miatt "csal" az MB timer.
    Eldönthetné egy "genuine" Mac Pro tulaj tesztje.
    A CB chart-ja szerint a géped a 3.2-es 960-assal van egy kategóriában...

    "4,2 GHz-ig tudok felmenni a Zalman léghűtéssel... "
    Ez akkor egy jó szériának tűnik.
    Erről még annyi jutott eszembe, hogy esetleg korai szériás 920-as, és ott még nem volt lock-olva a QPI link rate, és annyira van állítva, mint a 960-asnál.

    (Ez már tényleg OFF:
    Mióta másodszorra raktam fel a SnowLeo-t borzasztó instabil lett: a Safari is képes kernel-halált előidézni. És nem emlékszem először mit hack-eltem, hogy stabil legyen. Gyári 10.6.0 DVD-ről raktam fel. Te milyen distrib.-et használsz? Van már nem hivatalos?)

  • Ulkesh #307
    "Nálam a dokkra kerül egy ikon egy alkalmazás (akkor is, ha több ablak lett minimze-olva)."

    Csak halkan jegyzem meg, hogy jobb gomb a futó alkalmazás ikonjára és a felugró menüben felsorolja a nyitott ablakokat, ott is ki lehet választani.

    "Jó de akkor jövök rá, hogy rossz helyre kattintottam, amikor eltünt a menü és egy ideje várom történjen már valami"

    Hát nem tudom, egész egyszerűen most láttam először ilyet mikor írtad, 7 éve használok OSX-et de még egyszer sem fordult elő, hogy ez gond lett volna.

    "Ugye, hogy mennyire nem triviális néhány számról messzemenő következtetést levonni? "

    Ezért írtam, hogy igazából a szintetikus tesztek engem sem érdekelnek.
    Ellenben mikor egy videókonvertálás, zip/rar tömörítés, Photoshop filter, Maya rendering stb. közel fel annyi idő alatt elkészül, az már kicsit beszédesebb.

    "i920 szintén /w 6Gb1333@1066, minden alapbeállításon hagyva."

    Nálam azért rendesen finomhangolva van a gép, egyrészt 1600-on jár a memória, másrészt optimalizált kernel és jó alaposan kiválogatott és letesztelt eszközmeghajtók és kernel extension-ök vannak illesztve a rendszerbe. Így ezt a teljesítményt beton stabil működéssel együtt tudom élvezni :D
    (Igazából 4,2 GHz-ig tudok felmenni a Zalman léghűtéssel instabilitás nélkül, 4,5 GHz-nél már előjönnek hibák és fagyások mert ahhoz már komolyabb feszültségemelés és hűtés kéne, annyit meg nem ér meg a dolog.)
  • throwthisaway #306
    "A minimize-olt ablakok szépen felsorakoznak alul az expose-n."
    Az Apple-nél is érezhették, hogy itt valami nem kerek: kipróbáltam, a SnowLeo-nál már javítottak rajta, ott nálam is úgy működik.
  • throwthisaway #305
    "A minimize-olt ablakok szépen felsorakoznak alul az expose-n."
    Nálam a dokkra kerül egy ikon egy alkalmazás (akkor is, ha több ablak lett minimze-olva).
    "Kivéve, ha nyitva van 20-30 ablak..."
    Igen, ezért lehet átméretezni.

    "Egyszerű, ha rossz helyre böksz, akkor nem kapsz visszajelzést..."
    Jó de akkor jövök rá, hogy rossz helyre kattintottam, amikor eltünt a menü és egy ideje várom történjen már valami és akkor kell rájönnöm, hogy nem azért tűnt el a menu, mert kiválasztottam valamit, hanem azért, mert nem sikerült.

    " sírógörcsöt tudnék kapni,"
    Erre pl. van feature a W7-ben már. De nekem tikkelne a szemem, ha mondjuk a VS2008-at a Win nem lenne hajlandó fullscreeen-re rakni.
    "Milyen gépen teszteltél? "
    i920 szintén /w 6Gb1333@1066, minden alapbeállításon hagyva. Én is többször mértem. Az alatt lévő chart-on is kb. ott szerepel atöbbi gép között ahol lennie kéne.
    Ugye, hogy mennyire nem triviális néhány számról messzemenő következtetést levonni? :)
  • Ulkesh #304
    Jut eszembe ráadásul ez most úgy lett mérve, hogy csak 6 GB RAM van a gépbe, mert a másik 3x2 GB-ot kölcsönadtam haveromnak, mivel az ő Corsair kit-je hibás lett.
    (Bár ennek talán csak az OpenGL tesztnél lehet jelentősége, de ha visszakapom, akkor meglesem, hogy lesz-e különbség.) :)
  • Ulkesh #303
    "- Meg van nyitva egy kupac alkalmazásom, egy kupac ablakkal.
    - Át akarok váltani az aktív alkalmazás ablakáról egy másik alkalmazás valamelyik ablakára.
    - Ehhez a következő döntési folyamatoknak kell lezajlani:"

    Nos én megnyomom az egeremen az expose-hoz rendelt gombot és kiválasztom a kívánt ablakot, két mozdulat.

