• kukacos
    #170
    Nem vagyok közgázos. Most részben megismételted, amit én írtam - nekem nem kell elmagyaráznod, hogy működik a fiat pénz.

    "szerinted az nem csapda,hogy ahogy telik múlik az idő, egyre több pénz kerül kiadásra, azaz egyre nagyobb VALÓDI érték kell ahhoz,hogy vissza lehessen fizetni a pénz felvételekor létrejött hitelt? [...] Mert bizony a hitel kihelyezéskor valódi érték a fedezet, ingatlan, anyagi, emberi munka erő."

    Továbbra sem érted: nem egyre nagyobb VALÓDI érték kell, hanem egyre több PÉNZ kell. Az, hogy a fedezet mennyit ér, a pénz aktuális értéke határozza meg, ami egyre csökken, magyarán a fedezeted pénzben kifejezett értéke folyamatosan nő. Ha az infláció felett bővül a pénzed, megőrizted a valódi értékben számított vagyonod. Ezt bizonyos időkben, pl. Mo-on ma is, banki kamatokkal is el lehet érni. Máskor viszont dolgoznod is kell egy kicsit, milyen meglepő.

    "Nincs csapda abban,hogy a világon emberek munkával megtermelt anyagai javai egyre nagyobb részét egy hatalmas gépezet elszipkázza???"

    Kértelek, hogy írd le: hova szipkázza? Mert én nem látom, hogy a bankrendszeren keresztül hogy jut el a plazmatévé a "központi bank uraihoz".

    Az elméletednek leginkább a következőképp tudok értelmet adni. Az teljesen igaz, hogy a tőkés zsebébe többet juttat a bankrendszer. Ha a bank a berakott pénzedre infláció feletti kamatot fizet, a bank többi adósa valódi javakban kifejezhető fizetést ad neked. Például Mo-on most pl. mindenki, aki bankbetétben tartja a pénzét, infláció felett profitál belőle, amit a bankbetéttel nem rendelkezők fizetnek ki. A pénz most szegénytől gazdaghoz vándorol. Ha elég sok pénzed van, előfordul, hogy nem kell dolgoznod, és még a tőkéd is megmarad, élősködsz a rendszeren. Viszont egyrészt mindenki lehet tőkés, másrészt a kamatok máskor alacsonyak, és olyankor a pénz gazdagtól szegényhez jut, a berakott pénzed valódi értéke csökken. Japánban pl. már vagy tizenöt éve. Harmadrészt viseled a tőke kockázatát: ha bedől a bank, ha hiperinfláció van, mindened elveszted, legyen bármennyi pénzed is.

    "Gondolatkísérletre reagálva. Amit itt leírsz, nincs kapcsolatban a valósággal.
    Én nem erről beszéltem."

    Dehogy nincs kapcsolatban. Pontosan ez történik, csak lassan: egyre több nulla kerül a papírfecniken levő számok mögé. Gyerekjáték megérteni, hogy ettől a mechanizmustól a világ anyagi javainak struktúrája önmagában nem változik. De ha szerinted a valóság valamiért másmilyen, magyarázd el kérlek a különbséget.