Gyurkity Péter

Lencsevégen a Sony Xperia Z4 és E4

Az új zászlóshajó egy belső levélben, míg olcsóbb társa külső forrás jóvoltából bukkant fel.

A Sony kapcsán az utóbbi időben leginkább az Xperia Z4 okostelefon várható megjelenéséről, annak hardveres részleteiről írtunk, most azonban egyszerre két készülékről jelentek meg képek, egy belső, valamint egy külső forrásból. A megjelenés időpontja, de a külső dizájn is változhat még.

Az Xperia Z4 részleteiről a Sony Pictures Entertainment marketingért felelős alelnöke írt a vezérigazgatónak szánt levelében, amelyben többek között megemlítette, hogy az okostelefont a Spectre névre keresztelt új James Bond mozifilmben szerepeltetnék, ettől remélik ugyanis a vásárlók érdeklődésének felkeltését. Itt egészen pontosan több, egymástól némileg eltérő változatról van szó, a Z4 mellett ugyanis a Compact és az Ultra változat is felbukkant majd a piacon, bár érdekes módon a debütálást a május-november intervallumban képzelik el, miközben korábban a külső források a januári CES-re tették a bemutató időpontját.

A levélben egy koncepció is feltűnik, ebből következtetéseket vonhatunk le az új zászlóshajó külsejét illetően, bár itt még szinte minden változhat, a dizájnra egyelőre nem vehetünk mérget. A telefon egy 5,4 vagy esetleg egy 5,2 hüvelykes érintőképernyőt kap majd, ám a többi részletet nem ismerjük, így bőven lesz mit bepótolni az elkövetkező hetekben, hónapokban.


Ilyen lesz a Sony Xperia E4

Eközben egy lengyel portál az Xperia E4 fontosabb részleteiről számolt be, képekkel kiegészítve a hosszabb listát. Ez utóbbi megoldás egy kereken 5 hüvelykes kijelzőt kapott, amely 540 x 960 pixel felbontást támogat. A képeken a prototípus látható, ám a végleges példány sem különbözik majd sokban attól, a kijelző mellett pedig egy 1,3 GHz-es négymagos MediaTek MT6582 processzor, 1 GB RAM, egy alapesetben 8 GB-os, de bővíthető belső tároló, egy 5 és egy 1,9 megapixeles kamera, valamint a megjelenés pillanatában az Android 4.4.4 KitKat kap itt helyet.

A debütálásra a februári MWC alatt kerülne sor, a piaci megjelenés márciusban esedékes, a kereskedelmi ár 200 dollár körül lesz majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #6
    Értem amit mondasz, és szerintem is igazad van abban, hogy sok fejlesztő/tesztelő barom így látja, de ettől ez még egy hülyeség. Minden létező iparágban eljutnak egyszer egy határhoz, ami már nem ésszerű. Abba gondolj csak bele, hogy hány százszor láttuk már, hogy van egy X típusú kocsi, aztán a modellfrissítésnél kihoznak belőle egy picivel nagyobb, hosszabb, szélesebb verziót, aztán a következő modellfrissíténél már megint csökkentik a méretét. Ha állandóan csak növelnék, növelnék, növelnék, akkor már ott tartanánk, hogy egy VW Poló már 5 méter hozzá lenne, egy Astra 8 méteres, egy S osztályú Merci meg 30 méteres, és a puttonyában egy kompletten lakható ház lenne berendezve. Ez életszerűtlen.

    Ugyan ez a helyzet egy olyan telefon esetében, amit azért hívtak életre, hogy fizikailag kicsi legyen (a Compact széria, meg a többi "Mini"). Ez esetben a méret növelés a telefon fizikai létét igazoló alapfunkciónak/paraméternek mond ellent (miszerint legyen kicsi).
    Kicsit olyan ez, mintha a repülésre tervezett repülőgépekre sínkereket szerelnénk, hogy jó lesz az vonatnak is. Hát nem. :(:(

    Ezt kéne már megérteni ezeknek az idióta tervezőknek, hogy a nagyobb nem mindig jobb.
    Rendben van, ez a divat, hát csináljanak évente 200 phabletet, kit érdekel, de legalább minden gyártó csináljon már egy-egy tisztességes kicsi telefont minden árkategóriában (belépő, közép és felső). Akkor szavam nem lenne, de az már tiszta nevetséges, hogy lassan a telók 99%-a 5, sőt lassan 6 col fölött van.

    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.12.25. 12:27:10
  • BaLeeX #5
    Ezzel az a probléma, hogy ez nem léphetik meg. Mégpedig amiatt, mert ha 4.6" méretet 4.5"re csökkentenék az a sok okos vásárló ill. teszter szemében "visszalépés" lenne ezért nő minden évben a telefonok fizikai és kijelző mérete is, ami 2 éve még tabletnek számított az ma már teljesen normális telefonként és ez gáz.

    Mindenesetre én is bízok abban amit mondasz hogy nem emelik meg a felbontást ill. a telefon fizikai méretét feleslegesen. Nekem is Z1 Compactom van és elégedett vagyok vele.
  • CairoJack #3
    Én enne a Z1C-nek konkrétan a felét érem át, tehát sok funkcióhoz már fogást kell váltanom, ami fél kézzel már nem egyszerű (legalábbis nekem). Ezért utcán, tömegközlekedésen igazából nehézkesen tudom használni, úgy istenigazából két kézzel tudom rendesen nyomkodni. És ez jelenleg a sony legkisebb telefonja. Igazából ezért is vettem ezt. Hardverre nekem bőven elég lett volna egy M2, de a hatalmas méret miatt esett ki a jelöltek közül.

    Abban is maximálisan egyet kell értsek, hogy a mostani dizájn is maradjon. Z1C/Z3C iszonyat jól néz ki, én sem szeretném, ha az egész telefon egyetlen kijelző lenne. Persze azt sem csípem, ha túl nagyok a kávák, szóval meg kell találni az ideális középutat.
  • culas25hc #2
    Annak én is örülnék. Most is 4,3" telefonom van, és nem kéne nagyobb kijelző. A barátnőm 4,6-os telefonját már kényelmetlen használnom, pedig szinte alig van különbség.
    Amúgy a tokozás méretét is csak addig csökkentsék, ameddig nem megy a design rovására. Azt sem szeretném, ha 4-5 év múlva minden telefon egy üveglap lenne csak :(
  • CairoJack #1
    Z1 Compact tulajként csak remélni tudom, hogy az új Compact teló nem lesz nagyobb a Z1-nél, mert már - a nevével ellentében - az is egy elég nagy telefon lett.
    A Z1C 4,3 colos, a Z2C 4,6-os ugyanakkora fizikai méretben, szerintem a legnagyobb jótétemény az lenne, ha a Z4C-t visszavennék 4,5 colra, és közben a fizikai tokozás méretét is csökkentenék. Na az ütős lenne.