    "Expose: lehet, hogy itt nem találom az ablakot, mert minimize-olva lett. "

    És ez miért is probléma?
    A minimize-olt ablakok szépen felsorakoznak alul az expose-n.

    Screenshoot

    "Windows (>=95):
    1. Rákattintok a taskbar-on az alkalmazásra."

    Kivéve, ha nyitva van 20-30 ablak és nem tudod, hogy mi micsoda a taskbar-on, mert még a feliratok sem férnek ki :D

    Windows 7-nél meg ugyanaz lesz a helyzet, mint OSX-en, mert ugyebár ott is csak az alkalmazás látszik a taskbar-on, a nyitott ablakok kiválasztásához rá kell bökni és kikeresni a felugró listából. Sok ablak esetén ez sem éppen kényelmes megoldás :D

    "véletlenül egy sub-menu, sub-menu-jében az elválasztó csíkra kattintok: eltűnik az egész menu, mintha kiválasztottam volna valamit, kezdhetem előlről.."

    Egyszerű, ha rossz helyre böksz, akkor nem kapsz visszajelzést (nem válik inverzzé a menüpont), ergo nem engeded fel az egérgombot, hanem továbbmozdulsz, míg eltalálod amit akarsz és ott engeded fel.

    "Az egy helyen átméretezhető ablak"

    Ez lehet, hogy zavar pár embert, engem nem. Egyszer beállítok egy ablakot és megjegyzi, többet nem inzultálom :D

    "A teljes képernyőre nagyított alkalmazás nem teljes képernyőn jelenik meg."

    Ma már nem nagyon van létjogosultsága a teljes képernyőnek, sírógörcsöt tudnék kapni, mikor azt látom, hogy Windows alatt a 24"-os kijelzőn is teljes képernyőre nyitja valaki a böngészőjét és a kép közepén csíkban ott a tartalom, két oldalt meg vakít a fehér senki földje.
    Nekem tökéletesen megfelel, hogy az ablak tartalma alapján nyitja max méretre az ablakot a rendszer.

    "Tiszta Linux feeling volt, amikor google-öznöm kellet, hogy hova rejtették a DVD író tool-t. (Teljesen logikus, hogy a Disk Utility-be kell rakni közvetlenül a format mellé"

    Ja kérem, nekem inkább egyszerűbb a Finder File menüjéből létrehozni egy burn foldert és egy kattintással kiírni a tartalmát.
    Lemezkép kiírására meg teljesen logikus, hogy a lemezkezelőben keressek eszközt, de nem vagyunk egyformák :)

    "Többet gondoltál bele a mondatba, mint amit jelent. (én pl. megnéztem volna, hogy fut-e valami aktív process, ami belejátszhat az eredménybe, nem bonyolult…"

    Ez egy teljes teszt volt, 4-5 alkalmazást, 2 tesztprogramot és több műveletet teszteltem, minden tesztet 5-ször végeztem el. Nem ex/has történt a mérés.

    "Ezek gyakorlatilag hibahatáron belüli eltérések. Magyarul te rosszul mértél (, de ez téged nem is zavar.)"

    Én inkább arra tippelnék, hogy mivel minden esetben ennyivel jobb eredmény született, hogy nálad van hiba.

    Milyen gépen teszteltél? Nekem 2,6 GHz-re állítva (200x13) ez jött ki:

    Valami nálad OSX alatt nagyon el van keverve.
    Most nincs fent natív Windows a gépen (csak VMWare alatt), így Win-es eredményt nem tudok mérni.

  • throwthisaway #302
    "Még FX5200-vel is megy a hardveres gyorsítás azon része ami az ablakkezelésért felel"
    Pontosan ezért írtam, hogy "inkább". De, látom te is vágod hogy az ablakkezelés azért korántsem fedi le a Quartz hardware-es feature-eit.
    Az exposé elég hamar letiltódott, amikor egy Radeon 9600/128Mb-még jónak számított. Képzelem mit alkot 32Mb-val.

