SG.hu

Pedofilokra vadászna az üzenetküldő programokban az EU

Több száz biztonsági és adatvédelmi szakértő figyelmeztetett nyílt levélben, hogy az Európai Unió jogalkotóinak javaslata, amely előírná az üzenetküldő platformoknak, hogy átkutassák a polgárok magánjellegű kommunikációját gyermekekkel kapcsolatos szexuális visszaélésekkel kapcsolatos anyagok után, naponta több millió téves pozitív eredményhez vezethet.

Az uniós javaslattal kapcsolatos aggodalmak azóta erősödtek, hogy a Bizottság két évvel ezelőtt javaslatot tett egy CSAM (Child Sexual Abuse Material) ellenőrzési tervre - a riadót többek között független szakértők, az Európai Parlament törvényhozói és még a szervezet saját adatvédelmi biztosa is megkongatta. Az uniós javaslat nem csupán azt írná elő, hogy az üzenetküldő platformoknak gyerekekkel kapcsolatos szexuális tartalmak után kell vizsgálódniuk, hanem azt is, hogy nem részletezett felderítési technológiákat kell alkalmazniuk, hogy megpróbálják kiszűrni az összes ilyen anyagot és azonosítani az un. grooming tevékenységet. A grooming során az elkövető módszeresen, érzelmi és bizalmi kapcsolatot kialakítva behálóz egy gyereket vagy fiatalt szexuális kizsákmányolás és visszaélés céljából.

Kritikusok szerint a javaslat technológiailag lehetetlent kér, és nem fogja elérni a gyermekek visszaélésektől való védelmének kitűzött célját. Ehelyett szerintük rombolni fogja az internet biztonságát és a webes felhasználók magánéletét, mivel arra kényszeríti a platformokat, hogy kockázatos, nem bizonyított technológiák - például kliensoldali szkennelés - alkalmazásával valamennyi felhasználójukat átfogóan megfigyeljék. Szakértők szerint nincs olyan technológia, amely képes lenne elérni a törvény által előírtakat anélkül, hogy ne okozna sokkal több kárt, mint hasznot. Az EU ennek ellenére folytatja a munkát.

A legutóbbi nyílt levél az Európai Tanács által nemrégiben javasolt CSAM-ellenőrzési rendelettervezet módosításait célozza, amely az aláírók szerint nem foglalkozik a terv alapvető hibáival. A levél aláírói között több száz akadémikus van, köztük olyan ismert biztonsági szakértők, mint Bruce Schneier, a Harvard Kennedy School professzora és Dr. Matthew D. Green, a Johns Hopkins Egyetem professzora, valamint néhány kutató, akik olyan technológiai vállalatoknál dolgoznak, mint az IBM, az Intel és a Microsoft. Egy korábbi nyílt levél (tavaly júliusban), amelyet 465 akadémikus írt alá, arra figyelmeztetett, hogy a jogszabályjavaslat által a platformok bevezetésére kényszerített észlelési technológiák „alapvetően hibásak és támadhatóak”, és a végponttól végpontig titkosított (E2EE) kommunikáció által nyújtott létfontosságú védelem jelentős gyengüléséhez vezetnének.

Tavaly ősszel az Európai Parlament képviselői összefogtak, és egy jelentősen módosított megközelítéssel léptek elő, amely a gyermekek szexuális zaklatásával már gyanúsított személyekre és csoportokra korlátozná a vizsgálatot, továbbá a kutatást csak a CSAM-okra korlátozná, megszüntetve a groomingra vonatkozó vizsgálat követelményét. Az E2EE-t fenyegető kockázatokat azáltal szüntetné meg, hogy a nem végponttól végpontig titkosított platformokra korlátozná. Az Európai Tanács, az uniós jogalkotásban részt vevő másik társjogalkotó testület azonban még nem foglalt állást a kérdésben, és az, hogy hogy foglal állást befolyásolni fogja a jogszabály végső formáját.


