Tessék, itt az én programom: olvass komoly embereket, akik értenek hozzá, és nézd meg, mit írnak a témáról. Hogyan bírálják a rendszert. Értsd meg, hol a rendszerben a hiba. Miért nő a szakadék a szegények és a gazdagok között. Vedd át az ő ötleteiket a javításra. Próbáld ezeket keresztülverni.
Definíció: ért hozzá: jó nevű tudományos szaklapokban publikál, elismert kutató. NEM az, aki azt mondja, amit én akarok hallani.
Pl. Milton Friedman a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású Nobel-díjas közgazdásza volt. Híres arról, hogy el akarta törölni a FED-et, na nem azért, mert összeesküvést sejtett mögötte, hanem mert azt mondta, a munkáját egy szuperszámítógépnek kellene végeznie. Félt az emberi tényezőtől. Olvasd el, mit írt a témában, és próbáld megérteni, mit miért mondott. Friedmant gondolataival sokkal meggyőzőbben tudod bírálni a rendszert.
Vess fel ötleteket, és tudd meg, mi velük a baj. Kiindulás: tuti, hogy ezer másik ember is gondolt már rá, tehát biztos rosszak. Keresd meg az interneten, ki mondta már ugyanezt, és miért bukott meg az ötlet. Az internet csodálatos: postolj műkedvelő fórumokba, ahol valódi, hozzáértő kutatók válaszolnak az amatőrök ötleteire. Ha kiderül, hogy az ötlet nem eleve halott, és a probléma a rendszerben van, akkor lehet sikítozni: ezt és ezt a bizonyíthatóan jó ötletet nem engedik a hatalmasok. Csinálj belőle weboldalt, kisfilmet, mint amit nekem küldtél, de a végén publikációs lista legyen és száz aláírás a világ vezető közgazdászaitól.
Az én ötleteim például:
- maximalizálni a szerezhető magánvagyonokat. Magyarországon pl. egymilliárd forint felett 100%-os adókulcs. Nagyon kevés embernek van egymillárd forintja, ez bőven elég motivációs teret hagy a szerzésre. Probléma: a világon egyszerre kellene bevezetni, mert a hatalmasok vagyona nagyon könnyen mozog. De pl. Svédországban próbálkoztak már vele. Utána kéne nézni, hogy áll ott ez most.
- az offshore, "safe haven" országok, mint Svájc bankrendszerét nyitásra kényszeríteni. Banki vagyonáramlás bizonyos összegek felett legyen nyilvános, legalább utólag. Senki se tudja eldugni, mennyit vesz ki a közösből. Problémák nyilvánvalóak.
- világméretű akarat, világkormány komoly jogkörrel, ami a világ összes emberének érdekét próbálja nézni, együtt. A hely összeszűkült, nem megy tovább, hogy a Föld egyik fele kihasználja a másikat. Kiotó pl. nem lenne probléma. Probléma: Esélytelen, senki sem fog lemondani pozícióiról. Vörös posztó lenne ez az összeesküvés-hívőknek is. Te még az eurót is fejésnek érzed, mit szólnál egy világpénzhez és világkormányhoz? És tényleg, mi van, ha a globális akarat visszaél a hatalommal? Hogy lehetne garantálni, hogy ne tehessék?
- szigorú környezetvédelmi és úgy általában csoportérdeket képviselő törvények, amit az állami felügyelet garantál az óriáscégekben. Garancia, hogy egyéni érdekek nem diszponálhatnak iszonyatos összegek felett.
- IMF hiteleket ne kelljen visszafizetni (magyarán nagy összegű segély legyen inkább), de a legnagyobb gazdaságok kötelezően befizessenek. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben ma sem nagyon várják a visszafizetést, sokszor őket is meglepi, hogy az illető ország törleszteni akar. De a rendszer most is valamennyire igazságos: most pl. az IMF az olajos országokat pumpolja, mondván, hogy a magas olajárból óriási bevételekre tettek szert, akik pár hete egyet is értettek, hogy ha az IMF kifut a pénzből, növelik majd az alapot.
Ezek mind naiv ötletek, egyikről se gondolom, hogy akár csak a legkisebb esélye lenne a működésre ebben a formában. Nincs időm, hogy végigkövessem, miért, vagy hogy mit lehetne helyettük. De, veled ellentétben, nem gondolom, hogy a kérdés egyszerű, vagy hogy én már tudom is a megoldást. Szerintem a megoldásokat amúgy is a kényszer fogja majd hozni, lehet, hogy hamarosan. Egy új Bretton Woods benne van a levegőben, különösen ha a jelenlegi válság elmélyülne.