Gyurkity Péter

A Sony is csökkenti okostelefonjainak számát

A Sony követi a Samsung lépését, a jövőben kevesebb típust dobnának piacra.

Nem is olyan rég adtunk hírt arról, hogy a Samsung – amely híresen sok, egymástól alig-alig eltérő típust mutat be minden egyes évben – a jövőben eddig követett stratégiáján, mivel a kínai gyártók egyre erősödő jelenléte az eladások csökkenését vonta maga után. Most a Sony is követné a példát.

Hiroki Totoki, a Sony mobilrészlegének újonnan kinevezett első embere a cég befektetői konferenciáján arról beszélt, hogy az Xperia okostelefon család utóbbi időben produkált nem túl kedvező eredménye alaposan kihatott az egész részleg üzleti adataira, ezért a jövőben itt komoly változást hajtanának végre. A konkrét részleteket március második felére ígéri a cégvezető, ám a főbb vonalakat már most felvázolta, amiből megtudhattuk, hogy a televíziók és az okostelefonok esetében tervezik a karcsúsítást, a kevesebb eltérő modell bemutatását, az átmenti időszakban pedig a PlayStation konzolok és a kamerákba szánt érzékelők tarthatják megfelelő szinten a bevételeket.

A vállalat várhatóan 2,1 milliárd dolláros veszteséggel zárja majd az idei üzleti évet, ezen többek között a várhatóan januárban bemutatkozó Xperia Z4 hivatott majd változtatni. Bár az ő portfóliójukban eddig sem volt annyi eltérő típus, mint ahogy azt a Samsung esetében megszokhattuk, a jelek szerint itt is a karcsúsításban látják a megoldást, annak ellenére, hogy ez átmenetileg az eladások csökkenését is okozza majd – három év alatt csaknem harmadával, az előrejelzés szerint 30 százalékkal kevesebb készüléket adnak majd el, de ezt hosszú távon ellensúlyozza majd az Exmor-szenzorokból, valamint az átszervezésből származó bevétel, amely 70 százalékkal is megugorhat, 12,6 milliárd dollárral növelve a tiszta profitot.

A befektetők és a felhasználók egyelőre csak bízhatnak a megújulásban, itt márciusig várnunk kell a részletek megismeréséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Looooser #3
    nagyon helyes hogy ebben is követik a motorola példáját....
  • CairoJack #2
    Eddig sem volt sok telefonjuk (idén kb egy tucat telót adtak ki, meg pár tabletet, kb harmda a Samsung termésének). Persze azt most hagyjuk, hogy ugyan azt a telót kiadják 1 és 2 SIM-es változatban, vagy simán, meg vízállóban, LTE-vel és anélkül stb. Ez a fogyasztók szo*****án kívül nem sok mindenre jó.

    Szerintem inkább az (volt?) a baj, hogy átgondolatlan a termékpaletta.
    Egy-két telójuk van ami az átlag ember számára is kényelmes mérettartományba esik. (Kicsi telefonjuk meg nincs is már, pedig ahogy nézem az ismerőseimet, hiánycikk. Szerintem ha modernizálnák az X10 Miniket baromi sokan vennének ismét).
    Kb. a Compact-ok, meg az E1 volt normál méretű. Az egyik teló 180 ezer, a másik meg 40k, de ugyanakkor használhatatlanul gyenge volt. A középmezőnyeben nem volt valami nagy méretbeli választék. Lehetett választani, hogy baromi nagy telót akarsz (5col) vagy ultragiga nagy telót (6 col) és a kettő között pár értelmetlen variáns.
    Szerintem sokkal értelmesebb, és átláthatóbb lett volna, ha minden ár és teljesítmény kategóriában (belépő, közép, felső kategória) kiadnak egy Compact verziót (4 col körül), egy normál verziót 5 col körül, meg valami phabletet 5,5-6 között.
    A középkategóriára külön figyelmet kellett volna fordítani, ezzel szemben elég gyenge és túlárazott lett a palettájuk.

    Szóval kicsit átgondoltabban jobb eredményt érhettek volna el. Kíváncsi leszek, hogy az idei 12 modellről hova akarnak még lejjebb menni. 6-8-ra vagy 3-4-re??
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.12.01. 12:57:20
  • Narxis #1
    végre...