• kukacos
    Természetesen az emberek érdekeit képviselném. A kapitalizmussal rengeteg a baj: nekem se tetszik, hogy a világ vagyonának felét a felső 1% birtokolja, akik aztán újratermelik magukat. A két világháború gyakorlatilag a gazdag társadalmi osztályok érdekei miatt zajlott. A különbség köztünk, hogy szerintem egyáltalán nincs itt titok, a gazdagok gyarapodása és a szegények kirablása nyíltan, összeesküvések nélkül megy. Bárki rájöhet két perc alatt, aki kinyit egy statisztikai évkönyvet.

Jogosan lehet kritizálni a pénzrendszert, a világ vagyonelosztását, az egyes államok önös érdekű politikáját, de fikció azt hinni, hogy valami titkos új világrend mozgatná a szálakat a háttérből. Miért kell összeesküvést feltételezni, amikor arra semmi szükség? Mert akkor nevesíteni lehet a gonoszt, lehet gyűlölni valakit, lehet egyszerű szólamokat fújni, utcára menni üvöltözni? Kell valaki, akit fel lehet húzni a lámpavasra?

Az összeesküvés-elméletek vágyálmok: azt sugallják, hogy csak a titkos mozgalmat kellene felszámolni, és akkor a világ földi paradicsom lenne. Kicsit, mint a vallásos hit: primitív megoldásokat kínál esetenként primitív embereknek. Pedig a világ bonyolult. A piac és a politika nagy mozgatóerői emergens jelenségek, amelyekért sok tényező együtt felel. A világ problémáinak megoldásához egyszerre kell mindet megtámadni és megoldani. A feladatot nem lehet leegyszerűsíteni egyetlen nem létező magra, akármennyire is szeretnénk, a valóság nem fog a vágyainkhoz igazodni.

Ami itt zavart engem, hogy annyira ordítóan hülyeségekből vezetitek le az összeesküvés-elméleteket. Alaptalanul támadod a jegybankokat, pedig még ők a legjobb fiúk az egész piacon, a pénznyomás fontosságát hangsúlyozod, pedig az annyira kicsi része a valódi gazdaságnak... Mint kiderült, közgazdasági analfabétizmus és a tények nem ismerete van a háttérben (pl. mint bemutattam, "Kennedy pénze" valójában nem is Kennedy-é). Kennedy beszédére hivatkoztál, amiről minimális utánajárással kiderült, hogy egyértelműen a SZU-ról szól. Magyarán Kennedy megölését eddig nem tudtad összekötni valamiféle pénzügyi oligarchiával, így az elmélet halott.

Oldjuk meg a világ problémáit, törjük le a gazdagok hatalmát, de okosan, ne ökörségekkel. Nehéz lesz, mert ők azért kerültek oda, mert ők okosabbak voltak a többségnél. Ez mindig is így volt: aki eszesebb, kihasználja embertársait, hol így, hol úgy. De ez nem jelenti, hogy mértéktelenül teheti ezt.