MTI

A Windows 7-tel a Linux is előretörhet

Amerikai szakértők szerint a Windows 7-es operációs rendszer megjelenése meg fogja erősíteni a Microsoft uralkodó helyzetét az asztali számítógépek és laptopok üzleti célú forgalmazásában, de az egyik rivális, a Linux támogatói is sikerekben reménykednek.

A USA Today című napilap hétvégi cikke szerint azt senki nem várja, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer felváltja a Windowst a nagy szervezeteknél. A Linux nem tudott teret nyerni ebben a körben akkor, amikor a cégek döntő többsége nem hajtott végre szoftverfejlesztést a Windows Vista 2007-es piacra dobása után. Szakértők szerint azonban a globális programozói közösség által gondozott ingyenes Linux most előretörhet az 50-100 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál. Az IBM, amelynek Lotus Symphony programjai kitűnően működnek linuxos környezetben, már évek óta arra ösztönzik a vállalatokat, hogy a windowsos rendszereket váltsák fel linuxossal. A Google Android okostelefonja szintén Linux alapú technikával működik.


A lap szerint az amerikai vállalatok többsége átugrotta a Windows Vista fejlesztési fokozatot, kitartottak a népszerűbb Windows XP használata mellett. A csütörtökön forgalomba került Windows 7-esre történő váltáshoz a legtöbb cégnek számítógépeket kellene cserélni, miközben szakemberek rámutatnak: sok kiscégnek nincs szüksége újabb, még erősebb komputerekre, amikor egyre népszerűbbek a Google Docshoz hasonló, webalapú programok. Az IBM a napokban elkészült reklámjában arról győzködi a vállalatokat, hogy jelentős megtakarítást érhetnek el, ha áttérnek a Linux operációs rendszerre. Sheri McLeish, a Forrester Research üzletiszoftver-elemző cég munkatársa szerint a szervezetek mindenképpen válaszút elé kerültek, akár a Windows 7-est, akár a Linuxot választják. Szerinte utóbbi már olyan érett technológiát képvisel, amely megfelelő alternatívát nyújt.

A Gartner számítástechnikai piaci elemző cég szerint azonban az IT-technikai fejlesztést végrehajtó cégek 66 százaléka a Windows 7-essel felszerelt gépeket választja. Charles Smulders elemző szerint a cégek többsége eddig hagyományosan a Windowst részesítette előnyben a Linuxszal szemben. Rich Reynolds, a Windows operációs rendszer egyik fejlesztési igazgatója hangsúlyozta: a Windows 7-es megalkotásakor messzemenőkig figyelembe vették a kis- és középvállalatok visszajelzéseit, olyan rendszert hoztak létre, amely időt és pénzt takarít meg nekik.

Jim Zemlin, a Linux Foundation vezérigazgatója szerint az ingyen hozzáférhető, nyílt forráskódú rendszer azonban jobban megfelel a pénzszűkében levő vállalkozásoknak; mint fogalmazott, "a Linux fiatalabb és olcsóbb, mint a Windows, s mi türelmesek vagyunk".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #86
    Ha te csináltad a képet, akkor hatalmas fail! Végig mehetnék a pontokon, de nekem sajnos nincs annyi időm, mint neked. Mellesleg érdekes, hogy ami a linuxban feature az a windowsban parasztvakítás:) Vagy pl a windows explorer öszehasonlítása a firefox-szal:):)

    A hab a tortán viszont a kép linkje:
    http://escortgirls.uw.hu/t/win7.jpg

    lol
  • Flang3r #85
    A Windows 7 szolgáltatásai

  • Flang3r #84
    a google alkalmazások , márami a webes felületű rendszereket illeti, LEHALLGATHATATLANOK, mivel te is vagy bárki, regisztrálhat és használhat gmail-os fiókot, a TOR hálózat segítségével... innentől pedig buktad az egészet, az MS viszont igenis lehallgatHAT és megfigyelHET, amikor csak akar.
  • Flang3r #83
    Latency ide vagy oda, az általam leírtak a gyakorlatban is működnek , amint azt magad is láthatod...
  • Laurion #82
    "Egy idő után a páciens már önmagától kívánja a vindózt. Nem is tud élni nélküle."

    Nem azért, mert a Windows jó, mert azon futnak a legnépszerűbb játékok és egyéb programok, és a legfelhasználóbarátabb oprendszer - hanem azért, mert furmányosan beetették. Gratulálok a gondolkodásmódodhoz.
  • mamo33 #81
    Akár hiszed akár nem, Magyarországon kívül is van még vagy 200 ország! Sőt, vannak tőlünk nagyobbak is! És képzeld, ott is dolgoznak pc-n! Nem is gondoltad volna, mi ?!
  • Epikurosz #80
    Jaj, de szeretnék magamból kiindulni.

    A lefizetés nem úgy müxik, hogy éjjel 1-kor találkoznak egy külvárosi kriptájában, és átadak egy pecsétes borítékot, hanem finom módszerekkel, betetéssel.

    Egy idő után a páciens már önmagától kívánja a vindózt. Nem is tud élni nélküle.
  • Laurion #79
    Ja, szóval le vannak fizetve. Mondtam én :) Valahogy azok a cikkírók, akiknek a véleménye nem tetszik, mindig le vannak fizetve.

    Vagy a Microsoft fizeti őket, vagy a zsidók, vagy Gyurcsány... ja bocs, ő már épp nem. A világ minden pénze rájuk megy el. Be is állok számítástechnikai szakírónak.

    Hallottad már azt a mondást, hogy mindenki magából indul ki?
  • Epikurosz #78
    Igen, de nem mindig igaz.

    Ha kurvára vágysz, akkor elképzelhető, de ott sem tutti, hogy a drágább nőci csinosabb is.

    De próbálj csak a szerelmednek a menet előtt a kezébe nyomni egy borítékot...

    Az más kérdés, hogy utána rendesen, éveken, évtizedeken át fizetsz - állítólag, mert én facér vagyok:-), de sokan mondták már - az élettársadnak/feleségednek. Önként és dalolva.

    Most, hogy a vindóz és a Linux közül melyik a prosti - egyet találhatsz. :)

  • Justil #77
    "Amikor ott van a linux ingyen."

    ócsó húsnak híg a leve, hallottad már? :)