Gyurkity Péter

Eddig jól szerepel a Windows 7

Különösen a Vistához képest, amelynek felemás fogadtatása is nagyban hozzájárul az utód sikeréhez. A bevételben már nincs ekkora különbség, míg a hardvereladásokban visszaesés tapasztalható.

Az NPD Group által elkészített tanulmány a Windows 7 hivatalos megjelenését követő első néhány nap eredményeit foglalja össze, a megjelenést közvetlenül megelőző egy hét adataival, a tavaly év hasonló időszakával, valamint a Vista debütálását követő napokkal összehasonlítva. Ezekből érdekes következtetéseket vonhatunk le, miközben az összkép mindenképpen pozitív.

Első helyen természetesen az eladásokat említik meg, amelyekre az észak-amerikai piacon nem lehet panasz, ezek ugyanis több mint kétszeresen meghaladják a Vista megjelenését követő fontosabb számokat. Ez különösen annak fényében pozitív, hogy az amerikai piacon egyre kisebb szerep jut a hagyományos dobozos eladásoknak, miközben fokozatosan előretörnek a digitális letöltések. A megjelenés tehát mindenképpen sikeres, a Windows 7 saját elődjéhez képest sokkal kedvezőbb fogadtatásra talált, ami nyilván a Vistával kapcsolatos vélekedéseknek is köszönhető.

Érdekes azonban, hogy a bevétel terén már nem ilyen nagy a különbség, itt ugyanis alig 80 százalékkal sikerült meghaladni a Vista eredményét, dacára a sokkal nagyobb forgalomnak. Ez már az igen agresszív árpolitikával, a különböző kedvezményekkel és akciókkal magyarázható, amelyből az is nagyon jól látszik, hogy a Microsoft mindent elkövetett a siker érdekében. Így sem sikerült azonban biztosítani a remélt többletet a hardvereladások terén, itt csak az egy héttel, valamint az egy évvel korábbi számokat sikerült felülmúlni, miközben a Vista megjelenését követő napok PC-eladásait már nem tudták überelni. Ezzel kapcsolatban azonban rögtön meg is jegyzik, hogy január általában kedvezőbb időszaknak számít, mint október, legalábbis a hardverpiacon (a Vista ugye a felhasználók számára 2007 januárjában jelent meg, 2006 októberében csak a nagyvállalatok jutottak hozzá a szoftverhez).

Az előrejelzések mindenesetre pozitívak, itt még annak fényében is kellemes jövőt jósolnak az új operációs rendszernek, hogy az elődök (a Vista és az XP) a teljes forgalom 20 százalékát mondhatták magukénak az első napokban (október végén), ez az arány pedig jóval kisebb volt a Vista debütálását követő időszakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FefeeX #120
    Soha nem vitatkoztam ezzel, brutálisan gyorsabb, azonban messze nem annyival biztonságosabb, mint amennyire az hypolva van... Leírtam miért.
    Laptopokba, rendszernek amúgy valóban a legjobb megoldás, ha az árat nem nézed.
    Szóval nagyon sok előnye van, viszont van ezzel szemben egy nagyon nagy hátránya... Rohadt drága és nagyon kicsi a tárhely.
    Optimális esetben érdemes a rendszert SSD-n tartani, a tölteléket, adatokat, filmeket, játékokat meg a többi sallangot meg HDD-n.
    Egyrészt, mert a HDD-t többször írhatod meg mint az SSD-t (5 év nem 5 év, ez csak marketing szöveg, hogy így meg úgy, egy terület újrafelhasználása, felhasználása sokkal korlátoltabb mint a HDD esetén), másrészt meg a gatyád is rámenne egy megfelelően gyors SSD-re, harmadrészt pedig, a nagyobb állományok szekvenciális olvasásukból adódóan semmit pluszt nem kapnak az SSD-től...
  • Flang3r #119
    ha nem hiszitek hogy egy SSD a gyakorlatban bizony LÉNYEGESEN gyorsabb, akkor vegyetek bármilyen SSD-s netbookot és nézzétek meg saját szemetekkel !
  • Flang3r #118
    az SSD mindenképp jobb a winyónál

    3-4 elég nyomós érv van mellette:

    1: még a régebbi SSD-k írási/olvasási sebessége is megközelítette a gyorsabb SATÁ-s winyók szekvenciális olvasási sebességét, nemhogy a maiak... melyek meg is előzik már (nem beszélve a cilinder-pozicionálisi időt mely random írásnál lassabb volt már régen is)

    2: az SSD-nél nem lehet fragmentációról beszélni, mivel nincs, ezért az ebből adódó hátrányok eleve nem léteznek: mint pl. az hogy nem lehet csak a winyó, vagy partició 50%-át feltölteni gazdaságosan, illetve ha ezt megkíséreljük akkor idő után egyre lassabb lesz a rendszer.. stb..