A legutóbbi módosító indítványt a Tanács belga elnöksége terjesztette elő márciusban, amely az uniós tagállamok kormányainak képviselői nevében vezeti a megbeszéléseket. A nyílt levélben a szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a javaslat még mindig nem kezeli a bizottsági megközelítésbe beépített alapvető hibákat, és arra hivatkoznak, hogy a módosítások továbbra is „példátlan lehetőségeket teremtenek az internetfelhasználók felügyeletére és ellenőrzésére”, és „aláásnák társadalmunk biztonságos digitális jövőjét, és óriási következményekkel járhatnak a demokratikus folyamatokra Európában és azon túl”.

A módosított tanácsi javaslatban megvitatásra kerülő módosítások között szerepel az a javaslat, hogy a felderítési utasítások célzottabbak lehetnek a kockázati kategorizálás és kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazásával; a kiberbiztonság és a titkosítás pedig védhető azáltal, hogy a platformok nem kötelesek hozzáférést biztosítani a dekódolt adatokhoz, és hogy a felderítési technológiákat átvilágítják. A szakértők szerint azonban mindez a biztonsági és adatvédelmi katasztrófa szélén való babrálást jelenti. Figyelmeztetnek, hogy „technikai szempontból ez az új javaslat, hogy hatékony legyen, teljesen aláássa a kommunikáció és a rendszerek biztonságát”. Elemzésük szerint az, hogy "hibás felderítési technológiára” támaszkodva határozzák meg az érdeklődésre számot tartó eseteket annak érdekében, hogy célzottabb felderítési parancsokat lehessen küldeni, nem csökkenti annak kockázatát, hogy a törvény a webfelhasználók üzeneteinek „tömeges megfigyelésének” disztópikus korszakát indítja el.

A levél kitér a Tanács azon javaslatára is, amely a hamis pozitív eredmények kockázatának csökkentésére irányul, és a „gyanús személy” fogalmát olyan felhasználóként határozza meg, akik már megosztottak CSAM-okat vagy megkíséreltek gyermekekkel kapcsolatot létesíteni. A tervek szerint ez egy automatizált értékeléssel történne, például az ismert CSAM-ok esetében 1 találatot, ismeretlen CSAM-ok esetében pedig 2 találatot kellene várni, mielőtt a felhasználót hivatalosan gyanúsítottként azonosítják és jelentik az EU Központnak, amely a CSAM-jelentéseket kezelné. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez a megközelítés még mindig nagy valószínűséggel rengeteg téves riasztást eredményez.

„Az észlelési hibákból adódó téves riasztások száma nagy valószínűséggel nem csökkenthető jelentősen, hacsak az ismétlések száma nem lesz olyan nagy, hogy az észlelés már nem lesz hatékony. Tekintettel az ezeken a platformokon küldött üzenetek nagy mennyiségére (milliárdos nagyságrendben), nagyon nagy mennyiségű hamis riasztásra lehet számítani (milliós nagyságrendben)” - írják, rámutatva, hogy a valószínűleg felderítési végzéssel sújtott platformok akár több milliárd felhasználóval rendelkezhetnek, mint például a Meta tulajdonában lévő WhatsApp.

"Tekintettel arra, hogy a gyakorlatban használható detektorok teljesítményéről nincs nyilvános információ, képzeljük el, hogy a javaslatban szereplő CSAM és grooming detektorunk mindössze 0,1%-os hamis pozitív arányt mutat - azaz ezerből egy alkalommal tévesen CSAM-nak minősíti a nem CSAM-ot -, ami sokkal alacsonyabb, mint bármely jelenleg ismert detektoré. Mivel a WhatsApp-felhasználók naponta 140 milliárd üzenetet küldenek, még ha százból csak 1 lenne az ilyen detektorok által vizsgált üzenet, akkor is 1,4 millió téves pozitív eredmény lenne minden egyes nap. Ahhoz, hogy a hamis pozitívumok száma százas nagyságrendűre csökkenjen, statisztikailag legalább 5 ismétlést kellene azonosítani különböző, statisztikailag független képekkel vagy detektorokkal. És ez csak a WhatsAppra vonatkozik; ha más üzenetküldő platformokat, köztük az e-mailt is figyelembe vesszük, a szükséges ismétlések száma jelentősen megnőne, olyannyira, hogy a CSAM megosztási képességeit nem lehet hatékonyan csökkenteni.”


