Gyurkity Péter

Milliárdokat veszít az okostelefonokon a Sony

A japán gyártó a korábbihoz képest nagyobb veszteséget jelez előre a riválisok miatt.

A Sony elsősorban az Xperia család tagjai révén igyekszik megkapaszkodni az okostelefonok piacán, itt azonban továbbra sem terem sok babér számukra, mivel hiába uralja szinte a teljes szegmenst az Android platform, ezen belül elsősorban a Samsung tudta saját súlyával kiszorítani a többieket. Most még nagyobb veszteséget jósolnak, mint korábban.

A friss előrejelzés szerint a Sony az idei pénzügyi évben összesen 2,14 milliárd dolláros veszteséget lesz kénytelen elszámolni, amelynek egy része ugyan a gyártó egyéb részlegeinek számlájára írható, ebből azonban tetemes részt vállal magára az okostelefonokra koncentráló Sony Mobile. A cég a legfőbb indokként a korábbinál is kiélezettebb versenyt említi meg, ami különösen az Apple és a Samsung előrenyomulásából és túlsúlyából adódik, emiatt a korábban vártnál jóval kevesebb készüléket tudnak majd értékesíteni. A maguk részéről igyekeznek csökkenteni a vállalt kockázatot, leszorítva a mainstream megoldások számát, a prémium változatokra koncentrálva.

Valószínűleg ezen váltásnak köszönhető, hogy néhány, alig egy évvel korábban megjelent okostelefon nemhogy az Android L verziót, de semmilyen további szoftveres frissítést nem kap meg. Ahogy azt az egyes típusok hivatalos oldalán olvashatjuk, az Xperia C, az Xperia L, az Xperia M, de az Xperia SP sem kap újabb szoftveres frissítést, dacára annak, hogy ezen készülékek alig 12-15 hónappal ezelőtt jelentek meg. Ezen változatok kivétel nélkül maradnak az eredeti, 4.1 és 4.2 Jelly Bean verziónál, amely csak megjelenésük idejében számított a legfrissebbnek.

Hogy ezzel a Sony mennyiben nehezíti meg még jobban saját előrehaladását, azt az év végi adatokból olvashatjuk majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #11
    Barátnőmnek tavaly előtt Sony telója volt, Xperia U. 2 hónapig ment gond nélkül, majd előjöttek az első hibák. A barátnőjének is ilyen telója volt.
    Mindkettőknél gyakori hiba, beszélgetésközben lerakta a telefont, illetve nem tudta felvenni, és random fagyások. Rossz hangminőség. Alkalmazásoktól függetlenül.
    70 ezerért vettem neki, szóval nem volt olcsó telefon.

    Így megkapta az Iphone-m, azóta nincsenek ilyen dolgok.

    "Igaz nem is rakom tele mindenféle szir-szar marhasággal a telefont. "

    Az Iphoneja tele van mindenfélével, és sose volt ilyen gond, mert ott ellenőrzött progik vannak.
    Ahogy írtad a telefon van értem, így azt gondolom, ha letöltök egy appot, akkor ne kelljen azon gondolkodnom, hogy ez veszélyezteti a telefon stabilitását.

    "Viszont a RAM hiányt megérezheted egy komolyabb játéknál"

    Iphonenál nincs ram zabáló játék, ott vannak szabályok, de majd egyszer próbáld az Infinty Blade bármelyik részét, főleg a 3.-t. Unreal Engine alapú, vagy nézd meg Rage Iphone játékot, nem gyenge.
    Persze ezek nincsenek droidra. :D

