• teddybear
    #65
    Szerintem nagyon alulbecsülitek az élelmiszerek előállításához, megtermeléséhez szükséges vízmennyiséget.

    A régi tankönyvem szerint a következő vízmennyiség kell:

    1 szelet kenyér = 48 liter víz
    1 kg rizs = 2497 liter víz
    1 alma = 82 liter víz
    1 szelet sajt = 152 liter víz szeletenként
    1 kg marhahús = 15 415 liter víz
    1 Margherita pizza = 1216 liter víz
    1 hamburger = 2393 liter hamburgerenként
    1 korsó sör = 170 liter víz
    1 csésze kávé = 132 liter víz
    1 tábla csokoládé = 1720 liter víz / tábla

    Szépen elhagytátok a növénytermeléshez szükséges esővizet, rizsnél az elárasztáshoz szükséges öntözővizet.

    A húsféléknél meg azt, hogy pl. a marha takarmányát meg is kell valahogy termelni. A szemestakarmánynak meg sok víz kell ám! Ráadásul a a marhahús a leginkább vízigényes fajta, mert lassan nő.
    A birka, kecskehúsnak csak mint a fele, a szárnyasoknál csak a negyede, hatoda a fajlagos vízigény a marhához képest.

    Apropó, ahhoz hogy tejet tudjunk inni, a tehénnek nem elég csak inni adni! takarmány is kell, szálas épp úgy, mint szemes. Azaz egy liter tejhez kell úgy legalább 100-150 liter víz!

    Persze a felhasznált víz aztán így, vagy úgy a körforgásban végzi, páraként, vizeletként, ipari szennyvízként, stb.