Egy másik tanácsi javaslat, amely az észlelési utasításokat a „magas kockázatúnak” minősített üzenetküldő alkalmazásokra korlátozná, az aláírók szerint haszontalan módosítás, mivel szerintük ez valószínűleg továbbra is „válogatás nélkül, hatalmas számú embert fog érinteni”. Itt rámutatnak, hogy a CSAM cseréjéhez csak olyan szabványos funkciók, mint a képmegosztás és a szöveges csevegés szükségesek - olyan funkciók, amelyeket számos szolgáltató széles körben támogat, vagyis a magas kockázati besorolás „kétségtelenül sok szolgáltatást érint”. Arra is rámutatnak, hogy az E2EE elfogadása egyre növekszik, ami szerintük növeli annak valószínűségét, hogy az azt bevezető szolgáltatások magas kockázatú kategóriába kerülnek. „Ez a szám tovább növekedhet a digitális piacokról szóló törvény által bevezetett átjárhatósági követelményekkel, amelyek azt eredményezik, hogy az üzenetek az alacsony és a magas kockázatú szolgáltatások között áramlanak majd. Ennek eredményeként szinte minden szolgáltatás magas kockázatúnak minősülhet” - állítják.

Ami a titkosítás védelmét illeti, a levél megismétli azt az üzenetet, amelyet a biztonsági és adatvédelmi szakértők már évek óta hangoztatnak a törvényhozók felé: „A végponttól végpontig titkosított szolgáltatások észlelése definíció szerint aláássa a titkosítás védelmét. Az új javaslat egyik célja, hogy 'megvédje a kiberbiztonságot és a titkosított adatokat, miközben a végponttól végpontig titkosítást alkalmazó szolgáltatásokat az észlelési rendeletek hatálya alatt tartja'. Mint már korábban kifejtettük, ez oximoron” - hangsúlyozzák. „A végponttól végpontig terjedő titkosítás által nyújtott védelem azt jelenti, hogy a kommunikáció címzettjén kívül senki más nem szerezhet tudomást a kommunikáció tartalmáról. A felderítési képességek lehetővé tétele, akár a titkosított adatokra, akár a titkosítás előtti adatokra vonatkozóan, sérti a végponttól-végpontig titkosítás által biztosított titoktartás definícióját.”

Az elmúlt hetekben Európa rendőri vezetői saját közös nyilatkozatot írtak, amelyben aggodalmukat fejezték ki az E2EE kiterjesztésével kapcsolatban, és felszólították a platformokat, hogy biztonsági rendszereiket úgy tervezzék meg, hogy azok továbbra is képesek legyenek az illegális tevékenységek azonosítására és az üzenetek tartalmáról szóló jelentések küldésére a bűnüldöző szervek számára. A beavatkozást széles körben úgy tekintik, mint egy kísérletet arra, hogy nyomást gyakoroljanak a törvényhozókra, hogy olyan törvényeket fogadjanak el, mint a CSAM-ellenőrzési rendelet. A rendőrfőnökök tagadják, hogy a titkosítás visszafejlesztését követelik, de nem fejtették ki, hogy pontosan milyen technikai megoldásokat szeretnének a platformoktól, hogy lehetővé tegyék a „törvényes hozzáférést”. Ennek a körnek a kiegyenlítése nehéz feladat lesz a törvényhozóknak.

Ha az EU folytatja a jelenlegi utat - feltéve, hogy a Tanács nem változtat irányt, ahogyan azt az európai parlamenti képviselők sürgetik -, a következmények „katasztrofálisak” lesznek - figyelmeztetnek a levél aláírói. „Ez precedenst teremt az internet szűrésére, és megakadályozza az embereket abban, hogy a digitális térben a magánélethez való joguk védelmére rendelkezésre álló kevés eszköz közül néhányat igénybe vegyenek. Visszatartó erővel fog hatni, különösen a tizenévesekre, akik nagymértékben támaszkodnak az online szolgáltatásokra az interakcióik során. Meg fogja változtatni a digitális szolgáltatások használatának módját világszerte, és valószínűleg negatívan fogja befolyásolni a demokráciákat világszerte.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RJoco #11
    Utoljára azt olvastam a TOR-ról, hogy nem annyira titkosított, mint sokan gondolják.
    Ez nem ma volt, azóta nem olvastam róla semmit. Úgyhogy jelenleg nem tudom mi a helyzet vele, de mindenképp fenntartásokkal kezelném.
    Nem valami nagyon gagyi oldalon olvastam, talán éppen itt az sg-n...