  • syn7h37ic #10
    Látom okozott némi nehézséget az irományom. Azt már előtted is leírtam, hogy gondjaim vannak a Samsung mobiljaival, de a Sony mobilokkal nem. Az pedig szintén nem hat meg, hogy marginálisan melyik telefon teljesítménye jobb. Szintetikus teszt a kockáknak való. Általános felhasználás esetén nem fogod megmondani melyik a gyorsabb. Viszont a RAM hiányt megérezheted egy komolyabb játéknál. Nem tudom, nekem még sosem fagyott le a mobilom, és nem volt gondom az Androiddal. Igaz nem is rakom tele mindenféle szir-szar marhasággal a telefont.
    Az elég gáz, hogy egy három éves telefon annyiba kerül, mint egy mostani. Ezt szintén leírtam, a túlzott hype és a kult miatt lett orbitálisan túlárazva az iPhone.
    A végére szintén odaírtam, hogy nagyon szubjektív egy termék mellé, vagy ellene állni. Kinek mi jön be. Nekem speciel nem jött be az iPhone, pedig anno volt szerencsém próbálgatni. Most pedig, mikor az összes ismerős Androidos holmival futkoz, már szintén értelmét vesztette. Pl. a közvetlen zene megosztás, vagy dokumentumok megosztása stb stb... Ha a többségnek iPhone lenne, akkor lehet, hogy az mellett voksoltam volna.
  • pixx #9
    Jó nagy hülyeségeket hordasz ide.
    Nézd meg kérlek mekkor a Snapdragon 800-s teljesítménye, meg mekkora az A7 procié.
    Minimális eltérés lesz. Csak az egyik 4 magos, míg az almáé 2 magos.
    1 gb ram nem menő? És?
    1 gb ram az iphone stabilabb, mint a Samsung 2 gb. :D

    Egy 3 évvel ezelőtti Iphonnak nézd meg az árát, meg egy Sony telefonnak. A 3 éves Iphone árából tudsz venni egy mai új Sony telefont. :D

    Lehet nem nyerő számodra, hogy stabil rendszer, viszont az android még mindig szenved vele rendesen 2014-ben is :D Ez kéne legyen az alap. De hát android, talán egy i7-n jól fog futni, meg stabilan 32 gb memóriával. :D
    Utoljára szerkesztette: pixx, 2014.09.21. 21:38:40
  • syn7h37ic #8
    Jó régóta van már Sony telefonom. Még a Sony-Ericsson érából volt az első.Összehasonlítva kategóriáján belül másokkal, szerintem többet nyújt. És még egyikkel sem volt panaszom a tervezett élettartamuk alatt. Mivel én két-három évre veszek mobilt, erre az időre tökéletesen megfelelt, és hibátlanul végezte dolgát mindegyik mobiljuk. Ismerősi körökben a Samsung és egyéb kínai mobilok vannak elterjedve. eleget láttam a Samsungból, a ZTE, és társaiból ahhoz, hogy olyanokat soha. Amelyik ezekből elviselhető minőséget nyújt az orbitálisan nagy cserép méretű. A kisebb telefonjaik kijelzője, és tudása pedig kritikán aluli. főleg a Z1 Compacthoz viszonyítva.
    Az sajnos igaz, hogy a Sony nem fordít túl sok energiát a mobiljaik reklámozásába. Ennek is tudható be, hogy nincs nagy kereset, ezért a frissítések is csak szivárognak.
    Az nem igazán tud meghatni, hogy egy elavult régi mobilhoz 5 évig dobálgatnak frissítéseket. Jónak hangzik, de értelmetlennek tartom. Két-három év múltán, egy átlagosan használt mobilt eléggé le lehet lakni. Igaz, lehet rá vigyázni mint a hímes tojásra, de akkor most én vagyok a telefonért, vagy a telefon van értem? Még az előző érában az okos telefonok előtt ez orvosolható volt viszonylag olcsón, de manapság, ha sérül vagy kopik valami, az majdnem egy új készülék ára. Mivel erősen fogyasztói társadalom a mostani, a gyártók is erre álltak rá, ha tönkremegy, csere. kétévente pedig új készüléket szinte fillérekért lehet az előfizetéshez venni.
    Az IPhone-al pedig az a baj, hogy annyira kult telefon lett, hogy közben elment mellette a technika. Az nem feature, hogy optimalizált a szoftver, és azért van csak benne nyamvadt 1 giga RAM. Egy vadiúj most megjelent mobilnál ez már égés. Egy olcsó belépő mobilban van ennyi, ami azért fillérekért van az IPhone6-hoz képest.

