Gyurkity Péter

Lumia 430 Dual SIM: Windows 10 70 dollárért

A Microsoft újabb olcsó készülékkel biztosítaná be a Windows 10 mobilos sikerét.

Az utóbbi időben megszokhattuk, hogy a Microsoft többnyire a belépő szinten és a középkategóriában erősíti, bővíti ki a Lumia okostelefonok családját, újabb csúcskategóriás megoldás pedig most sem mutatkozott be a nagyközönség előtt. Ennek ellenére az ajánlat vonzó lehet, hiszen gyakorlatilag a legolcsóbb útvonalat nyitják meg azok számára, akik a Windows 10-re vágynak.

Azt már korábban megtudhattuk, hogy az új, az eddig különálló vonalakat minden korábbinál jobban egységesíteni hivatott szoftver meglehetősen jól fut a különböző Lumia telefonokon, a redmondi cég azonban most egy újabb olcsó példányt mutatott be, amelynek egyik fő attrakciója a szoftver támogatása. A Lumia 430 Dual SIM névre hallgató készülék alacsony árának megfelelően szerény hardverrel érkezik, ám a vékony pénztárcával rendelkezőknek mégis vonzó lehet, hiszen egyszerre két SIM-kártya alkalmazásának lehetőségét és kedvező árat kínál. Ehhez természetesen az OneDrive online felhő-tárhely csatlakozik, amely az utóbbi időben kiemelt szerepnek örvend.


Ami a hardvert illeti, itt egy kereken 4 hüvelykes, WVGA, azaz 800 x 480 pixel felbontást támogató érintőképernyőre támaszkodhatunk, amelyet egy 1,2 GHz-en futó négymagos Snapdragon 200 chip, 1 GB RAM, egy alapesetben 8 GB-os, de a 30 GB-os OneDrive tárhely és egy legfeljebb 128 GB-os microSD kártya révén tovább bővíthető belső tároló, egy 2 megapixeles hátoldali kamera, annak 0,3 megapixeles előlapi társa, valamint egy 1500 mAh-s akkumulátor csatlakozik. A memória mérete üdvözlendő, a kamerák azonban idejétmúltnak számítanak, míg a 120,5 x 63,19 x 10,63 mm-es méret és a 127,9 grammos súly kicsinek mondható.

Az ajánlott ár 70 dollár, erre rájönnek még a helyi adók, míg a megjelenésre az első körben az ázsiai régióban, a Közép-Keleten, valamint több kelet-európai országban, így Oroszországban, Fehéroroszországban, illetve Ukrajnában kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #30
    Mert nem tudod szabvany vcf fajlba menteni a kontaktlistat?
  • TomecK #29
    Szolgáltató ingyen megcsinálja 2 perc alatt. Apámnak régi Nokia 6310i-je van és azt is vesz mindig (használtat/felújítottat). Beviszi T-mobilba és ingyen átmásolják neki a számokat, a készülék memóriából is nem csak a sim kártyáról (simet eleve át tudná rakni, de újat adnak neki minden alkalommal).

    Teszem azt veszel náluk egy telefont, bármilyet, és azt mondod kell az összes szám a telódról és másolják át. Megteszik szó nélkül, ingyen. Van készülékük ami tud sim-ről -> simre másolni. Meg van univerzális szoftverük ami minden telefon memóriájához hozzáfér ahol a számokat tárolod. Sőt fater 6310i telójához is tartanak adatkábelt! Ami nem kis szó.

