Gyurkity Péter

A Google eladja a Motorolát

Újabb meglepetést okozott a Google, ezúttal azonban nem a gyártó megvásárlásával, hanem annak eladásával.

A Google bejelentette, hogy a Motorola Mobility hamarosan a Lenovo tulajdonába kerül, így a kínai cég az asztali és mobil PC-k után az okostelefonok területén is megújult erővel, egy komoly felvásárlás révén indul harcba. Az indokokról megoszlanak a vélemények, ám a lépés mögött az Android jövőjéről alkotott átfogó elképzeléseket vélhetünk felfedezni.

A Motorola Mobility 2012-es megszerzése komoly meglepetést okozott a szegmensben, sokan nem tudták mire vélni az akvizíciót, kitartva azon nézet mellett, miszerint a Google-nek semmi keresnivalója nincs a hardveres szférában. A cég azóta sem tudta nyereségessé tenni leányát, bár a Moto X és a Moto G jelentős elmozdulást hozott a telefonok egyénire szabása terén. Jól jellemzi az eredeti elképzelés kudarcát, hogy a két évvel ezelőtti 12,5 milliárd dolláros ár helyett most alig 2,91 milliárd dollárért szabadulnak meg az üzletágtól, amely mintegy 2000 szabadalommal és a márkanévvel együtt kerül a kínai gyártó tulajdonába.

A Google megtartja a többi szabadalmat, azt licenceli partnere számára, miközben abban reménykednek, hogy a Lenovo ezen a területen szerzett tapasztalatával és kapacitásával fel tudja majd futtatni a céget. Az Android fejlesztője így a jövőben az operációs rendszerre koncentrálhat, és nem kerül majd közvetlen módon szembe a többi gyártóval, így például a Samsunggal sem, amely a Tizen OS közelgő bemutatkozásával finoman jelezte, hogy arra az esetre is tartogat valamilyen alternatívát tarsolyában, ha esetleg a Google a hardveres területen is mindent maga szeretne besöpörni.

A veszteséges leány Advanced Technology and Projects részlege szintén a Google kezén marad, erre nyilván szoftveres fejlesztéseiknél számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kriti83 #2
    Vagy csak simán pénzmosoda?
  • Linkout #1
    A referencia telefonjaikat (nexus) a leánnyal kellett volna gyártatni a felvásárlás óta, és talán az android tábor is elfogadta volna, hogy van a stock, ami saját HW/SW és van az összes többi gyártó.

    Olyan érzésem van, hogy a google nem elhibázta ezt az egészet, hanem egyszerűen nem is akarta igazán.