    A "mindent titkosítani" dologgal az a gond, hogy akkor szerintem a reklámkövetők sem működnének, meg egy csomó egyéb dolog, amit pár ember biztos, hogy nem akar. Függetlenül attól, hogy a többségnek mi jó vagy rossz.

    Nem hiszem, hogy a GDPR-t megszüntetnék. Elég sok mindent elértek veke a nagy cégek ellen. Ha ezt feladnák, akkor rendesen megszívnánk. Meg a politikusok is.
    Ha szerencsénk van, akkor így marad a dolog és majd kitalálnak más módszert ezen emberek elfogására. Nem is értem, hogy most miért lett hirtelen ez ennyire felkapva. Valakinek nagyon szúrja a csőrét, hogy mások titokban beszélgethetnek. És biztos, hogy nem az a gond, hogy pedofilok teszik. Az csak az ürügy.

    Amúgy meg simán megoldható lenne egy készülék korhatárkorlátozással. Úgyis teletolnak mindent minden vacakkal. A telóknál a sim-re lehetne beállítani, ahhoz úgyis kell egy szülő. A PC-k esetében meg már mindegyikbe beletolják a TPM-et, akkor meddig tartana beletolni valami hitelesítő rendszert. Aztán a szülő is nyugodt lehet és a gyereknek sem kellene attól félnie, hogy olyan alkalmazást nyit meg, ami árthat neki.
    A W10 és 11-eh is kell acc (bár ez megkerülhető, de az utánajárós) és máris lehet korlátozni.
    Nameg megfelelően informálni kellene az embereket a router-be épített szülői felügyelet használatáról. Esetleg ezen kellene finomítani.
    Annyi, de annyi lehetőség van a magánélet megsértése nélkül. De, ha nem a gyermekek védelme a cél, akkor ugye mindegy.
  • duke #10
    Eszelos baromsag allandoan a gyerekekkel hiszteriazva korlatozni a jogokat.
    Amugy meg minden platformot titkositani kell es akkor lehetetlen barmit is vizsgalni.
    Alapbol mindent titkositani kene, kb olyannak kene lenni az alap internethozzaferesnek, mintha a TOR halozatba lepne be valaki.
  • jozsi031 #9
    Szorgoskodni fog ismét Cenzné meg az Ura!!!
  • kvp #8
    "az akkor minek minősűl?"

    A jelenlegi nyugati torvenyek szerint hamis pozitivnak. A gdpr szerint pedig illegalis adatkezelesnek ha a gyerek arca nincs kitakarva vagy nem adott szulo, tanar vagy egyebb hivatalos kepviselo beleegyezo nyilatkozatot. Ezert szoktak sok helyen az oktatas elott beleegyezo nyilatkozatot kerni a szuloktol, hogy onnantol az iskolan belul mar a tantestulet gyakorolhassa a szuloi jogokat.
  • NEXUS6 #7
    Had tegyem fel egy gyakorlati példán keresztül a kérdést, amely nem csak a személyes adatavédelem, de tágabb értelemben az LMBTQ irányzat egyfajta ellentmondásosságára is rávilágít:

    Ha dragkvín bácsi megosztja kollégáival a gyermekeket is ábrázoló, óvodában szekszuálisfelvilágisítás órán készült képet, amin büszkén mutatja, ahogy a kis Józsika milyen vidáman fickándozik a térdén, az akkor minek minősűl?
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Fidesznek nem egyedi tulajdonsága, hogy a gyerekek védelmét használják a szabadságjogaink és magánszféránk erodálásra.
  • end3 #5
    Itt mindannyian tolják Fidesz-propagandát! (Szinte biztosan.)