    Egyébként te is megcsinálhatod otthon, ha van adatkábeled, van egy csomó ingyenes szoftver amivel át lehet menteni az összes névjegyet gépre. Majd kérsz simet és vissza telóra. De lehet ezt még fokozni. Pl. én a régi telómról úgy vittem át minden kontaktot és naptárat, hogy lementettem gépre, Onedrive-ba feltöltöttem, és onnét lehúzta a Windows Phone telefon a bejelentkezés után. Ugyanezt tudja bármelyik másik gyártó is.
  • Ender Wiggin #28
    És akkor hogy viszem át a számokat a régi telóból az újba? SIM nélkül ez lehetetlen.
  • Petzy #27
    Én három hete váltottam 535ösre. Nagyon elégedett vagyok vele. Áruházban nincs annyi app de mindent meg találtam ami nekem kellet. Számomra jó volt wpre váltani.
  • tomboy013 #26
    Nem rossz a teló ilyen áron, de én inkább egy 532-őt vagy 535-öt vennék picit többért. Bár szerencsére én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy 930-at használhatok, de muter 630-asából nagyon szépen látszik, hogy az alja kategóriás telefonokon is mennyire jól használható a WP. Jó látni azt is hogy mennyire terjednek a Windows Phone-os telefonok. Sok embernek ajánlottam már és kivétel nélkül mind megköszönték, hogy rádumáltam őket a WP-re mert az android mára már elég gáz szintre süllyedt. Ellentétben vele a WP viszont egyre jobb. Akárhány WP-s telóm volt eddig mind beton stabil volt. Omnia 7, 920, 930. Remélem marad a minőség mert megnyert magának az MS egy nagyon egyszerű és nagyszerű rendszerrel.
    Kíváncsian várom a felsőkategóriás telefonok érkezését is, bár szükségtelen még vagy 2 évig a telefoncsere úgy érzem. Szinte tökéletes a 930 is.
    Utoljára szerkesztette: tomboy013, 2015.03.23. 23:27:04
  • cateran #25
    Amikor megvettem az 520-ast, alternativat kerestem, mert egyre jobban idegesitettek az Android baromsagai. A telefonom (mar az alap dolgokon kivul) foleg tetheringre van hasznalva. Beroffentem az 520-ast hotspotnak, azaz csak tennem, de epp akkor nem latta a halozatot es anelkul nem lehet hotspotkent hasznalni..hmm, okes..lassuk usb tethering..nincs lehetoseg ra...wtf? Update-elnem, de lealll hibauzivel, lecsekkolom, azt irjak a belso ora nincs jol beallitva...wtf? Megnezem, kipipalva, hogy a halozatrol olvassa be az idot..utananezek, elismert problema, hogy bizonyos szolgaltatok adatait egyszeruen nem olvassa..jo, beallitom manualisan, update..leall hibauzenettel...`nyad!
    Na ehhez kepest az akkori droid maga volt a luxus.....
  • MuldR #24
    2x1,2 GHz proc, 512 MB Ram, 8GB flash (Nokia 625) Tokeletesen gordulekenyen megy a WP 8.1.
    2x1,7 GHz proc, 768 MB RAM, 8GB flash (Sony Xperia SP) 4.3 andro. Akadozik, taskvaltas agybaj, neha tobbszor ra kell klikkelni az ikonokra.
    WPnek csak az a baja, hogy maga az MS fossa telibe azzal, hogy meg ami mukodne is letiltjak (pl SEMMILYEN online stream nem megy rajta) az appok kiherelve, kevesebb funkcioakkal (mar ami egyaltalan letezik).
    Szoval sokkal gyengebb vas is eleg a WPnek, nem kell megijedni.

    Ja es hatalmas elony a WPnek mindennel szemben, hogy 8.1 esen mar az SD kartyara is lehet appokat es terkepet installalni! Innentol mindegy mennyi ROM van benne.
    Ettol fuggetlenul andorra valtottam.....WP a fiokba varom a Win10-et. Ha normalisan megirjak visszavaltok. Ha most is elb@sszak, megy a kukaba. :(
  • CairoJack #23
    Nem a fél giga RAM, vagy a műanyag ház a baj, hanem az, hogy használhatatlan a WP. Sok ok miatt, amit már számtalanszor leírtam. Nagyon zárt, teljesen testre szabhatatlan, az appkínálat nulla, és még ronda is, bár ez szubjektív (de általában mindenki ezt mondja). És iszonyat zavar, hogy mikor benézek egy topikba, és azt látom, hogy agyon van dicsérve. Nyilván azért, mert általában többségében azok fognak csak WP-s topikba írogatni, akik már használtak WP-t, és szeretik is. Magyarul az a hangos, 3%-os kisebbség. Ezzel nincs is baj, csak mocskos félrevezető.
    Mert ha egy átlagember (már az a fajta átlag, aki egyáltalán elolvas 1-1 tesztet, mielőtt vásárol) mobil vásárlás előtt azt látja, hogy jaj de jókat írnak róla, elmegy megveszi, és ráfarag. Így húztak be engem is anno a WP-be. Rogyadoztak a fórumok attól, hogy de jó, de stabil, űber alles (mondjuk azóta már olvashattunk pár cikket arról, hogy az összes gyártó hogy trollkodja szét bérkommentelőkkel a fórumokat. OS-től függetlenül mindenki csinálja, szóval...), plusz az összes tesztelő dicsérte. Nem hazudtak, csak úgy manipulálták a cikket, hogy a pozitív dolgait emelték ki. Mélyen hallgatva arról, hogy más, akár alap funkciók meg konkrétan hiányoznak.
    Persze még a tesztelőkre haragszom a legkevésbé. Felteszem egyfelől nem akarták összerúgni a port a tesztmodellek szállítóival, másfelől - gondolom - volt bennük egy (el nem ítélhető) szakmai szolidaritás, hogy meglökjék kicsit az akkor még új OS szekerét. Ez akár jó szándék is lehetett.
    Csak hát, még ha jó szándékkal is, de ha hazudik valaki, annak valaki más (fogyasztó) issza meg a levét. Esetemben pl volt pár fórum, aki akkor a szememben örökre elveszítette a hitelességét. (Nem az SG).
    Történt ugyanis, hogy mikor a WP belépett a piacra, nekem akkoriban egy Xperia U-m volt, és az tényleg nem volt valami jó teló. Gondoltam váltok WP-re, mert a gyorsaság, stabilitás, stb. fontos szempont. Vettem egy Lumiát. Hát, életem legrosszabb döntése, és legrosszabb pár hónapja volt (telós szempontból). Se előtte, se utána nem gyűlöltem még annyira telót. És rendszert se. Annál még a touch Symbian is jobb volt, pedig azt hittem, annál szarabb már nem lehet. Mindenkinek mutogattam, hogy ilyet ne vegyen. Írtam listát, hogy mit hiányolok, mi vacak benne. Több oldal hosszú volt.
    És az óta is azt mondogatom mindenkinek, hogy WP-t ne!! Néha napján 1-1 ismerősöm belefejel egy-egy Lumiába, de nagyon szokták utálni. Konkrétan egy embert nem ismerek, aki szeretné. Mindenki (vissza) váltott.

