• kukacos
    #85
    "Kína történelme a folyamatos harc az idegen hódítókkal szemben"

    Ismerek pár kínait, ők nem így látják, és valahogy az izzó gyűlöletet se látom bennük a nyugattal szemben. Sőt.

    "a töke kivonulása esetén az állóeszköz marad"

    Értsd már meg, nem ez számít. A fontos az ország általános belső állapota és az emberek vágyai, mit akarnak beszerezni, mire költik a pénzüket. A kínaiak vagy semmire, vagy olyan elemi dolgokra, amikre nyugaton száz éve költöttek.

    Mit fog csinálni a notebook-gyárral a kínai, ha csak a belső piac marad, ahol az emberek nem notebookot, hanem betont meg maltert akarnak venni, hogy végre felhúzzák első házukat, amiben van áram? Elárulom, bezárja, mint a pinty, a melósait szélnek ereszti.

    Tudod, én pl. akkor döbbentem rá, mennyire fals kép él felénk a távol-keleti fogyasztási kultúráról, amikor az elvileg hi-tech Japánban járva tizedannyi iPhone-ot, laptopot meg egyéb kütyüt láttam az emberek ölében a metrón, mint egy átlagos londoni elővárosi vonaton. Meghökkentő volt a különbség.

    A japánok talán meg tudnák venni, de nem teszik. A kínaiak még meg se tudnák venni. Ezeket a hi-tech iparágakat kizárólag Európa és Amerika fogyasztása tartja életben. Semelyik másik ország nem elég gazdag hozzá.

    "már óriási pénzeket visznek külföldre, fejlett országoknak nyújtanak pénzügyi segítséget"

    Majd nézz utána, a kínai állami bankok olyan rosszul hiteleznek, hogy a kölcsönök negyede leírható. Kína politikai célokra használja a tőkéjét, és csak mérsékelten hagyja, hogy az a saját országában jótékony hatását kifejtse.

    "egy szétbombázott ipari/termelő kapacitás újrateremtése olyan 10 év"

    Butaság. Pillanatok alatt húzzák fel a gyárakat, és bontják le. Hónapok kérdése.

    "A mérnökökből utcaseprőt csináltak."

    Akkor miért van, hogy a kínaiak Amerikába küldik a diákjaikat mérnöknek tanulni?

    "Mellesleg hogy mennek a kínai árak alá? Vagy bevezetik a protekcionizmust, most hogy nagynehezen mindenhol felszámolták a vámhatárokat?"

    Ácsi, az előbb még arról beszéltél, hogy Kína bedobja a dollárbombát, a külkereskedelem összeomlik, Amerika semmit sem tud vásárolni a papírpénzéért. Innentől igen nehéz lenne nekik NEM menni a kínai árak alá.