• kukacos
    #342
    "A pénzmennyiség folyamatosan nő, így új hitelek felvétele szükséges"

    Nem igaz. Defláció?

    "A bedőlő hitelek helyett is új hiteleket kell felvennie valakinek."

    Nem igaz. A veszteségként leírt összegek megszűnnek. Ha egy cég vagy egy bank csődbe megy, a behajthatatlan követelések összege eltűnik. Elismerik, hogy valaki befűtötte vele a kályháját. Az utóbbi egy évben már százmilliárdos veszteségeket írtak le, és 2 trillió dollárra becsülik az összes leírandó veszteséget. Ezt egyébként főleg az ostorozott bankok szenvedik el.

    "egy GM már a kormányhoz fordul mikor likviditási problémái vannak"

    Óriási csúsztatás jellemzőnek beállítani valamit, ami húsz évente egyszer fordul elő. A GM elsősorban, minő meglepetés, autók eladásából szerzi a bevételeit, amit az ügyfelek fizetnek neki, nem a bankok.

    Megint folyamatosan eltéríted a beszélgetést. Hogy igazolja ez a hozzászólásod azt az állítást, hogy bankokkal üzletelni kötelező? Még ha igaz lenne, valakinek mindig is fel kellene vennie új hiteleket (ami a fentiek miatt nem igaz), akkor sem következik, hogy a gazdaság minden szereplőjét kizárólagosan bankhitelek finanszírozzák. A gazdaság túlnyomó többsége valóban vesz fel időről időre hiteleket, de hogy ez a teljes mérlegükben mekkora %-ban jelentkezik, az nagyon változó. A Microsoft jelenleg pl. 20 milliárd $-t halmozott fel, akár maga is bankot indíthatna, egyáltalán nem szorul hitelekre.