    Egyéb iránt mondom ez úgy, hogy 15 éve MS felhasználó vagyok. Szóval én kifejezetten csak örülnék, ha összeraknának egy jó OS-t. Szerintem váltanék is rá droidról. De a WP sehol nincs. Kb. jelen pillanatban a mobil OS paletta legaljának tartom. Igaz a Firefox OS-t még nem próbáltam, és állítólag az is elég hulladék. De a komoly (már amennyiben egy 3%-os OS komolynak tekinthető. Mindezt úgy, hogy milliárdos marketing van mögötte.) játékosok közül a WP toronymagasan az utolsó. Minden fronton. 2-3 éve még elment az a duma, hogy ..."de legalább gyors meg stabil". Ma már ez sem igaz. WP-nek is nő az erőforrás igénye (1giga RAM alatt már ki sem adnak telót, annyival meg a droid is szépen elfut), és mint mondtam KK óta az android is stabil. Meg egy normális vas alatt villám gyors.
    Tehát a WP minden lényeges "előnyét" elveszítette, úgy, hogy az elmúlt 3-4 évben minimális szinten fejlődött csak. Az a helyzet, hogy a WP 8.1-óta néz úgy ki, ahogy anno 2011-ben, megjelenéskor kellett volna kinéznie a renszernek. És a funkcionalitással ugyan ez van. Egy csomó teljesen alap dolog csak pár hónapja, fél éve került bele a rendszerbe, és sok mindent még ma sem tud. Persze nem arról van szó, hogy "nincs internet", hanem "apróságok" csak mégsem. És sok van belőlük. Rengeteg. Lehet, hogy néhány nagyon alkalmazkodó képes vagy igénytelen embernek ez elég, de a többség előbb utóbb hülyét kap valamitől, és a WP-vel az van ám, hogy vagy megszoksz, vagy megszöksz. Változtatni semmit nem lehet.

    Kár érte, és ezért is mondom, hogy mindenkinek (az MS-nek, a fogyasztóknak, a piaci versenynek, a készülék gyártóknak) iszonyat jót tenni, ha az MS valamit kezdene már ezzel a problémával, mert ez a tákolás, toldozás-foltozás (az is rohadt lassan és rohadt kis lépésekben) nagyon nem frankó.
    Na, ez privát vélemény volt (de nem alap nélküli), és szerintem ezzel le is zártam.
  • zola2000 #22
    Hát, ha meghagyták neki a launcher stb választás lehetőségét, akkor tökmindegy a dizájn, olyant csinálsz amilyent akarsz.

    Nekem a 4.4el volt olyan tapasztalatom hogy dalvikkal stabil, artra váltva fagyogatott -> ment vissza a dalvik. Szerintem korai volt alapértelmezetten artra váltani a googlenek, lesz ez jobb is, csak forrja ki magát.

    A nokiáról annyit, hogy az első zte blade megváltás volt a symbianos nokia 6600 majd az N95 után, azóta is alsó kategóriás droidjaim voltak (sonyericcson xperia mini pro, prestigio multiphone 3040D ) -> a zte bladenél sokkal jobb a mai "névtelen" alsókategóriás driodom, iost és wpt nem ismerem, de teljesen érthetetlenül állok amikor olyan furcsa hangnemben szidalmazzák fórumokon mintha legalábbis emberiség ellenes bűntett lenne fél giga ramos vagy épp műanyag házas (!) telefont kiadni.
  • CairoJack #21
    Simán elhiszem. Anno volt Nexus7-em (Windows-os tabra cseréltem, na az is egy instabil szutyok, de legalább mennek rajt az asztali progik) 10 hónapot ment hiba nélkül (mondjuk azt kikapcsoltam minden nap estére) aztán mikor felment rá a 4.4 volt egy pár hét, amikor fagyogatott. Pedig nem tettem fel azonnal, ahogy elérhetővé vált, jó 1 hónapot vártam a bugfixek-re. Nem volt vészes, nem fagyott 5-ször naponta, de érezhetően instabil lett. Aztán 1-2 hét alatt kikupálták és megint stabil lett. Szerintem előbb utóbb az 5-ös is stabil lesz, csak lassan. De az is lehet, hogy majd a kövi főverzióra forrja ki magát. Ez a kernel csere betesz nekik szerintem, nem véletlen. hogy minden idők leglassabban tejredő Android verziója. Jah, és persze már mondtam, de ronda is. Ez a material dizájn, a flat-esítéssel együtt egy nagy mellényúlás szvsz.