    "A levél aláírói között több száz akadémikus van, köztük olyan ismert biztonsági szakértők, mint Bruce Schneier, a Harvard Kennedy School professzora és Dr. Matthew D. Green, a Johns Hopkins Egyetem professzora, valamint néhány kutató, akik olyan technológiai vállalatoknál dolgoznak, mint az IBM, az Intel és a Microsoft. Egy korábbi nyílt levél (tavaly júliusban), amelyet 465 akadémikus írt alá, arra figyelmeztetett, hogy a jogszabályjavaslat által a platformok bevezetésére kényszerített észlelési technológiák „alapvetően hibásak és támadhatóak”, és a végponttól végpontig titkosított (E2EE) kommunikáció által nyújtott létfontosságú védelem jelentős gyengüléséhez vezetnének."
  • enproba1 #4
    fidesz propaganda pfff
  • kvp #3
    "Ja, ja, de leginkáb az antiszemitákra."

    Jelen nyugati globalista politikai rendszerben a nyugati egyetemeken tuntetok nagyresze antiszemita (eltero okokbol, de Izrael es zsidosag ellenesek). Ennek ellenere ez az elfogadott mainstream nezet a nyugati ertelmisegi fiatalsag koreben. Ez az elfogadott mainstream nezet a nyugati varosi hatranyos helyzetu fiatalsag (muzulmanok, feketek, stb.) koreben. Mivel ezen csoportok politikai tamogatasara szuksege van a globalistaknak, ezert tamogatjak oket. Lasd az ukran peldat, jelenleg azok a jo neonacik akik az oroszok ellen harcolnak. Csak az olyan elmaradott orszagokban uldozik az antiszemitizmust mint pl. Magyarorszag.

    A cikkben nem errol van szo, hanem a fotok es videok atvizsgalasarol. Ezt harom modszerrel lehet. Az elso a hash alapu file maching-el, ahol mar ismert illegalis tartalmak ellenorzo osszegei alapjan keresnek, ez olyan mint a viruskeresok mint adatbazisa. Ezt a google es a facebook jelenleg is hasznalja mar. A masodik amikor a fenti adatbazisbol szarmazo kepek modositott valtozatait keresik, ezt szinte csak szerver oldalon lehet, mert annyira nagy adatbazis kell hozza. A harmadik amikor MI alapu szoftver probalja felismerni, hogy mi van a kepen, majd az igy felismert kepet emberek nezik meg, hogy tenyleg illegalis-e.

    A masodik azert problemas, mert meg kell hozza torni a maganuzenetek titkositasat vagy fel kell tolteni minden lokalisan tarolt kepet es videot az ellenorzo szerverre. Ez utobbit implementalta az Apple is.

    A harmadik az ami muszakilag is problemas, mivel az MI kodok nagyon sok hamis pozitivat produkalnak, ami hatalmas mennyisegu ellenorizendo kepet jelentene a rosszul fizetett es tulterhelt ellenorzeseket vegzo munkasok szamara. A masik gond, hogy ezen emberek hozzafernenek az emberek maganbeszelgeteseihez (a rendszergazdak jelenleg is hozzafernek), viszont igy meg tobb esely lenne az adatszivargasra, ami meg az EU-s adatvedelmi torvenyekkel utkozik.

    Es a fentiek csak a muszaki problemak, ott van meg az, hogy ha illegalisnak minositett politikai tartalom is bekerul a listaba, akkor onnantol azt is kiszurik. Az illegalis politikai tartalom pedig az amit a kormanyzatok annak mondanak, tehat a torvenytervezet csak a szolasszabadsag es az EU-s adatvedelem teljes felszamolasaval valosithato meg a gyakorlatban. Van ra esely, hogy politikai szempontbol ezt fogjak elonyosebbnek tartani es inkabb a GDPR-t szuntetik meg.
  • CommieSlayer #2
    Hé TE! Igen TE ott a gép előtt! Ugyan még nem csináltál semmit de BENNED egyszerűen nem lehet megbízni. Potenciális pedofil és terrorista vagy. Mostantól nem lehet privát szférád és mindenről tudni fogunk amiről másokkal beszélgetsz. Ha ellenkezel az azt jelenti hogy pedofil és terrorista bűnöket akarsz elkövetni. Rendes embernek nincs takargatni valója. Ha azt feltételeznéd, hogy mi ezzel a hatalommal vissza fogunk vagy vissza tudunk élni bármilyen formában, vagy esetleg kiszivárogtatjuk az adataidat véletlenül vagy pénzért harmadik félnek, akkor egy alufólia sapkás összeesküvés hívő vagy és náci.