Gyurkity Péter

Közel a megvalósuláshoz a moduláris okostelefon

A Motorola Mobility egy hosszú úton megtett első lépésnek tartja a hamarosan elkészülő prototípust, amely éveken keresztül kifejtheti hatását az okostelefonok piacára.

A Motorola érdekes projektjéről már több alkalommal írtunk, már csak azért is, mert a kezdeményezés révén a szokásosnál jóval több választási lehetőséget biztosítanának a vásárlóknak. Most megtudtuk, hogy nem kell már sokáig várnunk az első példányok felbukkanásáig. Dennis Woodside, az immár a Google-birodalomba tartozó cég vezérigazgatója most egy YouTube-on keresztül leadott videóinterjúban beszélt a Project Ara eddigi eredményeiről és a közeljövő várható fejleményeiről. Kiderült, hogy a moduláris prototípus már csaknem elkészült, a végleges változat pedig a Moto X és G változatokhoz hasonlóan a Moto Maker portálon keresztül juthat majd el a vásárlókhoz, akik online módon alakíthatják ki a számukra megfelelő összetételt.

A hangsúly ezúttal a jóval nagyobb szabadságon van, hiszen a moduláris kialakítás révén nemcsak a burkolat színét és formáját, de akár a belső összetevőket illetően is komoly változásokat eszközölhetünk. A cégvezető megerősítette, hogy az egyes komponenseket ki-be csúsztatva módosíthatjuk a belső tartalmat, így a telefon maga mindössze egy váz, amely számos eltérő elemet fogadhat be, a vásárlói igények mentén. Legalábbis ilyen fontos, hogy nem egyetlen típust szeretnének piacra dobni, ezt egy hosszú útnak képzelik el, amelynek keretében több éven át számos hasonló megoldást láthatunk majd viszont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #12
    Ha jön egy jobb kamera, és te csak azt cseréled ki a telefonodban, akkor nem veszel új telefont. És ha nem veszel új telefont, a gyártó szomorú lesz. Ennyi szabadsága biztos nem lesz a modularitásnak, szerintem kimerül abban, hogy megvételkor te választhatsz bizonyos keretek közt a hardverekből, de később nem fogod tudni modulonként jobbra cserélni, mint pl. PC-nél az új videókártya, még egy RAM modul az üres slotba.
  • coolbboy83 #11
    Csinálják csak..... majd beperli őket a Lego..... :-D
  • Szefmester #10
    És sokan a PC hasonlat miatt temették előre is ezt az egészet, és bele sem gondoltak abba hogy jelenleg hány féle Android van hány féle telefonra. És azok még csak nem is valami nagyon hasonló belsővel rendelkeznek némi eltéréssel, hanem kb olyan a variáció mintha PC-n a 486-i3 rendszer szinten meg win98-win8 lennének.

    Ha minden telefon moduláris lenne, vagy legalábbis a szabványos alkatrészekből állna akkor jöhetne az EGY droid mind felett, és amit lehetne frissítgetni, és nem kellene arra várni hogy vajon a gyártó/szolgáltató supportja dob e ki rá frissítést.
  • Zero 7th #9
    Úgy beszéltek a dologról, mintha ez valami újdonság lenne a számítástechnikában, és nehezen megoldható.

    Pedig csak az van, hogy konzol->PC átalakulás történik mobiltelefon fronton.
  • Zero 7th #8
    Kamerával egyetértek, de nekem meg pont fordítva van, hogy a nem is okos telóm belseje nekem már teljesen megfelelne örökre, már amire használni akarom, de a kijelzőn lassan már nem látok semmit, úgy szarrákarcolódott, meg telement szösszel belülről...
  • Szefmester #7
    Profi fotóhoz eddig sem akart senki mobilt használni, de ha egyszer megjelenik egy jobb érzékelőjű modul, vagy gyorsabb, vagy bármely tulajdonságában jobb modul akkor had ne kelljen az egész készüléket cserélni! Ugyanez áll az aksinál. Én pl kifejezetten szeretném elfelejteni rátenni a töltőre a készüléket annyira ritkán kelljen tölteni. Tudom tudom.. pár év múlva ha beköltözik Alzheimer bácsi akkor majd el fogom felejteni... :D
  • heist #6
    Ehhez olyan univerzális szabványrendszer kéne, ami az adatátivelt, a jelátalakítást is sztenderdizálja mégpedig úgy, hogy a csatlakozók, mind lassabb, mind gyorsabb jelátvitelre képesek legyenek.

    Ezt csak úgy lehetne elérni, ha az alaplap magas kategóriás lenne ami komoly árnövekedést eredményezne, és akkor sírnának a felhasznlók, hogy minek nekik ilyen drága alaplap amikor nekik nem kell kamera.

    Jó, akkor lesz olcsóbb, csak akkor meg ha nekik mégis kell majd valami jó kamera, akkor vehetik hozzá a jobb alaplapot is.

    Amúgy érdekes, hogy két dolgot említ mindenki, aksi, meg kamera. Ehhez felesleges egy teljesen új, komplex és bonyolult sztenderdizált rendszert kialakítani és annak fenntartani.

    Aksiban már most is kapsz nagyobb teljesítményűt, profi fotóhoz meg ne telefont használj.
  • narumon #5
    Jó ötlet ha értelmes formában meg is tudják csinálni. Azaz pl akinek nem kell kamera az annak a helyére is rakhasson pl akksit így növelve az üzemidőt. Vagy akinek komolyabb fényképező kell bele az választ bele magának egy drágább típust akinek meg elég egy egyszerű az olcsóbbat. Símán el tudom képzelni jó megvalósítás esetén (és hosszútávú support esetén).
  • heist #4
    Én is mint már korábban írtam, a modularitás magával hozná azokat a hátrányokat amik pl a desktop pc-k esetében is fenn állnak.

    Nem igazán értem néha az sg működését. Ilyenkor egy adott szerkesztő saját gondolatvilágát fogalmazza meg cikkeken keresztül?
  • Szefmester #3
    Én a jelenlegi telómban inkább a belső memóriát bővíteném ki.

    Volt aki felhozta hogy a modularitás miatt az oprendszer össze meg vissza fogja halni magát, mert sokféle lesz... tisztára mintha a jelenlegi mobilok egy belsővel rendelkeznének. :P

    Ha csak a CPU, RAM, Háttértár, Kamera, Aksi lenne moduláris benne és kezdetben csak 5 verzió volna mindegyikből akkor az máris hatalmas variációs lehetőség úgy hogy az oprendszer szinte semmit sem változik.