    De igazából ez szerintem meddő vita, hogy melyik a jobb. Ez nagyon is szubjektív. Kinek mi tetszik. Az inkább csak jó, ha van miből választani. Az még jobb, ha még vita is van belőle, mert akkor talán kialakulhat valamiféle gyártói versengés is a vásárlók javára.
  • pixx #7
    Nyomhatnátok, megint a szar Iphone dumát. Hogy az milyen rossz, és drága.

    Csak azon 4 évig van support :D

    Olcsó húsnak híg a leve, főleg az androidnak. :D

    Barátnőm Iphone 4s-re még mindig megkapja az új frissítést, pedig az 2011-s telefon. :D Én az 5s-re meg még 3 évig :D
  • slickboy #6
    Mire feltámadtak volna az ericssonos korszakból, már megint elhasalnak? Szerintem nem annyira a választékkal van a baj, hanem a supporttal. Van már telefonjuk Xperia A-tól kezdve Xperia Z-ig minden. Mennyiségben nem tudnak versenyezni egy Samsunggal, de megpróbálhatnának mondjuk szoftverfrissítéssel kitűnni. Xperia S-emre nem lesz KitKat. Elbírná a vas, de nem. Helyette piacra dobnak még 4-5 további modellt amit aztán ugyanígy nem supportálnak. És annyira azért nem olcsóak a modelljeik, hogy ezt benyelné a vásárló. És annyira nem is jobbak, mert a vízálló Z1-nek kipattan magától a vízzárást biztosító kis ajtaja meg foltosodik a kameralencse bevonata, ami a képen is látszik...
  • CairoJack #5
    Szerintem meg a kínálat rohadt gyenge. Itt ülök, 2 éve akarok új SONY, hangsúlyoznám, hogy SONY telót venni, és nem tudok. Mindegyiket elszúrják valamivel. Nem nagyon, de éppen annyival, hogy azt mondjam, "na akkor erre most pont nem fogom lecserélni a mostani Sony-mat" (pedig az is egy hulladék).

    Ha egy gyártó nem fedi le a teljes palettát (legalább 2 darab - egy kicsi és egy nagy - jó ár/érték arányú telefon minden árszegmensbe, mondjuk 40k-tó, 15-20k-s lépésekkel) ne csodálkozzon azon, hogy bukik. Főleg ha mellé baromira nem hajlandó frissíteni a palettát. És főleg, ha alapvető funkciókkal problémájuk van. Én azt látom, hogy jelenleg a nevesebb Androidos gyártók között nincs szinte egy se, aki valóban jó telót csinálna. Ebbe buknak bele, hogy nem tudnak lényegét tekintve jobbak lenni a 2-3 éves modellekenél, sok esetben visszalépés van, a kis telók teljesen eltűntek, akinek arra van igénye, nem is fog venni semmit, stb. Igazából egy gyártó akkor tud sikeres lenne, ha vagy ár/érték arányban tud jó lenni, vagy valami extrát le tud tenni. Esetleg ha floodolja a piacot, mint a Samu, aki hetente ad ki telefont.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.09.19. 20:02:41
  • dyra #4
    Lófenét! Ez már a sokadik nagy gyártó aki térdre kényszerül. Nem a telefonjaik gagyik. Egyszerűen gyenge a marketingjük és az értékesítési csatornáik.
  • CairoJack #3
    Vacak a portfólió. Kicsi telefonjuk nincsen, a belépő és középkategóriát 1-1 telefon adja, nincs választék.
    A készülékeikben ratyi a kijelző, ratyi a kamera, és fagyogatnak, mint az állat. Frissítésekre egyre inkább tesznek. Hozzá drágák, ár/érték arányban eléggé csehül állnak.

    Ezek után mit vártak? Csoda, hogy még vesz valaki Sonyt. De ez az, menjenek csak el a drága telefonok felé, majd úgy járnak, mint a "Prémium Lumiák". Lesz majd kb. 3 vevőjük. A piaci részesedésük meg 1% alá csökken.

    Na hajrá, csak így tovább, és biztos a csőd!
  • AgentKis #2
    "a riválisok miatt." Persze monopóliumként sokkal nagyobb lehetne a nyereség! Nadenemá!