• kukacos
    #328
    "a növekedés ahhoz is vezet, hogy egyre nagyobb hiteleket kell felvennie az összes szereplőnek."

    Eltérsz a témától, ez nem tartozik a bankok kontrollfelhalmozása kérdésköréhez. Mellesleg ez nem is igaz: jelenleg például épp egyre kevesebb hitel forog a világban. Deflációs periódusokban a pénzmennyiség is szűkül. Összezuhanó, recessziós gazdaságban kevesebb pénzre van szükség, és a fractional reserve banking épp ebben jó: annyi pénzt gyárt, amennyire szükség van, amennyivel körbetartoznak a gazdaság szereplői. Ha senki sem tartozik senkinek, mert minden bank és gyár becsődölt, csak a fizikailag létező pénz marad (M1).

    "a valós, tényleges szempontok helyett mesterséges, a valósággal összhangban nem lévő szempontok fognak dönteni."

    Megint offtopic, de épp hogy egyedül a hitelpénz képes arra, hogy a forgalomban levő pénz (vagy más szóval hitel vagy adósság) magától reális szempontokból indokolható szintekre álljon be, azaz a pénzmennyiség kövesse a reálgazdaság változásait. A hitelfelvételek mértéke a gazdaság állapotától függ, a pénz mennyisége pedig a hitelektől.

    "Bírni a kontroll lehetőségével, és alkalmazni azt, két különböző dolog!!"

    Ebből először úgy tűnt, hogy megértetted, hogy abból, hogy a szomszédom elméletben bármikor átjöhet, és hátba vághat egy szeneslapáttal (mert van szeneslapátja), még nem következik, hogy ezt rendszerint meg is teszi. De aztán:

    "De nézzünk konkrét kontrollra lehetőségeket:"

    Mégsem értetted meg. Megint, megint, megint és százszor is megint: a LEHETŐSÉG nem igazolja a dolog tényszerű bekövetkeztét! Ezek különböző állítások, és a lehetőség alkalmazását igazolni kell.

    "vannak kategóriák (hitelkonstrukciók) melyek a bankok által előre kidolgozott kategóriák, melynek ha megfelelsz, kapsz pénzt"
    "jól megmutatja hogy a kisember/kisvállalat szintjén milyen céljai vannak a bankoknak"

    Azt hogy mit mutat meg, már az olvasó fantáziájára bízod, pedig pontosan erre lennék kíváncsi. Ugyan milyen céljai látszanak a bankoknak a hitelkategóriákból? A kategóriák az elbírálási folyamat felgyorsítására születtek. Mi az a tevékenység, amely ma nem fér bele egy banki hitelkategóriába sem? Nincsenek talán teljesen általános céges, személyi, akármilyen hitelek? Az általános tapasztalat az, hogy amíg van ekvivalens értékű fedezeted, a bankot rohadtul nem érdekli, mire költöd a hitelt, csak fizesd a kamatokat.

    "Politikai célok biztosításának legegyszerűbb módja az állam mint kezes megkövetelése. Így a 2. szint (hétköznapi politika) is közvetlenül beleszólhat abba hogy mi kap és mi nem kap finanszírozást"

    Grat, harmadik offtopic téma, ennek megint mi köze a bank kontrollfelhalmozásához? Az állami kezes egyébként egyértelműen a bank kockázatát csökkenti, tekintve, hogy az állam a legjobb adós, magyarán még az se nyilvánvaló, hogy ezzel a kéréssel a bank szántszándékkal az állam kezébe akarná adni a céget.

    "A bank meghatározza a célt, ami a profittermelés, azaz az emberi kiszolgáltatottság minél nagyobb kihasználása (i.e. az elit status quo-jának fenntartása). A gazdasági szint pedig ennek a kényszernek engedve a profitmaximalizálást végrehajtja"

    Szegény-szegény cégek, a gonosz bankok nélkül ők biztos nem akarnának profitot csinálni, sokkal inkább ződenergiát meg fenntartható gazdaságot akarnának, nyemigaz? De ha ők nem, az átlagember, az biztosan utálná a profitot, irtózna tőle, amúgy se bírja a pénz szagát se. De ha mégsem, őtet is a gonosz bankok rontották meg, a természeti népek, azok sose használják ki egymást, nem verik be egymás fejét, nem lopják el egymás disznaját.

    Nem kéne kicsit színezni a Sátánról alkotott képeden?