• kukacos
    #201
    Egy valamit nagyon nem értesz, vagy nagyon fiatal vagy.

    Ahogy az ember öregszik, rájön, hogy a legértékesebb tulajdona a saját ideje. Ezért minimalizálni akarja a tanulásra fordított erőfeszítéseit. Amíg fiatal, rengeteg ideje van tanulni és élvezi is, hogy új dolgokat sajátít el. Egy idő után ez már nem lesz olyan szórakoztató, különösen, ha magáért a technológiáért történik a dolog.

    Vegyük pl. a linuxot: eleinte lelkesen tanulja az ember a regexp-eket, rpm scripteket ír, napi szinten hackeli az fstab-ot. Viszont amikor már a századik linux tool man page-jeit nézed végig valamelyik naponta felmerülő egyszerű probléma megoldásához, önkéntelenül is kifakadsz, hogy mi a fészkes fenéért kell nekem megtanulni az egész awk-ot ahhoz, hogy kiválogassak néhány sort egy textfile-ból. Pláne, hogy emlékszel, hogy az addig átnézett ezernyi man page mára már elavult, vagy a tool helyett van két másik, jobb. Hatékony szeretnél lenni, mert az időd véges és rohadt sokan pályáznak rá, és a munkád is ezt követeli tőled. Idegesít, hogy a technológia önmagáért van, önmagáért kell tanulni róla. Olyan dolgokat akarsz használni, amelyek nem igényelnek felesleges tanulást.

    Én ezért örülök annak, hogy a világ az egyszerűbb kütyük felé halad. Nyilván nem miattam, hanem mert így eladhatók több embernek. A felszín alatt ezek továbbra is bonyolultak: egy Android progi megírása bizony ma sem sokkal egyszerűbb, mint DOS-ra volt anno. De a kütyü a napi használathoz nem *igényli*, hogy tanuljak róla - az én választásom marad, hogy az értékes időmből mennyit vagyok hajlandó rászánni.