• kukacos
    #361
    A pénz és a hitelek mennyisége egy olyan általános körülmény minden cég számára, amihez alkalmazkodnia kell. Mint az időjárás vagy egy háború. Hogy hogyan teszi és milyen ügyesen, az már rajta és a profilján múlik. A pénz és a hitel mennyiségének változtatásával bele lehet rúgni a gazdaságba, amelyre a szereplők rendkívül összetett módon válaszolnak. Ez nem valami olyan beavatkozás, amivel bármit is finoman irányítani lehet.

    A pénz és a hitel általános állapotának változása természetesen okoz megjósolható trendeket, amin bizonyos körök jól keresnek. Lehet fantáziálni arról, hogy ezek a körök igyekeznek erősíteni a folyamatokat, amelyek ide vezetnek. (Ez a legtöbbször fantázia is marad: a jelenlegi válság például tipikus buborékból indult, aminek kialakulását, okait jól ismerjük.) De ezek a körök semmiképp sem a bankok. Nyiss már ki egy újságot: a bankok rohadt sok pénzt buknak a jelenlegi folyamatokkal. Nekik marhára nem érdekük, ami most zajlik.

    "Nem ellentmondásos ez egy picit?"

    Miért, mit kellene csinálniuk, ha azt valószínűsítik, hogy jól fognak járni? Ücsörögni a sarokban? Felrakták a téteket a piros páratlanra, és várják a jó szerencsét.

    "kiosztották a szerepeket, van akinek buknia kell, és van aki nagyon jól fog jár"

    Megint: hogy különbözteted meg ezt az elméleted attól az esettől, hogy profiltól és céges ügyességtől függ, hogy ki jár jól és ki nem?

    "Ez minden inflációs-deflációs ciklus lényege."

    Megint rosszul használsz egy fogalmat. Pl. az USA-ban az ötvenes évek óta nem volt defláció:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8c/US_Historical_Inflation.svg

    Továbbra is várom, hogy a hitelfeltételes vonalat kifejtsd...