    3: az SSD-kre szinte semmilyen fizikai , de főleg mechanikai erő nem hat, ezért -és különösen laptopokban- SOKKAL biztonságosabb ma már...

    4: a régebbi SSD-k átlag várható élettartama is pontosan ugyanúgy 5 év volt, mint a winyóknál, és a maiak már talán tovább is fogják majd bírni.
  • FefeeX #117
    Tudod, ilyeneket akkor olvastam, mikor a JB oldalon mászkeráltam, mégis mik az előnyei és a hátrányai. Érdekesmód se nekem, se a haveromnak nem voltak ehhez hasonló problémái (na jó, mivel ő jailbreak-elt egy időszakban, neki is volt totál fagyása, de mióta visszatért az eredeti szoftverhez, érdekesmód nincs)

    Nem egy telefonom volt, és egyik sem volt tökéletes. A 3310es nokiától kezdve az U600 samsungig mindegyiknek megvan/megvolt a rákfenéje. E50-es nokiáról nem is beszélve. Az a hiba, hogy a telefon nem elérhetőre kapcsol, és csak a bekapcs/kikapcs után áll normálra, sajna előfordult már velem vagy 6-7 telefonon. Érdekes, ha 2-3 naponta ki/bekapcsolod a telefont, egyiken sem jellemző ilyen hibák előfordulása...
  • FefeeX #116
    Hát öreg, távolról FINGOD NINCS a dolgokról. Mondtam már, úgy nyilatkozni valamiről, hogy nem is láttad még, a legnagyobb amatőrség. Tetszik nem tetszik.

    Vinyók... Ezt meg már leírták előttem is... Az általad favorizált SSD miben is jobb? Biztonságosabb? Hm, talán pár írásig igen... Aztán nem. Optikai lemez? Kuka... Milyen a meghibásodási aránya a merevlemezeknek? 1% alatt... Ez kvára nem nagy kockázat, már bocs... Az, hogy te focizol a vinyóval, és tönkreteszed, a te retardáltságod mutatja csak. Mint a régebbi ASUS így szar úgy szar beírásaid. Szakmai analfabéta vagy, aki olyan dolgokat állít, aminek a fele sem igaz. Van egy kiinduló állapot, te meg általánosítasz, és törvényeket hozol. Nagy nulla vagy apám, szakmai tudás nélkül, és megesz a sárga irigység, hogy egy év alatt nem tudsz összeszedni annyi pénzt, hogy iphone-d legyen...
    IT területen te max úgy keresel pénzt, ha átb*szod a nálad még analfabétább barmokat, hogy amit te mondasz, az úgy van, és kb a tudományod itt ki is merül.
    De akinek van egy kis szakmai képzettsége, az mind tudja ezt, és csak röhög a hozzászólásaidon...
  • FefeeX #115
    Valóban macerás, mert ott egy géphez veszed meg a szoftvert. De mivel a magyarokra is gondoltak, megoldható ez is, csak ahogy mondtad, valóban macerás :)
  • Dynamic #114
    Memória kezelésre(felszabadításra) kiváló ingyenes programok vannak. Egy gombnyomás, és voilá, máris üres a tár. Felesleges újraindítani... Mellesleg nem árt olyanokra odafigyelni, hogy ne hagyjunk nyitva több weboldalt a Safariban, mert ezt folyamatosan tárolja. Nyilván, hiszen feltételezi, hogy azért nem zártad be, mert még fogod használni. Viszont sok, több megás oldal zabálja a memóriát.

    Híváselutasítás meg - logikusan - a jobb felső(kikapcs) gomb. Persze egy gombnyomás, nem kell hosszan nyomva tényleg kikapcsolni:)
  • Balumann #113
    Azért kíváncsi lennék, hogy ez úgy mégis hány esetben előzi meg, hogy valami felkússzon a gépre amit nem szeretnénk. Ha elindítok valamit, akkor abban általában van olyan amit felakarok rakni. Ha valami kártevő van benne, akkor a védelmező programok jóesetben megállítják.
    Azt hogy a rendszergazda futási jogot ki kelljen választani 1x ha olyan a program, az még teljesen jó dolog.
  • hdo #112
    UAC nem azért van, hogy direkt basztasson ha valamit fel akarsz telepíteni, hanem hogy basztasson ha éppen _nem_ akarsz valamit feltelepíteni, de mégis fel akar kúszni. És itt kurvára nem arról van szó hogy elbaszhatsz valamit és azért kérdez rá, hanem arról hogy ne legyen a tudtodon kívül hónapokig egy adathalász bot a gépeden! Ráadásul egy secure desktopnak hívott felületet kínál jelszó beírásakor - ha erre szükség adódik - amit szoftveres keyloggerek nem tudnak logolni!

    Aki ezt nem érti meg, annak annyit üzenek hogy "lassan idd mer hideg!"!
  • Doom54 #111
    Úgy tudom az OM verziót macerás újra telepíteni új gépre,alaplapra.
    (Vagy nem lehet?)