• kukacos
    #327
    De azt már nem a bank választja, *ki* újítja meg! Sőt, a világ pénzforgalmának túlnyomó része nem a bankokon keresztül zajlik, azaz a bank bűvkörébe csak akkor kerül valaki, ha az illető ezt akarja. Pénzhez jutni nem csak a bankokon keresztül lehet - valaki persze minden pénzt hitelként vett fel egyszer, de érdektelen, ki nyomtatta azt először, a pénz eredeti származási helye az árucserében eltűnik.

    Például felveszek hitelt, amivel céget indítok, a cég sikeres, a hitelem pedig az ügyfeleim pénze fizeti vissza, és innentől a keletkező tőkémből fejlesztem a céget. A nyereségem pedig berakom a bankba. Innentől csak a bank fizet nekem, én neki sosem. Ebben a folyamatban a bank a kezdeti hitelkihelyezésen túl semmilyen kontrollt nem tud felettem gyakorolni.

    Vagy például részvénytársaságot indítok, meggyőzök embereket arról, hogy a cégem sikeres lesz, kibocsátok részvényeket, amiket ők megvesznek, én tőkéhez jutok, amiből felfuttatom a céget, ők pedig osztalékot kapnak. A bank a folyamatban meg se jelenik.

    Szó nincs róla tehát, hogy a bankkal üzletelni kötelező.