    "Az előző hozzászólásodat tekintve nézzél még meg pár videót, mert amit eddig láttál kevés lehetett :D"
    Abban egyetértünk, hogy meglehetősen esztétikus az OSX. Nem is erről szólt az a mondat. De akkor leírom konkrétan, hogy mire gondoltam (ha érdekel, ha nem :) ):
    - Meg van nyitva egy kupac alkalmazásom, egy kupac ablakkal.
    - Át akarok váltani az aktív alkalmazás ablakáról egy másik alkalmazás valamelyik ablakára.
    - Ehhez a következő döntési folyamatoknak kell lezajlani:
    1. Végigtekintek a Dock-on, kiválogatom, hogy melyik alkalmazás fut és melyik van csak bedockolva.
    2. Rákattintok. Konstatálom, hogy még mindíg nem látom az alkalmazást, vagy nem azt az ablakot.
    3. Itt kétfelé ágazik a döntési folyamat:
    3.a. Expose: lehet, hogy itt nem találom az ablakot, mert minimize-olva lett.
    3.b. Emlékeimből felidézem, hogy vajon minimize-oltam-e az ablakot és elkezdem keresni a Dock azon részén ahol a minimázie-olt app.-ok ikonjai vannak.
    4. Megtalálom, rákattintok, előugrik. De nem ezt az ablakot kerestem.
    5. Mindegy mostmár helyben vagyok aktív az alkalmazás, elkezdhetem keresni a Window menüjében a Caption-ök alapján...
    -----------------------------------------
    Windows (>=95):
    1. Rákattintok a taskbar-on az alkalmazásra.

    És tulajdonképpen ilyen problémáim vannak tucatjával.
    - véletlenül egy sub-menu, sub-menu-jében az elválasztó csíkra kattintok: eltűnik az egész menu, mintha kiválasztottam volna valamit, kezdhetem előlről... :-/ (+Sikerült azonos méretűre gyártani a csíkot a menüpontokkal, hogy még nagyobb eséllyel kattinson az ember oda.)
    - Az egy helyen átméretezhető ablak, az köztudott flaw./mouse ballistic detto.
    - A teljes képernyőre nagyított alkalmazás nem teljes képernyőn jelenik meg.
    - Tiszta Linux feeling volt, amikor google-öznöm kellet, hogy hova rejtették a DVD író tool-t. (Teljesen logikus, hogy a Disk Utility-be kell rakni közvetlenül a format mellé. :) )
    A windows-nál megszokta az ember hogy, a kontextusból eredő gyakran használt funkciók ott vannak pár száz pixelre a kurzortól, gyakran több módon is elérhetően. Itt ez nyilvánvalóan nem volt szempont.
    - File dialog: szintén könnyen megszokja az ember, hogy win alatt, ahol fájlok megjelenhetnek ott mindent lehet csinálni velük, amit az explorerben is. (OSX: no way!)
    (- Az meg röhej, hogy az FC4 Express képes és egy szálon, ráadásul a UI thread-ben exportálni videot.)

    Nem nagy probléma egyik sem, de egy pici kis frusztrációt okoz minden minden ilyen kellemetlenség, amitől egy picit gyengébb munkát fogok végezni, egy picit kényelmetlenebbül érzem magam, és ez a nap végére összeadódik.

    "Bocsi, de azt nem várod el, hogy ki is javítsam a Windows-t, hogy ne legyen ennyivel lassabb?"
    Többet gondoltál bele a mondatba, mint amit jelent. (én pl. megnéztem volna, hogy fut-e valami aktív process, ami belejátszhat az eredménybe, nem bonyolult...) Amúgy nem is értem, hogy milyen logikai bukfencek árán sikerült eljutni ahhoz, hogy az MS a hibás.

    "Magasról teszek rá, hogy mit hív meg"
    Ezzel ugyanazt mondod, mint amire reagáltam.
    ("Nem érdekel, hogy nincs igazam, akkor is igazam van, ha nincs igazam.")
    Csak ezzel értéktelenné válik az a néhány szám, amire a véleményedet próbálod alapozni. Ezzel meg az álláspontod válik értelmetlenné.
    A kedvedért lefuttattam én is CB-et.
    (Hogyan fogalmazzam meg, hogy mennyire nem lepődtem meg az eredményeken.)



    Ezek gyakorlatilag hibahatáron belüli eltérések. Magyarul te rosszul mértél (, de ez téged nem is zavar.)




  • Ulkesh #301
    "nagyon gyors géped van ezt látom,nagyobbat már ki sem tudtál volna írni,csak azt nem értem a faluban valami versengés folyik nálatok?
    mit csinálsz te azon a gépen?"

    Grafikával és DTP-vel foglalkozom főleg.
    A 12 GB soknak tűnik, de mikor egy megnyitott Photoshop munkaállomány néha önmagában eléri a 6-8 GB-ot és még mellette nyitva van Illustrator, Indesign, Bridge, Acrobat meg egy csomó alapprogram (Mail, Safari, Adium, Forklift, iTunes, iWork stb.), akkor ez a minimum és néha még kevés is.

    "Már csak azért ,mert nekem amin van, sem tudom kihasználni ...sok egy kicsit!"

    Ez a te problémád :D

    Nekem meg ez is kevés néha, ha nem lenne a pénztárcámhoz képest olyan drága a 2 procis Mac Pro, akkor az lenne az asztal alatt és az talán már olyan gép ami minden esetben elegendő lenne :D