Gyurkity Péter

Vízhiánnyal küszködik minden negyedik nagyváros

A nagyvárosok növekedése a vízhiány fokozódását eredményezi, ezt sokszor maguktól nem is képesek megoldani.

A Global Environmental Change magazinban jelent meg egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya, amelyben a vízhiány fokozódására hívják fel a figyelmet. Bár a mostani anyagban a korábbinál kedvezőbb adatokat tüntetnek fel, a folyamat előrehaladásával a helyzet mindenképpen romlani fog.

A tanulmányban több érdekes számot is megtalálunk, amelyet az anyag készítői több mint 500 különböző nagyváros vízellátási rendszerének vizsgálatát követően állítottak össze. Megállapítják például, hogy ezen városok minden egyes nap 504 milliárd liter vizet szállítanak 27 ezer kilométeres távolságra. Dacára annak, hogy maguk a városok a bolygófelszín alig 1 százalékát teszik csak ki, vízgyűjtő területük már ezen felület 41 százalékát jelenti, ez utóbbi minősége pedig alapvető módon befolyásolja a városokban elérhető ivóvíz milyenségét. A különböző vízrendszerek és a vízgyűjtő területek felmérése, illetve a számítógépes modellek elkészítése és lefuttatása alapján a szakemberek szerint a metropoliszok egynegyede szenved kisebb-nagyobb vízhiánytól - ezt úgy definiálják, hogy a rendelkezésre álló teljes vízállomány legalább 40 százalékát már most felhasználják.

A vízhiányos városok dokumentumban szereplő 25 százalékos aránya kedvezőbb, mint a korábban emlegetett 40 százalékos adat, vagyis a helyzet ma még nem annyira rossz, mint ahogy azt eddig feltételezték. Kiemelik azonban, hogy a leggyorsabban növekvő nagyvárosok gyakran nem tudják egyedül megoldani az egyre növekvő problémákat, erre ugyanis nincs meg a megfelelő gazdasági hátterük, vagyis nemzetközi segítség hiányában a jövő nem sok jót tartogat számukra. A legsúlyosabb helyzetben többek között Mexikóváros, Sanghaj, Peking, Los Angeles, Moszkva, Rio de Janeiro, illetve Delhi van, az ő esetükben egyre inkább szükség van a víz nagyobb távolságokról történő beszerzésére és leszállítására.

További érdekesség, hogy ötből négy nagyvárosi lakos (mintegy 1,2 milliárd ember) a felszíni vizekre van utalva, mindössze 20 százalék támaszkodik a mélyből eredő forrásokra. A teljes napi ellátás 668 milliárd litert jelent, a kisebb-nagyobb problémákkal küszködő nagyvárosok pedig az ezen központokban zajló globális gazdasági tevékenység 22 százalékáért felelősek, vagyis a helyzet súlyosbodása az egészségügyi gondok mellett közvetlen gazdasági kihatással is jár majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #80
    Izrael az egyik legpazarlóbb állam, (ha a fegyverkezést nem is számítjuk) pont a földműveléssel b@sszák el a legtöbb erőforrást. Persze mondhatjuk, hogy nem olyan őrült szinten, mint Dubai, de még őrült szint az is. Ráadásul más országok állampolgárai fizetik...

    Sajnos az a terület, mint a Tigris és Eufrátesz köze, az antropogén hatás miatt elszikesedett ill. elsivatagosodott. Azt néhány emberöltő alatt nem lehet helyrehozni.
  • Tetsuo #79
    Műtrágyával nem lehet vigyázni. ;-) Egyáltalán te láttál már termőföldet? Vagy láttad mi folyik egy amerikai farmon, nagyüzemben?
    Nem véltetlenül kerüli a tudatosan táplálkozó emberek többsége az amerikai/ausztrál élelmiszert. ;-)
  • teddybear #78
    Kénytelenek voltak kifejleszteni a víztakarékos technikákat kifejleszteni, mert egyre többen élnek egy pocsék mezőgazdasági adottságokkal bíró területen. Ráadásul az összes környező állam el akarja venni tőlük amit összehoztak, úgyhogy nem lehet segítséget kérni tőlük.
  • teddybear #77
    Nem értetted meg, és nem is olvastad végig.

    Ha tetszik, ha nem, egy adott mennyiségű növény termesztéséhez adott mennyiségű vízre van szükség. Ha szerencséd van, akkor ennek jelentős részét ingyen megkapod az esővel, ha nincs, akkor valahonnan máshonnan kell előteremtened, jóval drágábban. Persze, ha már a növény felhasználta azt a vizet, már továbbkerül a globális körforgásba.

    Az arabok "búzaföldje" egy tipikus újgazdag gesztus volt, sokkal több kárt okozott, mint amennyit nyertek vele. Ugyanolyan hülyeség, mint sípályát építeni a sivatagba. Pedig azt is építettek már.
  • ostoros #76
    Kinyírja, ha nem vigyáznak.
  • Tetsuo #75
    Sajnos a monokultúra, a vetésforgó elhagyása és a műtrágyázás hosszútávon kinyírja a földet.
  • ostoros #74
    Azt még tegyük hozzá, hogy okosan is lehet csinálni az öntözést, mint Izraelben. Ott a csepegtetéses technikákkal igen kevés vizet pazarolnak el feleslegesen és ellátják magukat, méghozzá elég jól.
  • ostoros #73
    Erre az a válaszom, amit korábban írtam, hogy ne példálózzunk az arabok hülyeségével okos ember ott termeszt, ahol érdemes. Az USA-ban is. Nem véletlenül ismeretes Iowa a kukoricáról. Mert ott és a környező államokban a legmagasabb a terméshozam.
  • gforce9 #72
    Azért jön a sivataggal, mert ott pontosan látszik mi a gond, ha nincs eső. Van egy adott vízkészlet. Ha az esővíz valamilyen célból kikerül a körforgásból egy időre és nincs elég, akkor csökken az alapkészlet. A sivatagnál ez kontrasztosan látszik, de amerika egyes államaiban is, ahol annyira kevés az alapkészlet, hogy már néhány növényfajtát nem éri meg termeszteni, mert nincs elég víz. És nem azért nincs mert megisszák az emberek. Hanem mert annyi helyre kell a víz, hogy megcsappant az alapkészlet. Persze egy idő után visszajut minden a körforgásba, de amíg le van kötve a termékelőállítás céljára akár ivővíz, akár esővíz formájában, addig ez kieső mennyiség.
  • ostoros #71
    És erre jössz egy sivatagi országgal. Ez mégis mit indokol?