Gyurkity Péter

Microsoft: jönnek a csúcskategóriás Lumiák

A Windows 10 mellett új prémium kategóriás okostelefonokon is dolgoznak a cég emberei.

A hivatalos sajtóeseményen a Microsoft bemutatta a Windows 10 főbb újításait, itt megtudhattuk, hogy egy évig ingyenes frissítésként lesz elérhető az új operációs rendszer, emellett azonban arról is szó esett, hogy nem feledkeznek meg a Lumia okostelefonok családjáról sem, itt végre megjelennek az új csúcskategóriás példányok. Erre még az év vége előtt sor kerül, legalábbis a bemutatóért felelős Terry Myerson elmondása szerint. Emelett ígéretet tettek arra vonatkozóan is, hogy a Windows Phone 8 és 8.1 szoftvert futtató Lumiák nagy többsége megkapja majd az új verziót.

Erre azért van különösen nagy szükség, mert a Windows Phone piaci részesedése továbbra sem éri el a Microsoft által korábban remélt szintet, mi több, az ősz folyamán a platform még tovább gyengült. A Windows 10 többek között ezen is hivatott lesz változtatni, az eseményen pedig a közönség előtt is bemutatták, hogy a Start képernyő nagyban hasonlít az eddig látottakra, ám a legutóbb telepített appokat előre sorolják, miközben az Action Center és a Settings képernyők erősen emlékeztetnek az asztali PC-ken megismertekre – előbbi ráadásul szinkronizálva lesz asztali gépünkkel, vagyis az értesítőket elég lesz egyszer elvetnünk.

A virtuális billentyűzet a nagyobb kijelzővel ellátott okostelefonokon is kedvünk szerint áthelyezhető lesz, a Messaging app minden fontosabb azonnali üzenetküldő platformot, így például a Skype-ot is egyesíti, a Cortana pedig egyértelműen jobban, pontosabban rögzíti utasításainkat. Kiemelt szerep jut majd itt az univerzális alkalmazásoknak, amelyek minden készüléken ugyanúgy futnának, a Microsoft ezért rögtön be is mutatta az Office appok ezen verziójának működését – a Word például ugyanazon kezelőfelületre és funkciókra támaszkodik a mobil készülékeken is.

Érdekesség, hogy a Windows RT nem frissül majd a 10-es verzióra, annak újításaiból csak a Surface Pro család részesül majd, míg a Surface 2 és a Surface RT egy olyan frissítést kap, amely csak bizonyos funkciókat kínálna a felhasználóknak a Windows 10 teljes listája helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)